Blu-ray: Justice League

Het DC Extended Universe, de onofficiële naam voor DC's concurrent van het Marvel Cinematic Universe, is vijf jaar oud en heeft evenveel films voortgebracht. Justice League, de meest recente van de vijf en onlangs op home video verschenen, heeft echter een veel langere geschiedenis. Voordat het simpelweg 'de volgende film' in deze filmreeks werd, was filmstudio Warner Bros. al jaren bezig pogingen te doen een film over het meest legendarische superheldenteam uit de comicgeschiedenis gemaakt te krijgen.

De meest recente poging, voordat Marvel met Iron Man kwam en nadat Superman Returns financieel teleurstelde, zou een film met de titel Justice League: Mortal zijn geworden. Ontwikkeling van de film vond plaats terwijl Christopher Nolan met zijn Dark Knight-films bezig was en zou daar los van staan, en had het publiek een tweede Batman gegeven in de vorm van Armie Hammer en een Superman gespeeld door D.J. Cotrona. Het project faalde jammerlijk, mede door de schrijversstaking in Hollywood in 2007 en andere vertragingen, die er uiteindelijk toe leidden dat Warner Bros. liever eerst (mogelijk geïnspireerd door Marvels eerste stappen met hun nu tienjarige MCU) een aantal losse films wilde gaan uitbrengen. Dat zou moeten beginnen met Green Lantern in 2011, maar toen dat een flop bleek te zijn, werd uiteindelijk Man of Steel, een reboot van de Superman-franchise, het startschot voor een gedeeld filmuniversum.

Justice League: Jim Gordon, Diana, Victor, Bruce, Barry

Net als Marvel deed Warner Bros. er vier jaar (na de eerste solofilm) over om hun groepsfilm in de bioscoop te krijgen, maar de opbouw van het universum werd anders aangepakt; de leden van de toekomstige Justice League werden geïntroduceerd in Batman v Superman: Dawn of Justice, dat pas drie jaar na Man of Steel uitkwam en werd opgevolgd door een losstaande film over een totaal ander team: de Suicide Squad. Hierin waren echter weer cameo's van Batman en de Flash te zien, wat de film toch een beetje relevant maakte voor de eerste groepsuiting in november 2017. Maar zo ogenschijnlijk rommelig als het in de films is verlopen, ook achter de schermen liepen de zaken niet van een leien dakje.

Na de donkere toon van Batman v Superman: Dawn of Justice kregen Warner Bros. en regisseur Zack Snyder veel kritiek te verduren. Dit was de tweede film met Superman, maar hij was nog steeds niet dat symbool van hoop dat hij is in andere media. Snyder en de zijnen beweerden in 2016 en 2017 dat de plannen voor Justice League altijd al inhielden dat de film een lichtere toon zou krijgen, maar geruchten over dat Snyder halverwege de productie al ontslagen zouden zijn, en de verwarrende berichtgeving over het uitbrengen van twee Justice League-films, en later toch maar eentje, lieten aan de buitenwereld zien dat hoewel Warner Bros. eindelijk écht bezig was het heldenteam op het grote scherm te brengen, het nog steeds met horten en stoten ging en het 'extended universe' nog verre van de geoliede machine is die Kevin Feige bij de concurrent succesvol weet draaiend te houden. Dit werd natuurlijk alleen maar erger toen Snyder, los van geruchten over een eventueel ontslag, door een persoonlijke tragedie zijn werk aan de film volledig neerlegde en Joss Whedon, regisseur van twee Avengers-films, het stokje overnam. Hij was op dat moment al betrokken bij het scenario van de film en werd op dat moment verantwoordelijk voor de aanvullende opnames en het overzien van de eindmontage.

De film is nog te jong om de echte verhalen over de productie boven te kunnen krijgen, maar de invloeden van twee verschillende regisseurs zijn te zien in het eindresultaat en dat heeft er bij veel fans toe geleid de voorkeur te hebben voor een Zack Snyder-overziene versie van de film, eentje met alleen scènes die hij zou hebben gekozen. Het is natuurlijk maar de vraag of die er ooit komt, maar zoals Richard Donner uiteindelijk ook zijn versie van Superman 2 mocht uitbrengen is er voor Snyder-fans misschien nog hoop.

Justice League: Superman

De blu-ray uitgave van de film bevat in ieder geval geen uitgebreide versie, zoals het geval was bij Batman v Superman: Dawn of Justice. Het schijfje bevat gewoon de film zoals deze in de bioscoop verscheen. Tussen de extra's zit een minuut of twee aan extra beeldmateriaal over de terugkeer van Superman; scènes waarin de handtekening van Snyder te zien is en waarvan het niet eens zo onprettig zou zijn geweest als die momenten gewoon in de film zaten (al heeft Whedon die er vermoedelijk uitgelaten voor valide artistieke redenen, zoals het behouden van de juiste toon en tempo). Andere extra's vertellen over de geschiedenis van de Justice League in de comics, opgebouwd met quotes van bekende comic-schrijvers als Marv Wolfman, Grant Morrison en Geoff Johns. Het is een viering van de Justice League als team en valt eigenlijk onder het kopje 'verplichte fanservice'. Beelden van achter de schermen tonen Snyder aan het werk met de acteurs en negeren de betrokkenheid van Whedon volledig. Een échte making of ontbreekt overigens; de on-set beelden zijn er slechts ter ondersteuning van korte features (van 10-15 minuten en soms korter) over de teamleden, de technologie en het design.

Er zijn verschillende uitgaven van de dvd en de blu-ray; een limited edition 'digibook' is een klein boekwerkje met pagina's uit het boek 'Justice League: the art of the film' dat ingebakken zit in het doosje van de blu-ray. Het is een mooie collector's edition, dat door z'n ietwat afwijkende formaat opvalt in een blu-ray collectie, maar het is ietwat teleurstellend dat de pagina's stiekem uit een ander boek komen.

Het is jammer dat de jarenlange ontwikkeling van de film niet wordt weergegeven in een interessante serie features op de blu-ray van Justice League, maar het is ook niet zo gek dat Warner Bros. liever niet te veel ruchtbaarheid geeft aan hoe enorm er gekloot is achter de schermen. In ieder geval is de filmversie van de Justice League nu een feit en kunnen andere filmmakers erop voortbouwen. Dat gebeurt later dit jaar (in december) met Aquaman en in de jaren erna met een nog onbekende reeks films; Warner Bros. geeft doorgaans weinig duidelijkheid over welke aangekondigde plannen zijn geannuleerd, welke daarvoor in de plaats zijn gekomen of wat er is verschoven. In ieder geval is er na Aquaman een release van de eerste film over Shazam (in april), een personage dat grappig genoeg in de comics lange tijd 'Captain Marvel' heeft geheten. Begin volgend jaar zouden ook opnames voor The Batman moeten beginnen, maar dat is niet gegarandeerd, evenmin als hoe zeker het is dat de Flash-solofilm Flashpoint nog van de grond komt.