Blu-ray: Wakefield

Bryan Cranston, bekend van zijn hoofdrol in de hitserie Breaking Bad, laat zich in zijn nieuwste film van een heel andere kant zien. Of beter gezegd: hij laat zich helemaal niet zien. Wakefield is de door Robin Swicord geregisseerde film (die tevens het script schreef voor The Curious Case of Benjamin Button  en Memoirs of a Geisha) en heeft een zeer fascinerend uitgangspunt. Want, hoe snel word je vergeten door je familie en vrienden nadat je vermist raakt?

wakefield 1

Dit is precies wat Howard Wakefield, het personage van Bryan Cranston, wil onderzoeken. Deze succesvolle echtgenoot, vader en tevens advocaat ziet het leven even niet meer zitten. Wanneer hij door een akkefietje op de zolder van zijn garage belandt, besluit hij om even te blijven zitten. Hij komt erachter dat hij van deze plek perfect zijn eigen vertrouwde omgeving kan observeren. Dit is dan ook wat Howard gaat doen, zich wagen aan een kluizenaarsbestaan en bespieden hoe zijn vrouw (Jennifer Garner, Elektra) en zijn twee dochters om zullen gaan met zijn plotselinge afwezigheid. Hoe zullen zij zich gedragen nadat zij erachter komen dat Howard weg is, en zullen zij snel over hem heen komen? Elke avond komt Howard naar buiten om eten te zoeken uit de publieke vuilnisbakken; en af en toe waagt hij het om door zijn oude woonplaats te struinen. Niemand herkent hem meer door zijn verruwde en 'zwerverachtige' uiterlijk. Hiermee worden kijkers op een licht komische, maar toch ook tragische wijze, aan het denken gezet met Wakefield. Het is een unieke film die zeker gezien mag worden.

wakefield 2

Het is als het ware een soort sprookje voor volwassenen. Een ieder heeft waarschijnlijk wel eens nagedacht hoe het zou zijn om te kunnen verdwijnen uit het drukke gezinsleven en een hectische baan. Om eens écht tijd voor jezelf te kunnen nemen, in plaats van je moeten gedragen conform sociale verwachtingen. Het personage van Bryan Cranston test deze hypothese echter wel op een heel onrealistische manier uit, maar op de een of andere manier weet Cranston zo te acteren dat het niet gemaakt aan voelt. Wat wel jammer is, is dat regisseuse Robin Swicord niet wat meer probeert te doen met dit eigenaardige script. Hoewel we ons voldoende kunnen vermaken met de one-man-show van Cranston bevat dit verhaal zo veel meer potentie die helaas niet tot uitwerking is gebracht.

Wakefield is een erg interessante en mooie film, die met wat aanpassingen nog veel beter had kunnen zijn. Zo is het einde weinig verrassend en hadden we tijdens de film wat meer willen zien dan enkel het personage van Cranston. Het blu-ray schijfje zelf is prima in orde, met mooi en helder beeld op het beeldformaat van 2.35:1 en een DTS-HD Master Audio 5.1 geluidstrack waarbij geen kwaliteitsverlies optreedt. Extra's zijn op de blu-ray helaas niet inbegrepen.