DVD: The Secret Man

De Watergate-affaire van 1972 wordt misschien wel als het grootste politieke schandaal in de Amerikaanse geschiedenis gezien. Het verhaal was waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen als The Washington Post geen geheime informatie toegespeeld had gekregen van een anonieme bron, die ook wel ''Deep Throat'' werd genoemd. Welke desastreuze gevolgen dit knap staaltje journalistiek heeft gehad is algemeen bekend; maar wat is het verhaal achter de klokkenluider Deep Throat? Dat is precies wat de politieke thriller The Secret Man onderzoekt.

Het Watergate-schandaal begint met een groep inbrekers die op heterdaad betrapt werden in de jaren '70 bij het plaatsen van afluisterapparatuur in het hoofdkwartier van het campagneteam van de Democraten. Uiteindelijk blijkt, na grondig onderzoek van The Washington Post die geheime informatie toegespeeld kreeg van een anonieme bron, dat deze groep mannen voor het herverkiezingscomité van President Nixon werkten. Dit machtsmisbruik leidde er toe dat Nixon in augustus 1974 zijn functie neerlegde met de woorden ''I'm not a crook''.

Wat de identiteit was van de klokkenluider Deep Throat bleef lang onduidelijk, totdat het Watergate-schandaal in 2005 een staartje kreeg. De toen 91-jarige Mark Felt, die ten tijde van het schandaal in de jaren '70 de onderdirecteur van de FBI was onder de legendarische J. Edgar Hoover, bekende tegenover Vanity Fair dat hij de heuse Deep Throat was. Er zijn natuurlijk al veel films aan de afluisteraffaire gewijd, zoals All the President's MenNixon en Frost/Nixon, maar het uitgangspunt van de klokkenluider Felt is echter nog onbelicht gebleven, en vormt daarmee dan ook een perfecte ingang voor een politieke thriller.

Het jaren ’70 sfeertje wordt goed neergezet door regisseur Peter Landesman, bekend van Parkland (2013) en Concussion (2015), vooral de scenes in de grauwe FBI-kantoren en het passende straatbeeld zorgen ervoor dat het verhaal geloofwaardig overkomt. The Secret Man gedragen door acteur Liam Neeson, natuurlijk bekend van de Taken-serie, de Star Wars prequels en Schindler’s List. Door het zilveren haar dat Neeson heeft gekregen voor deze rol zijn de fysieke overeenkomsten enorm en daarnaast maakt zijn acteerwerk als Felt ook een krachtige indruk.

the secret manzz

Hoewel de ingangshoek van klokkenluider Mark Felt tot op heden nog weinig belicht is in Hollywood, weet regisseur Landesman echter niet genoeg spanning te brengen om kijkers de volle duur te entertainen. Het verhaal komt nogal traag op gang; en daarnaast is het begrijpelijk lastig om spanning te creëren over een waargebeurd schandaal waarvan het algemeen bekend is welke desastreuze gevolgen het heeft gehad. Voor eenieder die geïnteresseerd is in politieke thrillers en de Watergate-affaire is de film echter wel een aanrader, maar het gros van de mensen zal The Secret Man aan zich voorbij laten gaan.

In Nederland is The Secret Man (originele titel: Mark Felt – The Man Who Brought Down the White House) alleen op een DVD-uitgave verschenen. Ondanks dat dit inferieur is ten opzichte van het nieuwere blu-ray formaat, oogt het geheel scherp op een groot beeldscherm. De kleuren zijn vrij mat, voornamelijk grijs- en blauwtinten, om optimaal het jaren ’70 sfeertje neer te zetten. Daarnaast is de geluidskwaliteit prima door de Dolby Digital 5.1 audiotrack; waarbij woorden en geluidseffecten helder en scherp te horen zijn. Helaas bevat de DVD-uitgave geen extra’s.