Surbook Mini - net een Surface

3. Scherm & prestaties

Scherm:

Het scherm van de Chuwi Surbook Mini is naar verluidt identiek aan die in de Surface 3, met het scherm is dan ook weinig mis. De kleuren zijn goed voor een laptiop in deze prijsklasse en het zelfde geldt voor het contrast. 

Het scherm van de Chuwi Surbook Mini is gelamineerd en dat is te zien er zit geen ruimte tussen het glas en de het IPS scherm wat gebruik in een omgeving met veel licht ten goede komt. Dat moet ook wel want het glazen scherm zelf zorgt voor de nodige reflecties. Met de helderheid van de tablet zit het ook goed, met ruim boven de 400 nits is deze ook in een omgeving met veel licht goed te gebruiken. 

Chuwi surbook mini fp

Prestaties:

 De Surbook Mini heeft een processor die iets sneller is dan de processor uit de Surface 3; die natuurlijk al weer enkele jaren oud is. De N3450 processor is een instapmodelletje dat je in de regel alleen wilt belasten met wat simpel internet en office-werk. En ook in de praktijk is dit het geval; zwaardere apps en games zorgen er snel voor dat de processor warm wordt en gaat throttelen voor (recente) games zijn het systeem en de ingebouwde GPU dan ook niet geschikt. 

Mobile games voor Windows zoals Asphalt 8 werken op het apparaat in tegenstelling tot de goedkopere Atom powered tablets redelijk goed, je hebt stukken minder framedrops en het loopt allemaal net even wat soepeler. 

Voor simpel office werk kan je prima uit de voeten met de Surbook Mini, hier heb je dan ook weinig last van het wat tragere eMMC-geheugen dat Chuwi gebruikt heeft voor de opslag. De snelheid van het ingebouwde eMMC 5.1-geheugen is prima, de SanDik DF4064 is een prima keuze. De leessnelheid klokt rond de 200 MB/s en ook de schrijfsnelheden zijn met 100MB/s prima te noemen. De snelheden bij random  4K read/writes laat wel wat te wensen over, aan de SSD zou het niet moeten liggen, wellicht is er dus iets mis met de test of instellingen van de Chuwi. 

 Cdiskmark Chuwi
Crystaldiskmark Chuwi

Op de draadloze verbinding gebruikt de Surbook de Intel 3165, dit is een 802.11AC WiFi en Bluethooth 4.2 combinatie-chipset die is gericht op de budgetmarkt. De antennes staan in een 1x1 opstelling (1 stream up en 1 stream down) wat er voor zorgt dat je niet de hoogste snelheden met deze tablet kan halen. Toch haalt de chipset over het algemeen prima snelheden en ook het bereik is prima te noemen. 

De speakers, microfoon en camera's op het toestel zijn af te doen met een voldoende. De speaker is links gepositioneerd en is niet om over naar huis te schrijven, lage tonen ontbreken en ook het maximumvolume is niet erg hoog, een beetje wat te verwachten is bij een laptop. Er is een enkele microfoon geïnstalleerd en er is sprake van noice reduction, toch voldoet de microfoon voor de meeste zaken. De camera's passen in het zelfde plaatje, ze maken foto's / geven beeld weer maar ook deze blinken (vooral in donkere lichtomstandigheden) niet uit.

Touchpad & pen

Over het toetsenbord heb ik het al kort gehad onder het kopje bouwkwaliteit; op de touchpad wil ik hier nog even terugkomen. Deze is kortgezegd zeer matig, het scrollen reageert soms hypergevoellig waardoor je wanneer je naar beneden veegt op de touchpad dit wordt gezien als een gesture om terug te gaan naar de desktop. Het uitzetten van Windows Gestures lost dit probleem op. Het reageren op een enkele tap om te selecteren wordt daarentegen niet altijd goed geregistreerd. Al met al is de touchpad matig te noemen. 

Naast het keyboard is er ook een pen voor het scherm van de Surbook Mini, deze - met micro USB oplaadbare - pen koppelt met 1 klik op het knopje met de tablet. Helaas werkt een stukje minder dan op het grotere broertje van de Surbook Mini. Hoewel de pen makkelijk is op te laden en niet zwaar is is zie ik zelf niet echt het voordeel van deze pen. Waar de normale Surbook een drukgevoellige pen heeft moet de Surbook Mini het doen met een niet drukgevoellige pen, zelf geef ik sterk de voorkeur aan de versie van de ''normale'' Surbook die een stuk productiever aanvoelt. 

De pen van de Surbook Mini werkt in tegenstelling tot de normale Surbook tot de randen van het scherm, wel is er net zoals bij de grotere broer een beetje vertraging aanwezig bij het schrijven. 

Accu:

De accu van de Surbook Mini is een 35Wh model, in gebruik moet je rekenen op een accuduur van tussen de 3,5 en 5 tot 6 uren afhankelijk van je gebruik. Wanneer je alleen wat leest en Word gebruikt dan kan je het prima ruim 5 (bijna 6) uren zonder lader redden. 

Wanneer je wat zwaardere taken gaat doen, veel films kijkt (op Youtube/Netflix) en daarnaast een aantal tabbladen in Chrome hebt openstaan dan zal je genoegen moeten nemen met een accu die ongeveer vier uren zonder lader kan. 

Wanneer je de talbet op de staart trapt en games of andere CPU/GPU intensieve programma's start dan is de accu tussen de 2,5 en 3 uren leeg en klokt deze terug naar de energy saving modus. 

Het laden van de batterij gaat met de meegeleverde lader in ongeveer 3 uur en 40 minuten. Ondanks dat het apparaat ondersteuning voor Power delivery heeft lijkt het laden via andere PD-laders erg langzaam te gaan. Het is dus aan te raden om te laden met de meegeleverde 12V/2A lader.