Blu-ray: Pirates of the Caribbean - Salazar's Revenge

Soms zijn er films die niet vervelen en die je keer op keer kunt kijken zonder dat ze vervelen. Voor ondergetekende is dat het eerste deel van Pirates of the Caribbean, The Curse of the Black Pearl. Dat er daarna nog veel meer zouden volgen is iets wat de makers van de eerste niet hadden gedacht. De film zou zelfs eerst alleen maar op home video uitgebracht worden. De derde film heeft op een aantal titels boven zich, nog steeds het hoogste budget allertijden voor een film. De piratenfilms zijn nog steeds hot, maar weet ook deze de honger van het publiek te stillen?

Jack Sparrow is op zoek naar de Drietand van Poseidon, een artefact waarvan wordt gezegd dat degene die hem in zijn bezit heeft, macht heeft over de gehele zee en de doden weer tot leven kan wekken.  Er zijn echter kapers op de kust, in de vorm van ondode zeemannen die worden aangevoerd door Captain Salazar, een oude bekende van Jack. Hij is namelijk degene die er voor heeft gezorgd dat de zeemannen deze vorm hebben moeten aannemen, toen ze de Vallei der Doden in voeren. Salazar is berucht bij zeelieden, mede door zijn strategie om altijd een bemanningslid te laten leven zodat hij het verhaal kan navertellem (vandaar de internationale titel 'Dead Men Tell No Tales'). Het is aan de crew van Jack om de Drietand te vinden, maar als ook nog eens Captain Barbossa opduikt, is het kat-en-muisspel compleet.

De film gaat van start met een versie van een Fast & Furious-achtervolging en laat het publiek gelijk weer weten met wat voor soort film ze hier te maken hebben. Het is al langer bekend dat de makers zichzelf niet meer compleet serieus nemen, en dit lieten ze al eerder zien in On Stranger Tides. Dit is helemaal niet erg, en levert een aantal zeer leuke actiescènes op. Combineer dat met een flinke dosis CGI waar 'u' gezegd tegen kan worden en wat er overblijft is een onwijs leuke avonturenfilm die zichzelf niet al te serieus neemt op een flink aantal punten. De plekken waar er opgenomen wordt zijn weer prachtig en het is dan ook niet gek dat de acteurs elke keer weer tekenen om mee te doen aan zo'n avontuur.

Over Johnny Depp valt wel degelijk iets op te merken. Hij lijkt dit keer echt de weg kwijt geraakt te zijn in de vorm van Jack Sparrow, want hij speelt het personager in een nog dronkere toestand, maar laat hierdoor af en toe wel wat steekjes vallen. Zijn performance wordt op sommige momenten zelfs wat irritant en waar hij dit eerder wist in te perken door er flink wat grappige momenten tegenop te wegen, verzaakt hij dit keer. Dit is natuurlijk ook deels te wijten aan het script, waar wel bijna 2 jaar aan werd gewerkt door hetzelfde team dat ook de andere films voorzagen van een puik verhaal. De nieuwelingen op het toneel, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites en Javier Bardem, weten wel een aantal momenten de overtuigingskracht tot een hoog niveau te brengen. Vooral Bardem, wat we ook al opmerkten toen de film in de bioscoop uitkwam, is adembenemend. Als een echte slechterik jaagt hij het publiek de stuipen of het lijf en is angstaanjagend.

De extra's zijn er ditmaal niet heel erg veel. Het lijstje bestaat uit één featurette, een fotologboek, een bloopercompilatie en vier verwijderde scènes. Hoewel dat dus enigszins gelimiteerd lijkt, is de achtergrondinformatie in de featurette erg leuk voor mensen die nog wat aanvulling willen op het verhaal. De verwijderde scènes geven elke keer weer de reactie waarom ze er nou precies uitgehaald zijn, zoals het eigenlijk hoort. Salazar's Revenge is een leuke avonturenfilm, die soms wat overdrijft in het idee van zijn eigen kunnen. Maar dat is op zijn tijd natuurlijk geweldig om eens bij weg te dromen.