Telefoon: Oukitel K10, drie dagen zonder stroom

3. Oukitel K10 Pro

Scherm:

Het scherm van de Oukitel K10 is een 1080 x 2160 pixels IPS paneel van Sharp. De beeldverhouding is zoals we bij recentere toestellen vaker zien 18:9. Dit zorgt voor een wat langgerekter scherm. Ook dit toestel doet mee met de afgeronde hoekjes-hype. 

oukitel K10 scherm

Het scherm heeft een helderheid van 538 cd/m2, dit is in verreweg de meeste gevallen voldoende om het scherm af te lezen. Het scherm heeft rechtsonder in het scherm een klein beetje last van backlight bleeding op de hoogste helderheid, het lijkt overigens exemplarisch te zijn want een ander K10 toestel heeft hier geen last van. 

De kleuren van het toestel zijn standaard te blauw; dit is op te lossen door in het miravisionmenu de blauwkleurfilter aan te zetten, dat zorgt dat de kleuren beter in lijn zijn en blauw niet te overheersend is, maar ook dan blijft de kleur rood wat achter. Wel daalt dan de kleurtemperatuur naar acceptabele cijfers. Het contrast van het scherm is met bijna 1200:1 prima te noemen

Accu: 

De accu van het toestel is geweldig. Ik moet zeggen dat ik de eerste dag wat teleurgesteld was in het toestel 'maar' 7 uur schermtijd voelde als een afgang voor een toestel met een batterij van 11.000 mAh. Gelukkig verbeterden de resultaten na enkele laadcycli, de schermtijd kwam de laatste twee keer boven de 12 uur uit met gebruik van allerhande apps. In de videotest waarbij het toestel op helderheid 250 nits een video op repeat afspeelt komt het toestel tot een indrukwekkende 24 uur. 

De praktijk was dat ik het toestel ongeveer 3 dagen mee naar het werk kon nemen voordat deze de derde avond bijna leeg was. De schermtijd kwam daarbij bij 'normaal' gebruik tot 12 uur. Daarbij stond de battery-saver modus onder de 10% nog niet eens aan. Deze battery saver modus zorgt er voor dat het toestel nog langer mee gaat, maar beperkt alle apps op de achtergrond, alleen bellen en SMS'en werkt dan nog goed. 

Oukitel K10 batterij 1Oukitel K10 batterij 2

Het laden van het toestel duurt met meegeleverde lader ongeveer 15% per halfuur, met 2.5 uur zit het toestel rond de 85% vol, waarna de laatste 15% laden iets langzamer gaat. Rond de 3 uur en 15 minuten hangt het toestel op 99%. 

Software: 

Oukitel heeft haar eigen skin, ook bij dit toestel is deze weer meegeleverd. De launcher is simpel maar overzichtelijk, vervangen door Google of een andere launcher naar keuze geniet mijn voorkeur. 

Oukitel K10 menu 1Oukitel K10 menu 2Oukitel K10 menu 3

Het instellingenmenu is niet aangepast door de skin, wel zijn er een aantal extra opties te vinden en is de OTA update-optie verwijderd uit dit menu (deze is toegevoegd als losse app). De extra opties zijn dingen die we vaak op MediaTek toestellen voorbij zien komen. Zo bevatten ze een aantal touchfuncties (C op scherm dat uit staat voor openen camera, tap to wake, etc) en kun je je telefoon omdraaien bij een inkomend gesprek om deze te muten. 

Verder hebben we een optie om one-hand operation aan te zetten; dat houdt in dat het scherm kleiner wordt en in de linker- of rechteronderhoek van het scherm komt te staan waardoor je het met één hand kunt bedienen. 

De software loopt overigens soepel en werkt voor het grootste deel naar behoren. Wel is er een bug die - als het goed is - in een volgende upate is opgelost. Het toestel wil bij gesprekken van meer dan 15 minuten wel eens het gesprek op mute zetten; dat zorgt ervoor dat je de andere kant van de lijn niet meer kunt verstaan totdat je de verbinding verbreekt en opnieuw belt. 

