Blu-ray: Gek van Oranje

Komende week begint het WK in Rusland. En Oranje is er niet bij. Hoe anders was het 8 jaar geleden toen het grootste voetbalfestijn ter wereld in Zuid-Afrika werd afgewerkt? Er werd weinig verwacht, maar gedurende het toernooi begon de Oranje-gekte langzaam toe te nemen. In de Nederlandse film Gek van Oranje wordt dat gevoel terug opgewekt.

De film volgt een diverse groep Nederlanders gedurende het genoemde toernooi. Er wordt hierbij een mozaïek-model gevolgd, a la Love Actually of Alles is Liefde waarbij je steeds van verhaallijn switcht en sommige verhalen af en toe elkaar kruisen. Een van die lijnen vertelt over een Oranjegek die, vanwege zijn gezondheid, alle stress moet vermijden en dus de wedstrijden beter niet kan kijken. Of Adam, die helemaal niks met die Oranje-gekte van doen wil hebben maar een familie heeft die er vol voor gaat. Hoe kom je die 4 weken dan door? En vergeet Funny, de hond die alle uitslagen van de wedstrijden juist kan voorspellen niet.

Gek van Oranje oranje

Al met al is Gek van Oranje precies wat deze zelf pretendeert te zijn: een feelgood-film. Er is voldoende te lachen, er is hier en daar wat emotie en de droom van een succesvol Oranje op een WK prikkelt nog altijd de zintuigen van de meeste Nederlanders. Natuurlijk werkt de ene verhaallijn wat beter dan de andere en is het lastig om bij een dergelijke film iedere verhaallijn overtuigend af te ronden. Toch wint het sprookje het hier van de nuchtere Nederlander en is Gek van Oranje een prima film om je zo'n 100 minuten weg te voeren naar een schitterend toernooi.

De blu-ray is voorzien van een uitstekende beeldtransfer en een DTS-HD Master audiotrack. Het geluid is, indien je gebruik maakt van een surround-set, dus prima. Dat werkt prima om het gevoel te versterken dat je midden in een voetbalstadion zit. Jammer is wel dat de blu-ray geleverd wordt zonder extra's.