Blu-ray: Loving Vincent

Animatiefilms zijn er in verschillende vormen en maten. Van feel-good Disney films tot artistieke pogingen, zoals Wes Anderson's Fantastic Mr. Fox die volledig in stop-motion is gefilmd. Sinds kort is er een nieuwe primeur die past in de laatste categorie, want Loving Vincent gaat namelijk de boeken in als de eerste volledig geschilderde speelfilm ter wereld. Met behulp van meer dan 125 kunstenaars zijn 65.000 frames geschilderd met dezelfde techniek die Van Gogh hanteerde. In deze unieke animatiefilm wordt een bijzonder en boeiend verhaal weergegeven over Van Gogh's laatste dagen voor zijn dood.

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt de schilder zelfmoord. Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of vanwege zijn geestelijke gezondheid? Of, was het misschien helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Gogh's postbode, gaat naar het plaatsje Auvers in Frankrijk om daar het mysterie rond Vincent zijn dood te ontrafelen. De verschillende mensen die hij tijdens zijn reis ontmoet - die allemaal in het echt door Van Gogh zijn geschilderd - hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt bijzonder moeilijk om de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond.

Hoewel menig filmliefhebber Loving Vincent bekijkt vanwege de indrukwekkende prestatie dat het geheel met de hand geschilderd is in de stijl van Van Gogh, blijken gelukkig ook het verhaal en de vertolkingen van de stemacteurs van een hoog niveau. Hoewel de film draait om Van Gogh zien we de beroemde kunstenaar alleen in flashbacks. De echte hoofdpersoon is Armand, de zoon van Van Gogh's postbode, die destijds ook geschilderd is door Vincent met de karakteristieke zwarte hoed, gele jas en zwarte snor.

loving vincent
Armand Roulin door Van Gogh en het eindresultaat in Loving Vincent

Daarnaast maken onder andere Saoirse Ronan (BrooklynLady Bird) - die zeer herkenbaar is in haar geschilderde personage - en John Sessions ook nog hun opwachting in de animatiefilm. Het mysterie dat wordt ontrafeld, of Van Gogh nou wel of niet zelfmoord heeft gepleegd en waarom, moet echter niet te letterlijk genomen worden. De zelfmoordvraag is afkomstig van twee Amerikanen die in 2011 beweerden bewijs te hebben dat Van Gogh vermoord zou zijn door een tienerjongen uit de omgeving van Auvers. Het Van Gogh museum kwam daarop vervolgens met een uitgebreid antwoord dat het weldegelijk zelfmoord is geweest, aangezien de correspondentie van Van Gogh en de forensische gegevens hierop wijzen. Dit maakt het verhaal wat verteld wordt in Loving Vincent echter niet minder boeiend; zijn hele levensverhaal komt ter sprake waardoor de kijker als het ware echt Vincent van Gogh leert kennen. De zelfmoordvraag geeft daarnaast een reden voor het hoofdpersonage Armand, die de dood van Van Gogh onderzoekt, om alle personen die dicht bij Van Gogh stonden voor zijn dood te ondervragen. Dit geeft een leuke aanvulling op de schilderijen van Van Gogh, aangezien er persoonlijkheden worden gegeven aan de mensen die men kent van de beroemde portretten, en de schilderijen zo echt tot leven komen.

loving vincent 2

De blu-ray uitgave van Loving Vincent is daarbij ook uitstekend vormgegeven. De kleuren van de schilderijen zien er ook thuis indrukwekkend uit en het geheel heeft een scherpe en heldere beeldkwaliteit. De muzikale ondersteuning is daarnaast ook prima door de standaard DTS-HD 5.1-geluidstrack. Aangezien de animatiefilm bijzonder knap is gemaakt, is het daardoor zeker een must dat er extra's bijzitten die dit proces uitlichten. Gelukkig is de blu-ray goed gevuld met extra's. Zo is er de featurette ''Bringing Paintings to Life'' die in 10 minuten uitlegt hoe de film technisch is gerealiseerd, en deze is minstens zo indrukwekkend als de film zelf. Daarbij blikt de volgende featurette ''Creating Loving Vincent'' verder in op de gedachtegang van de regisseur en wordt er hierbij wat dieper op het productieproces ingegaan dan de eerstgenoemde extra. Kortom, een goedgevulde blu-ray die past bij het kaliber van de film.