Blu-ray: Insidious: The Last Key

De horrorfilm Insidious uit 2010 was een onverwachtse hit, met het verhaal dat een jongetje genaamd Dalton van een ladder valt en hierdoor in een coma raakt. Aangezien dokters niet weten waarom Dalton niet meer wakker wordt, schakelt zijn moeder Lorraine het medium Elise Rainer (Lin Shaye) in. Hoewel het verhaal niet heel origineel was, wist regisseur James Wan vooral door zijn strakke timing en effectieve regie kijkers de stuipen op het lijf te jagen. Inmiddels zijn we bij het vierde deel van de Insidious-saga aanbeland: Insidious: The Last Key, die sinds kort uit is op blu-ray. Hierin keren we terug naar het parapsychologische medium waarmee het allemaal begon: Elise Rainier, die ditmaal probeert te ontsnappen aan de geesten uit haar eigen verleden.

De makers van de succesvolle Insidious-filmreeks keren terug met Insidious: The Last Key. In deze nieuwe horrorfilm ondergaat de briljante parapsychologe Dr. Elise Rainier (Lin Shaye) haar meest angstaanjagende paranormale ervaring ooit: namelijk één in haar eigen huis waar zij vroeger heeft gewoond. De film is geschreven door mede-bedenker Leigh Whannell (Saw), die de eerdere drie films schreef en het derde deel regisseerde. De productie is wederom in handen van Jason Blum (The Purge-films, Get Out), Oren Peli (Paranormal Activity) en mede-bedenker James Wan (The ConjuringFast & Furious 7). Adam Robitel (The Taking of Deborah Logan) is verantwoordelijk voor de regie.

Het is duidelijk dat de makers van de populaire Insidious-filmreeks proberen om de films meer te laten zijn dan enkel vermakelijke horrorfilms die na een paar dagen al uit je geheugen zijn gegrift. Om dit te bereiken is het een vereiste dat er een verhaal wordt geïntroduceerd dat door de films heen verloopt, waardoor het niet opzichzelfstaande films zijn die teren op de succesvolle naam van Insidious. De spil in het verhaal van de horrorfilms is dan ook Dr. Elise Rainer geworden, een vrouw van middelbare leeftijd die sterk vertolkt wordt door Lin Shaye. Zij is een aangename verandering in het horrorlandschap waarin hoofdrollen vaker weggelegd zijn voor onschuldige kinderen die worden bezeten of naïeve schreeuwende tieners. Zelfde geldt voor de topactrice Vera Farmiga (Bates Motel), die eveneens het centrale figuur was in de Conjuring-franchise, ook geproduceerd door BlumHouse Productions.

insidious: the last key

Insidious: The Last Key begint gelijk goed. Binnen vijf minuten geeft de film kijkers er al van langs met griezelige scènes in een kelder. Zoals gezegd draait het verhaal om de jeugd van Lin Shaye's personage Dr. Elise Rainier, en hoewel het verhaal langzaamaan wordt opgebouwd gaat dit niet ten koste van de horror. Hierbij moet wel gezegd worden dat het verhaal zelf niet echt angstaanjagend is en voor kippenvel zorgt, maar dat je als kijker voortdurend verrast wordt met jumpscares die weliswaar goed zijn uitgevoerd. Hier staat de Insidious-filmreeks dan ook om bekend. Het is juist ook wel grappig hoe Insidious: The Last Key kijkers hiermee probeert te bespelen. Wanneer Elise een aantal koffers opent, zit je als kijker voortdurend met je handen voor je ogen te wachten tot er een eng figuur uit de koffer zal springen, maar dit moment blijft echter uit. En juist op het moment dat je het niet meer verwacht, word je natuurlijk overdonderd door een demoon.

Daarnaast zijn er verschillende subplotten verwerkt in de horrorfilm, wat goed bedacht is vooral omdat het verhaal van Insidious: The Last Key zelf flinterdun is. Het is vooral een film die alle voorgaande delen bij elkaar moet brengen. Ook wordt Elise gedurende de gehele film bijgestaan door haar sidekicks Specs (Leigh Whannell) en Tucker (Angus Sampson). De humor die zij brengen is af en toe leuk, maar er wordt iets te veel gebruik van gemaakt zodat het ten koste gaat van de horror die Insidious: The Last Key juist zo graag wil brengen.

Insidious: The Last Key is het een prima popcorn-horror die leuk is om samen op de bank te bekijken. Verwacht geen hoogstaande horror, en ook het niveau van de eerste twee Insidious-films wordt niet echt gehaald, maar als je je de stuipen op het lijf wil laten jagen door effectieve jumpscares dan ben je bij deze horror zeker aan het juiste adres. De sterke vertolking Lin Shaye weet de film naar een hoger niveau te tillen, en het is aangenaam om te zien dat een wat ouder personage de spil vormt in een horrorreeks. De blu-ray uitgave is daarnaast kwalitatief erg sterk, en staat vol met bonusmateriaal (zoals extended scenes en een alternatief einde) als je na de aftiteling nog verder wil griezelen.