Star Wars: The Last Jedi

Een nieuwe Star Wars-film is zoveel meer dan zomaar een 'filmpje pakken in de bioscoop'. Het is zo verweven met onze cultuur en heeft zo'n grote fanbase dat iedere nieuwe film een ware gekte in de bioscopen veroorzaakt. Uitverkochte zalen, vol met (verklede) fans en heel veel merchandising. Nadat twee jaar geleden met The Force Awakens de hele hype opnieuw werd aangewakkerd is daar nu de volgende mijlpaal: Episode VIII!

Deze review bevat milde spoilers.

The Force Awakens liet ons, naast een goede film, achter met heel veel vragen. De film deed succesvol een nieuwe trilogie opbouwen vol met mysterie en intriges. Wie is Rey en waar komt ze vandaan? Wie of wat is Snoke? En wat is er gebeurd met Luke? The Last Jedi heeft de moeilijke taak deze vragen aan de kaak te stellen en daar een antwoord op te geven. Voor dit achtste deel nam Rian Johnson (Looper) het stokje over voor script en regie. En dat doet hij zelfverzekerd en met veel souplesse. Hij neemt veel meer risico's dan J.J. Abrams met zijn verhaal en neemt daarbij iets verder afscheid van de originele trilogie.

Star Wars: The Last Jedi Luke en Rey

Daar waar het vorige deel nog werd afgeschilderd als een kopie van het origineel is deze film geen kopie van The Empire Strikes Back. De film begint enigszins vergelijkbaar, maar twist na twist wordt steeds duidelijker dat we hier naar iets compleet nieuws zitten te kijken. De film is meer 'film' dan menig andere Star Wars-film en voelt daarom verfrissend aan. Het tempo ligt namelijk ontzettend hoog en met een totale speelduur van ruim 2,5 uur betekent dit dat er ontzettend veel gebeurt. Het is voor het publiek dan ook veel om te verwerken.

De rust in de film komt van Luke Skywalker, de rol die Mark Hamill eindelijk weer mag vervullen. Na 35 jaar zou je kunnen verwachten dat het moeilijk is terug in de huid te kruipen van zo'n iconisch karakter maar Hamill was duidelijk voorbereid. Hij zet een tour de force neer wat ook daadwerkelijk het karakter verdiept. Uitschieter in de cast blijft Adam Driver als Kylo Ren. Zijn agressie, die in de vorige film al aanwezig was, komt steeds meer naar buiten en je ziet daarmee hoe spot on de casting van Driver in deze rol is. Het conflict, wat eerder achter een masker verborgen bleef, komt nu veel meer naar voren en is een onlosmakelijk element van de saga geworden.

Star Wars: The Last Jedi Kylo Renn

De rest van de cast kruipt heerlijk makkelijk terug in de rollen die ze spelen in het geheel, waarbij er iets langer stil moet worden gestaan bij de inmiddels overleden Carrie Fisher. Dit is haar laatste film als Leia en ze heeft een schitterende, krachtige rol in de film. Kelly Marie Tran voegt zich ook bij de cast in de rol van Rose Tico, een strijder van de Resistance. Haar rol begint klein maar ze krijgt de mogelijkheid haar karakter ver genoeg uit te diepen waardoor Rose een nieuwe fan favourite zal kunnen worden. Dit is vast ook weggelegd voor Laura Dern die als Admiral Holdo een onuitwisbare indruk achterlaat.

Deze film zal vooral herinnerd gaan worden aan wat het betekent voor de franchise. De film toont dat, met het juiste team, dit universum nog jaren meekan en vernieuwende, meeslepende films kan leveren. Lucasfilm lijkt wel bewust bezig te zijn met het steeds meer loslaten van het origineel. Daar waar TFA en vorig jaar Rogue One bol stonden van de referenties aan de originele trilogie durft deze film meer zichzelf te zijn en een eigen identiteit te kweken. Dat voelt fris aan. Ook de sensatie is nieuw. Waar de meeste films in deze serie bestaan uit 3 of 4 grote actiemomenten loopt de spanning hier vanaf minuut 1 door tot het einde. De opwinding is daarmee in de zaal te voelen.

Star Wars: The Last Jedi Rose en Finn

De komende dagen zal de film overladen worden met jubelwoorden. Natuurlijk is dit typisch een film die meerdere keren bekeken gaat worden door veel mensen en waar uiteindelijk veel op aan te merken zal zijn. Echter is een film bedoeld om het publiek een goede tijd te bezorgen en er is nog geen enkele andere filmserie waarbij het publiek keer op keer zo'n sensatie beleeft als bij Star Wars.