Kirby Star Allies

Kirby is een tijdloze serie. Bekend om zijn schattige voorkomen, felle kleuren en natuurlijk het opslurpen van vijanden. Kirby maakt ook op Nintendo Switch weer zijn opwachting en het is een game om van te smullen.

Kirby Star Allies 1

Nintendo heeft een aantal 2D platformers waar men bekend mee is. We hebben Mario, Donkey Kong Country en natuurlijk Kirby als grote drie series. Toch weten ze alle drie iets unieks mee te brengen en in het geval van Kirby is dat de combat. In een discussie met iemand die ik ken werd de opmerking gemaakt dat Kirby langzaam maar zeker meer neigt naar een 2D Brawler dan een 2D platformer. Daar is zeker iets voor te zeggen. De moves die Kirby overneemt na het absorberen van een vijand is uitgebreider dan ooit en zeg nou zelf: ben je nog wel echt aan het platformen als je overal naartoe kan zweven?

In Kirby Star Allies is dat niet anders. Uitdagende platforming of inspirerend leveldesign ga je niet vinden. Het zijn redelijke rechte vlakken met her en der obstakels, vijanden en een veranderend speeloppervlak (denk aan meteoren die naar beneden vallen en stukken opblazen of een muur die verschuift). Wat je wel gaat vinden, zijn puzzels die leuk gebruik maken van alle vaardigheden in de game, een boel collectibles (puzzelstukjes) en een lange reeks aan combat. Met 28 power-ups (waarvan er vier nieuw zijn) en acht elementen die je kunt gebruiken om je power-ups sterker te maken is er genoeg te variëren, zeker als je nagaat dat je meerdere moves kunt uitvoeren.

Kirby Star Allies 2

Nieuw zijn de Spider, Staff, Festival en Artist power-ups. Daarnaast zijn er oude bekenden, zoals Sword, Beam, Hammer en Stone. Veel power-ups zijn te versterken met elementen, zoals water en vuur. Deze maken de normale power-ups sterker en geeft ook vaak een nieuw effect. Voeg je bijvoorbeeld water of ijs toe aan Stone, dan verander je in een curl (van curling) en schiet weg. Voeg je ijs toe aan een water power-up, dan schieten er ijspegels weg die op een grote schaal vijanden verslaan. Zo zijn er nog meer combinaties te maken, mits je de juiste vrienden hebt gemaakt. Hoewel echte diepgang mist in dit systeem, is het leuk om actief mee aan de slag te gaan en kijken wat er allemaal mogelijk is en wat de elementen aan elke power-up toevoegen.

Vrienden zijn een centraal aspect in Kirby Star Allies. Kirby kan vijanden bevrienden door een hartje naar ze te gooien, waarna ze met je meestrijden. Op deze manier is de game volledig te spelen met vier spelers, maar ook solo. In dat geval neemt de AI de rol van je vrienden over. Het maakt de combinaties die hierboven beschreven zijn mogelijk, maar zorgt ook voor veel hectiek op het scherm. Het is soms lastig de actie te volgen, aangezien elke partner power-ups heeft die met veel grafische poespas samengaan. De game gaat er wel vanuit dat je soms met meerdere partners speelt. Zo zijn er secties waarin je team in tweëen gesplitst wordt en secties waarin je met vier partners een groot wiel, trein of nog iets anders vormt. Alles in de naam van vriendschap, want het blijft Kirby.

Kirby Star Allies 3

Voor het eerst in de hoofdserie is Kirby Star Allies niet speelbaar in 60FPS, maar in 30FPS. Zeker in het begin merk je dit. Wennen doe je er wel aan (zo'n snelle game is het niet, dus het valt mettertijd minder op), maar het is wel jammer dat er niet gepusht is voor 60FPS, aangezien dat toch wel de standaard is voor Kirby. HAL heeft dit keer duidelijk gekozen voor het grafische aspect, want de omgevingen en zeker de achtergronden zijn voor een Kirby prachtig en dynamisch. Dit wordt uiteraard ondersteund door de artstyle, maar er is zeker meer gaande dan ooit hiervoor. Ook de overworld is prettig om naar te kijken.

Aan het eind van de dag is Kirby Star Allies gewoon weer een Kirby. Het oogt prachtig, speelt lekker weg, maar echte uitdaging ga je enkel vinden in de extra modi die je vrijspeelt na het verslaan van de campaign. De game speelt in multiplayer prima, al is het geheel soms lastig te volgen met vier partners in beeld. De performance had iets beter gekund en ook het leveldesign oogt wat eenvoudig, maar als je van Kirby houdt, dan is dit ook weer een game om van te genieten met een schitterend einde.

Pluspunten
Minpunten
  • Artstyle prachtig
  • Combineren power-ups
  • Multiplayer speelt lekker weg
  • 30 FPS
  • Enige diepgang mist
  • Game soms onoverzichtelijk
Exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch.