Blu-ray: The Beguiled

The Beguiled is een remake van een film uit 1971. Toch schijnt de timing van de nieuwe versie, van de hand van Sofia Coppola, niet beter te kunnen uitpakken. De film snijdt thema's aan die het Hollywood van vandaag de dag domineren. Tenminste, dat pretendeert de film te doen.

De film speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, wanneer een jong meisje van het Seminary for Young Ladies stuit op een gewonde soldaat. Het internaat is echter verlaten, met enkel nog een handje vol leerkrachten en studentes aanwezig. Tegen beter weten in nemen ze de zorg voor de soldaat op zich. De soldaat geneest langzaam, terwijl bij de dames de twijfel toeneemt om de soldaat te overhandigen. Maar de dames zijn na jaren afzondering geïntrigeerd door de aanwezigheid van de man.

The Beguiled meeting

Het is vanaf het begin duidelijk dat dit een trage film is, waarin door grootheden een aantal interessante karakters worden uitgediept. Helaas is alleen Kirsten Dunst als Edwina, die duidelijk weg wil uit dit internaat, goed op pad met haar vertolking. Nicole Kidman is de baas in huis maar lijkt niet helemaal in de huid van Miss Martha te kunnen kruipen. De andere, veelal jongere meiden doen hun best maar geen enkele vertolking blijft hangen. Als enige man is daar Colin Farrell die de boel goed op stelten zou kunnen zetten maar de film als een verplicht nummertje afwerkt.

In het middenstuk spat de intrige die opgebouwd wordt nogal uiteen. De gebeurtenissen veranderen steeds meer in een ver-van-je-bedshow waardoor de film mijn aandacht begon te verliezen. Het schijnt dat ook hier ten opzichte van het origineel, dat de grenzen verder opzocht, de meeste wijzigingen plaatsvonden. Het slotstuk van de film brengt het hele gebeuren een stuk verder, maar de film blijft wat onevenwichtig en is bij lange na niet interessant voor het gros van de kijkers.

The Beguiled dinner

De film is, zoals bijna standaard is, voorzien van een DTS-audiotrack. Dit is geen film die uit je speakers zal knallen, maar het is goed dat ook bij dit soort films de audio net zo loepzuiver wordt gepresenteerd als het beeld. De disc is voorzien van twee featurettes, waarin vooral aandacht is voor Sofia Coppola (regisseur van de film) en de styling van de film.

Persoonlijk krijg ik het gevoel dat Sofia Coppola verder weg wilde van het origineel en hier een film met een sterk feministische boodschap wilde wegzetten. Ik kan me daar wel in vinden met alles wat er gebeurt in Hollywood de laatste jaren. Je voelt wel dat er een bepaalde richting opgegaan wordt, maar ik krijg het gevoel dat men te graag wilde. Het ligt er zo dik bovenop dat het haast té wordt. Sterker nog; het wordt meer lachwekkend dan dat het iets met het gevoel van de kijker doet. Interessant gegeven maar ik kan de film niet aanraden.