Blu-ray: All the Money in the World

All the Money in the World draait volledig om het waargebeurde verhaal van oliemagnaat J.P. Getty (Christopher Plummer, The Sound of Music en A Beautiful Mind), de rijkste man ter wereld in de jaren '70. Wanneer in de zomer van 1973 zijn kleinzoon Paul in Rome wordt ontvoerd door de Italiaanse maffia, eist men 17 miljoen dollar aan losgeld. De miljardair weigert echter ook maar één cent te betalen, waarna de familie het afgesneden oor van de jongen ontvangt. Wanhopig om haar zoon te redden alvorens hij verder in stukjes wordt gesneden, besluit zijn moeder Gail (Michelle Williams, Shutter Island en Manchester By the Sea) om zelf te onderhandelen met de ontvoerders. Zelfs met behulp van een ex-CIA-agent (Mark Wahlberg, The Departed) zal Gail vindingrijk moeten zijn om zonder geld haar zoon te bevrijden. All the Money in the World resulteert in een episch kat-en-muisspel tussen de Getty-familie, de maffia en de sensatiebeluste paparazzi. Ondertussen tikt de klok voor kleinzoon Paul wiens situatie met de dag verslechterd. 

Van regisseur Ridley Scott zijn kijkers eigenlijk niets anders gewend dan kwaliteit, met titels als AlienBlade RunnerGladiator en The Martian en nog vele anderen op zijn naam is het vreemd dat de beste man nog geen Oscar heeft ontvangen. All the Money in the World had daar voor moeten zorgen bij de laatste Oscaruitreiking, maar na de ophef rondom Kevin Spacey was het eigenlijk al duidelijk dat de regisseur dit jaar zou worden overgeslagen. Dit is geheel onterecht, want met zijn nieuwste speelfilm heeft hij een ijzersterke drama met thrillerelementen afgeleverd waarbij je als kijker continu geboeid bent hoe het verhaal afloopt. Let hierbij wel op dat de film op waarheid berust is, en dat het dus af te raden is om vooraf Wikipedia uit te pluizen als je besluit om de film een kans te geven.

Met een cast die bestaat uit onder andere Christopher Plummer, Mark Wahlberg en Michelle Williams is het geen raadsel dat het acteerwerk erg sterk is. Vooral Michelle Williams weet perfect de rol van bezorgde moeder op zich te nemen. Gevoelens van machteloosheid en verdriet die gepaard gaan bij de ontvoering van een geliefde weet zij perfect over te brengen. Daarnaast is het bewonderenswaardig dat de inmiddels bejaarde Christopher Plummer in een recordtempo alle scènes van Spacey wist over te nemen en alsnog een sterke vertolking weet neer te zetten. De man heeft een ijzeren blik die perfect past bij het personage van de kille en statige oliemagnaat. Plummer zet J.P. Getty dan ook neer als een verwrongen zakenman die door zijn overweldigende rijkdom eigenlijk niet meer in staat is om emoties te voelen.

all the money in the world

Wat ook kenmerkend is voor het oeuvre van Ridley Scott is dat al zijn films prachtig zijn geschoten. All the Money in the World is hierin ook geen uitzondering. Visueel ziet de film er prachtig uit, en met vlagen worden we verwend met mooie verfijnde beelden van het Italiaanse landschap. All the Money in the World is een film die je grijpt, want hoewel het verhaal traag verteld wordt, weet Scott je aandacht vast te houden door de scherp geschreven dialogen. De film is absoluut een kijkje waard, en het is dan ook jammer dat - naast het nieuws over Spacey - velen de daadwerkelijke film voorbij is gegaan.

Hoewel de beeld- en audiokwaliteit van de blu-ray uitgave prima in orde is, is het jammer dat de Nederlandse uitgave geen extra's bevat terwijl internationale uitgaves hierover wel beschikken.