NFC: 

Wat verder opviel in de software is de NFC-implementatie. Het lijkt erop dat MediaTek met de P23 eindelijk een volledige NFC-ondersteuning verzorgt. Waar je eeder met MediaTek toestellen vaak niet met NFC kon betalen is dit met de Oukitel K10 wel mogelijk. Of er ondersteuning is voor Android Pay is onduidelijk. 

WIFI: 

De WIFI is zoals we gewend zijn bij Oukitel toestellen goed te noemen. Althans het bereik van de 2.4 GHz. De 5 GHz laat wat te wensen over het bereik daarvan is (helaas) zeer beperkt. 

De doorvoersnelheden van de WIFI op enige afstand van de router zijn voldoende. 

Bellen/3G/4G:

Met bellen is zoals aangegeven onder het kopje software een issue waarbij het toestel (op speaker) de verbinding na 15 minuten mute waardoor je opnieuw moet bellen als je het gesprek wilt doorzetten. De speakers in het toestel klinken voldoende helder; ook de luidspreker is voldoende al ontbreekt het de speaker aan lage tonen. 

Over het bereik van het toestel is weinig te klagen, het lijkt in lijn met andere toestellen die het prima doen. Ook de snelheden van 4G komen ruim boven de 70 Mbps uit. 

Benchmarks: 

De SOC (System On a Chip); een MTK6763 processor geklokt op 2.0GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 6GB RAM zorgt voor een Antutu score van 76901 

Oukitel K10 antutu

De Helio P23 van Mediatek lijkt een redelijk capabele midrange processor die op het gebied van snelheid vlakbij de voorgaande P20 chipset blijft. Op grafisch vlak kan de GPU wellicht niet meekomen met de concurrerende Snapdragon processors, maar de G71 is voor veruit de meeste zaken voldoende. 

Camera:

De Oukitel K10 telt 4 camera's. Twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het toestel; deze camera's moeten helpen met het diepte-effect in foto's aan de achterzijde en bij portretfoto's bij de selfiecamera. Zoals eerder aangegeven ben ik van mening dat dit op toestellen in deze prijsklasse niet meer dan een (matige) gimmick is. De toestellen hebben vaak geen speciale chipset voor fotoverwerking en de software voor de verwerking van foto's van MediaTek die vaak wordt gebruikt laat te wensen over. 

De interface van de K10 is overigens sterk verbeterd ten opzichte van eerdere modellen, deze is nu meer in lijn met andere toestellen gebracht. Waar eerder de app altijd herinnerde aan de Android 4 camera interface. In de instellingen van het toestel kun je de optie fastcapture vinden. Dit zorgt ervoor dat je met een dubbele klik snel een foto kan maken. Deze functie werkt naar behoren. 

Oukitel K10 camera interface Oukitel K10 menu 4

 De blur en dual camerafunctie lijkt op dit toestel iets beter te werken dan op voorgangers, maar het is nog verre van perfect. Zelf verwacht ik dat software op een computer een veel beter effect kan bereiken. Zelf zou ik de functie dus ook niet gebruiken:

Oukitel K10 camera blur

Overige foto's zijn 'ok' maar zeker niet iets om over naar huis te schrijven. Het is duidelijk dat Oukitel nog stappen moet zetten op het gebied van de camera. Overigens voldoen de foto's prima voor een snel kiekje, maar daar houdt het mee op. 

Oukitel K10 camera 1

Oukitel K10 camera 2

Oukitel K10 camera 3

Oukitel K10 camera 4

Oukitel K10 camera 5

Tenslotte nog de frontfacing camera. Deze is erg zacht en heeft weinig details. Met de beautyfunctie kun je dit effect nog versterken, voor dat perfect-gladde selfie hoofd. 

Oukitel K10 camera front