Blu-ray: The Snowman

De Noorse auteur Jo Nesbø heeft al een aantal bestsellers op zijn naam staan en behaalt voornamelijk succes met zijn misdaad-novellen over inspecteur Harry Hole. Het is een briljante en gedreven detective met onorthodoxe methodes, zo eentje die in het rijtje past van Sherlock Holmes en Hercule Poirot. De perfecte formule voor een verfilming dus, maar helaas valt dit grof tegen: The Snowman, sinds kort te verkrijgen op blu-ray, weet de hoge verwachtingen jammer genoeg niet waar te maken en ontbeert zowel spanning als logica.

Michael Fassbender (Alien: Covenant, 12 Years a Slave) speelt de iconische Harry Hole, een gebroken man met een drankprobleem die daarnaast een beroemde detective is uit Oslo. Naast ex-vriendin Rakel (Charlotte Gainsbourg, Melancholia) die hem door dik en dun steunt en haar tienerzoon Oleg (Michael Yates) heeft het leven van Harry Hole weinig invulling. Het is dan ook haast een zegen voor Hole wanneer hij de vermissing van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval van de winter onderzoekt. Hij vreest dat een ongrijpbare seriemoordenaar weer actief geworden is. Met de hulp van zijn nieuwe collega Katrine Bratt (Rebecca Ferguson, Mission Impossible: Rogue Nation) legt Hole het verband tussen zaken van tientallen jaren geleden en deze lugubere nieuwe zaak. Het is de taak aan Bratt en Hole om de gewetenloze dader op te sporen voordat het weer gaat sneeuwen en hij opnieuw toe zal slaan.

Hoewel het verhaal zich perfect leent voor een goede thriller zoals Se7en, valt het geheel al snel in duigen. Het verhaal gaat van links naar rechts en er is weinig focus te bekennen. Er worden veel misleidingen geïntroduceerd, veel personages die niet de seriemoordenaar zijn, wat resulteert in onaangenaam puzzelen waardoor de interesse bij de kijker al snel verloren gaat. Hoewel het publiek verwend wordt met prachtige beelden van het ijzige landschap in Oslo – The Snowman is in zijn geheel op locatie in Noorwegen opgenomen – is dit echter niet voldoende om van de thriller een succes te maken.

the snowman

Ondanks dat Fassbender zijn best doet als de gekwelde detective Harry Hole, is het vanaf deze filmvertolking onbegrijpelijk waar het succes vandaan komt van de populaire boekenreeks over dit personage. Het script voor dit personage is zodanig slecht geschreven dat het geen eer doet aan het acteertalent van Fassbender. Het is dan ook ontzettend jammer dat er zo veel talent verloren gaat – want daarnaast maken J.K. Simmons (Whiplash), Toby Jones, James D’Arcy en David Dencik ook nog hun opwachting – aan deze thriller die de potentie had om een groot succes te worden. Regisseur Tomas Alfredson (Let the Right One In, Tinker Tailor Soldier Spy) maakt er werkelijk een potje van en weet weinig diepgang te brengen in het geheel. Na afloop van The Snowman overheerst vooral de teleurstelling.

Het blu-ray schijfje is kwalitatief echter uitstekend. Het geheel wordt afgespeeld in High Definition op het originele beeldformaat van 2.35:1. Zoals eerder genoemd is The Snowman visueel prachtig en het ijzige landschap komt dan ook volledig tot zijn recht op deze transfer. Daarnaast is het geluid ook van een hoge kwaliteit door ondersteuning voor een 7.1 DTS HD Master Audio-geluidstrack. Ook is er aan extra’s geen gebrek, zoals een featurette met de gehele cast, waardoor er genoeg ruimte is voor liefhebbers om zich verder te verdiepen in de wereld van bestsellerauteur Jo Nesbø.