Blu-ray: Logan Lucky

De 55-jarige filmmaker Steven Soderbergh roept al jaren dat hij met pensioen gaat, maar iedere keer keert hij toch terug met een nieuw project. Ditmaal is het de actiekomedie Logan Lucky, die vanaf heden verkrijgbaar is op blu-ray. De film doet denken aan Soderbergh’s eerdere Ocean’s-films, maar alleen dan met een humoristischer tintje. De charmante sterrencast weet goed op de lachspieren te werken, maar ook voor spanning te zorgen waardoor kijkers elk minuut aan het beeld gekluisterd zijn.

logan lucky

We volgen Jimmy Logan (Channing Tatum) die zijn baan als bouwvakker op ongelukkige wijze kwijtraakt. Alles zit tegen, want hij hoort niet veel later dat zijn ex-vrouw Bobby Jo (Katie Holmes) ook nog eens met zijn dochtertje wil verhuizen naar een andere staat. Hierdoor knapt er vanbinnen iets in Jimmy; en hij besluit om naar de kroeg van zijn broer Clyde (Adam Driver, bekend van zijn rol als Kylo Ren in de nieuwste Star Wars-trilogie) te gaan om een plannetje te smeden om aan geld te komen. Eén van de laatste projecten waar Jimmy namelijk mee bezig was als bouwvakker was het renoveren van een NASCAR-racebaan. Hij weet dat er een grote race aankomt, wat natuurlijk betekent dat er een horde bezoekers aankomt die veel geld gaat uitgeven op het terrein rondom de racebaan. Geld wat hij maar al te goed kan gebruiken in zijn huidige situatie als werkloze. Dit vormt dan ook het vertrekpunt van de heist die hij samen met zijn broer Clyde wil gaan uitvoeren. Al gauw merken ze dat ze meer hulp nodig hebben, en vragen ze de hulp van beroemd bomexpert Joe Bang (Daniel Craig), zus en coureur Mellie (Riley Keough, It Comes At Night) en de broers van Joe. De plannen zijn goed, maar lukt het dit eigenaardige en klungelige team ook om alles succesvol tot uitwerking te brengen?

logan lucky 2

Hoewel Logan Lucky aan de ene kant juist heel veel doet denken aan Soderbergh's Ocean's-films, zijn er ook veel verschillen. Zo waren George Clooney en zijn clubje criminelen te allen tijde in stijl gekleed en begaven zij zich in de meest rijke kringen. In Logan Lucky zien we juist een stel hillbilly's die proberen om een overval te plegen. Dit gaat gepaard met een checklist van vage instructies over wie welke rol dient uit te voeren en het gebruikmaken van houtje-touwtje oplossingen zoals zelfgemaakte explosieven. Dit alles is bevorderlijk voor de hilariteit, maar zorgt er ook voor dat je als kijker echt hoopt dat dit bij elkaar geraapte geheel de klus weet te klaren. De volledige cast weten daarbij ook gedurende de hele film indruk te maken. Met in het bijzonder de charismatische Daniel Craig, die laat zien dat hij zowel de rol van 007 op zich kan nemen maar ook prima uit de voeten kan als een redneck.

Kortom, voor liefhebbers van vlotte actiefilms met een originele en humoristische invalshoek is Logan Lucky een genot om naar te kijken. Daarbij ziet de blu-ray transfer met het originele beeldformaat van 2.35:1 er spic en span uit en ook op de DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack valt weinig af te dingen. Een minpuntje is wel dat de disc geen extra's bevat, waar de internationale versies in ieder geval wel een paar verwijderde scenes op de blu-ray hebben staan.