Splatoon 2: Octo Expansion

Net als deel 1 kreeg Splatoon 2 gratis DLC in de vorm van maps en wapens. Dit zou stoppen na een jaar, maar is tijdens E3 uitgesteld tot het einde van het jaar. Voor het eerst kreeg Splatoon 2 ook betaalde DLC. De Octo Expansion voegt tachtig missies toe voor de singleplayer die zich het beste laat vergelijken met Portal-achtige testchambers.

Splatoon 2 Octo Expansion Banner

In de Octo Expansion, de naam verraadt het al een beetje, speel je voor het eerst in de serie als Octoling. Sinds deel 1 waren er al constant geruchten over speelbare Octolings en die hebben nu eindelijk vorm gekregen. Als Agent 8 word je wakker in een metro-systeem zonder je herinneringen. Gelukkig word je bijgestaan door Cap'n Cuttlefish, Pearl en Marina. Samen is het doel om vier 'Thangs' te lokaliseren op de verschillende metro-stations om het 'Beloofde Land' te bereiken. De metro-stations zijn eigenlijk onderzoeksruimten waarin je missies moet uitvoeren. Tijdens het spelen krijg je toegang tot chatberichten van Cap'n Cuttlefish, Pearl en Marina die dieper ingaan op de geschiedenis van deze drie personages. Een leuke manier om wat meer over drie geliefde personages te weten te komen.

Splatoon 2 Octo Expansion Octolings

 Elke missie in de Octo Expansions vraagt iets anders van de speler. Bescherm een orb, manoeuvreer objecten door een level zonder deze te laten vallen, ontwijk voor een bepaalde tijd alle aanvallen van vijanden, race naar de finish, speel een level uit met een specifiek wapen (of zelfs zonder wapen) en ga maar door. Het zijn niet de grootschalige levels die we kennen van deel 1 of 2, maar meer Portal-achtig. Twee dingen vallen op tijdens het spelen van de Octo Expansion: het level-design is, zoals we mogen verwachten van de serie, van hoge kwaliteit en de missies zijn zeer uitdagend. Niet overdreven moeilijk, hoewel sommigen me wel wat haren uit mijn hoofd hebben doen trekken, maar uitdagend genoeg dat je trots op jezelf bent als je de missies hebt uitgespeeld. In totaal zijn er tachtig missies beschikbaar, een net aantal, die weer goed laten zien waar Splatoon 2-singleplayer goed in is.

Splatoon 2 Octo Expansion Gameplay

Voor elke missie die je voltooit ontvang je een 'mem-cake'. Samen vertellen zij een verhaal en verzamel je een matchende set, dan ontvang je Octo-gear om te gebruiken in de gebruikelijke multiplayer van de game. Speel je de DLC helemaal uit, overigens met wederom een werkelijk geniale eindbaas en zeer interessante twist voor de wereld van Splatoon, dan speel je Octolings vrij voor de multiplayer. Speelbare Octolings zijn dus niet beperkt tot de Octo Expansion zelf. Nintendo heeft hier goed over nagedacht en heeft het mogelijk gemaakt om, na een aantal pogingen, missies over te slaan. Je ontvangt hiervoor nog gewoon een mem-cake voor nieuwe gear. Hiermee is het voor iedereen mogelijk om alle gear en de Octolings vrij te spelen, hoe slecht ze ook zijn in de game. De gear geeft overigens geen unieke abilities, dus het is geen pay-to-win expansion, aangezien ook de Octolings puur voor het uiterlijk zijn.

De Octo Expansion voegt voor fans veel toe. Tachtig nieuwe, uitdagende levels, nieuwe lore, nieuwe gear en de veelgevraagde speelbare Octolings. Nintendo heeft de DLC compleet optioneel gemaakt door de beloningen cosmetisch te houden, wat een goed besluit is. Heb je geen zin in de DLC kun je deze prima laten liggen, al mis je dan wel één van de betere recente DLCs, misschien wel ooit.