Indierock op zijn best bij Lord Huron in TivoliVredenburg

Dan timmer je zeven jaar aan de weg en wordt je door een Netflix-serie opeens wereldberoemd. Het gebeurde Ben Schneider, die het project Lord Huron oprichtte als een solo-onderneming in 2010. 'The Night We Met' en het gebruik daarvan in 13 Reasons Why is de reden dat vanavond een horde mensen op hem en zijn band staat te wachten in TivoliVredenburg. 

Er zijn echter eerst twee voorprogramma's voordat de band uiteindelijk het podium zal betreden. Het is eerst de beurt aan Brett Farkas, die gevolgd wordt door Flyte. Vooral Flyte weet indruk te maken met hun indrukwekkende acapella stukken en goed gekozen setlist, maar het blijft dan wel de vraag waarom een zelf nog opkomende band twee voorprogramma's meeneemt voor een show van anderhalf uur. Het mag voor het publiek de pret niet drukken en het is dan ook vroeg al aardig bevolkt in de Ronda, het kleinere podium van Tivoli. 

Flyte: een indrukwekkend viertal (Foto: Daan de Witte)
Flyte: een indrukwekkend viertal (Foto: Daan de Witte)

Binnenkort komt er een nieuw album uit van de formatie en het is dus ook de vraag of er wat nieuw materiaal gespeeld gaat worden, of dat er vastgehouden zal worden aan het succesalbum Strange Trails. Het antwoord daarop wordt al snel gegeven door Schneider zelf, die aankondigt dat ze ook een hele rits nieuwe nummers zullen gaan spelen. Wat volgt is een interessan te mix van de debuutplaat Lonesome Dreams, Strange Trails en het nieuwe werk. Met hun nieuwe two-parter 'Ancient Names' slaat de band een iets andere weg in dan dat het publiek gewend is van ze, maar misschien is dat juist een goede stap. Elke keer maar dezelfde soort muziek maken gaat op een gegeven moment soms ook vervelen. Wat absoluut niet verveelt is de energie die Schneider op het podium brengt. Bij elk nummer weet hij zich weer opnieuw op te laden om op het einde tot een hoogtepunt te komen. Ook zijn band doet hier aan mee en laat zien wat ze in hun mars hebben.

Maar dan komt het moment waar een overgroot deel van dit publiek op heeft staan wachten. De meesten kennen de band door die ene scène in 13 Reasons Why, in een van de meeste emotionele afleveringen van de serie. Wanneer de eerste noten worden ingezet van 'The Night We Met' duurt het heel even voordat het publiek doorheeft wat er gaat gebeuren, ook al is dit het eerste nummer van de toegift. Het wordt op sommige momenten tijdens het nummer muisstil en dan pas is goed te horen hoe mooi de klanken zijn van Schneider en zijn band. Het enige nadeel is dat dat geluid juist soms te hard is om goed te kunnen luisteren naar de zangpartijen. Dat is ook het geval bij het laatste nummer van de avond, een meezinger in de vorm van 'Fool For Love'. Op een vrolijke noot en met voldoening op het gezicht verlaat de band het podium. Het publiek heeft ook die vrolijke noot op het gezicht als ze de Ronda verlaten.

Ben Schneider brengt Lord Huron naar een topniveau (Foto: Daan de Witte)
Ben Schneider brengt Lord Huron naar een topniveau (Foto: Daan de Witte)

Lord Huron is een band die nog veel groter kan worden. De Ronda is zo goed als nokvol vanavond en dat is dik verdiend. Een juist gebalanceerde setlist, indrukwekkende live performance en een goede manier om het publiek te bespelen zorgt voor een succesverhaal vanavond. Volgende keer in de AFAS Live dan maar?