Blu-ray: Dunkirk

Eén van de meest geanticipeerde films van 2017 was toch wel Dunkirk van de succesvolle filmmaker Christopher Nolan, de man die tevens het brein achter populaire films als Inception, de Dark Knight-trilogie en Interstellar is. Het is duidelijk dat Nolan van alle markten thuis is, en dat bewijst hij dan ook met zijn nieuwste oorlogsfilm. Af en toe voelt Dunkirk aan als een documentaire vanwege de weinige dialogen, vele onbekende acteurs en spectaculaire beelden die de revue passeren. Dit zorgt ervoor dat de kijkers worden meegenomen in de intense ervaring van hoe een totale oorlog daadwerkelijk gevoeld zou moeten hebben.

dunkirk 3

Het verhaal is simpel. Het is mei 1940 en de Duitse troepen zijn na een succesvolle invasie in Polen doorgestoten naar het westen van Europa. Een groot deel van de Benelux is al gevallen en de strijd om Frankrijk is in volle gang. De Britse, Belgische en Franse legers worden totaal overrompeld door de kracht van Nazi-Duitsland en kunnen dan ook niets anders dan zich verder terugtrekken. Net buiten het strand van het Noord-Franse Duinkerke wordt er een verdediging opgeworpen. Duizenden soldaten wachten daar hun onzekere lot af, in de hoop dat ze geëvacueerd kunnen worden met boten naar Engeland. Langzamerhand komen vanuit het moederland Spitfires te hulp om de Duitsers af te houden, terwijl plezierboten proberen om zo veel mogelijk soldaten mee te nemen. De vraag is echter of deze hulp op tijd komt aangezien de Duitsers het strand bij Duinkerke blijven bestoken ...

Dunkirk is een indrukwekkende en intense oorlogsfilm die vooral inspeelt op de zintuigen. Alles in Dunkirk is immens: het gebruik van veel acteurs op één shot, prachtige uitgestrekte beelden van de zee of het uitgestrekte strand, en een intensieve soundtrack. Het verhaal daarentegen is relatief simpel, en ook van karakterontwikkeling is bijna geen sprake. Op geen van de personages, ook niet de rollen van grote namen zoals Tom Hardy (Mad Max: Fury Road) en Kenneth Branagh (Murder on the Orient Express), wordt dieper ingegaan. Dit zorgt er echter juist voor dat de focus ligt op de Britse soldaten: de ervaringen van de talloze naamloze, anonieme strijders waarvan het grote publiek geen idee heeft wie zij werkelijk waren. Hierdoor kunnen kijkers zo intens mogelijk meeleven met hoe de slag om Duinkerke voor hen gevoeld zou moeten hebben, zonder afleiding van grote Hollywood-namen. Daarnaast zijn de actie en montage van cruciaal belang bij Dunkirk. Doordat grote actiescènes vanuit de lucht perfect worden afgewisseld met intieme beelden uit een klein plezierbootje, wordt de oorlog en het naderende gevaar vanuit verschillende aspecten belicht. Dit is erg indrukwekkend en daarmee ook de kracht van de film.

dunkirk 1

Daarnaast wordt, door het gebruik van drie verschillende tijdlijnen, Dunkirk veel meer dan alleen een oorlogsfilm. Nolan gooit hiermee zijn publiek volledig in de evacuatie van de soldaten, waarbij de focus wordt gesplitst tussen de soldaten op de grond in een tijdspan van een week, de Britse burgers die proberen te helpen bij het evacueren van de soldaten over zee in de tijdspan van een dag, en het trio van Royal Air Force (RAF) piloten die de Duitse gevechtsvliegtuigen uit de lucht proberen te schieten in de tijdspanne van een uur. Het 'spelen met tijd' is iets wat terugkerend is bij Nolan, zoals de verscheidene droomsequenties in Inception (2010) en de hoofdrol die de tijd speelt in Memento (2000).

Voor een ieder die van oorlogsfilms houdt, is de blu-ray van Dunkirk er zeker eentje om in huis te halen. Vooral de vele extra's, die op een aparte disc staan en meer dan 2 uur bedragen, maken dit blu-ray schijfje meer dan zijn geld waard. Deze extra's zijn opgesomd eigenlijk één grote 'making of' waarin duidelijk wordt hoe deze overweldigende film tot stand is gekomen. Daarnaast zijn de beeld- en audiokwaliteit (1080p met een afwisselende beeldverhouding van 2.20:1 / 1.78:1 en een DTS-HD MA 5.1 audiospoor) trouw aan de bioscoopversie waardoor Dunkirk ook thuis immens aanvoelt. Christopher Nolan levert met Dunkirk één van zijn mooiste films af - en wellicht de beste film - die hij ooit heeft gemaakt.