Blu-ray: The Conjuring 1 & 2 set

De droom van de Chinees-Australische James Wan was van kinds af aan al om horrorfilms te maken, en dit is hem ruimschoots gelukt. Nadat hij in 2004 de sadistische culthorror Saw regisseerde, volgde daarna nog een reeks van succesvolle horrorfilms, waaronder The Conjuring uit 2013 en diens vervolg The Conjuring 2 dat uitkwam in 2016. Beide waren een absolute hit in de box-office, wat erin resulteerde dat de films sinds kort verkrijgbaar zijn in een blu-ray boxset waarmee de horrors op een voordelige manier in huis kunnen worden gehaald. Perfect om de komende donkere dagen mee door te komen!

The Conjuring
Het echtpaar Ed (Patrick Wilson, Insidious-films) en Lorraine Warren (Vera Faminga, Bates Motel) zijn twee beruchte onderzoekers die er hun werk van hebben gemaakt om paranormale activiteiten vanuit het hele land in kaart te brengen. Op een dag worden ze opgeroepen door Roger (Ron Livingston) en Carolyn Perron (Lili Taylor), die samen met hun vijf dochters in 1971 een afgelegen en vervallen boerderijhuis zijn ingetrokken in Harrisville. De hond wil het huis niet betreden, de klokken veranderen niet van tijd en het is er altijd koud. Hoe succesvol Ed en Lorraine Warren ook zijn geweest als paranormale onderzoekers; niets kan hen voorbereiden voor de gruwelijkheden die ze zullen aantreffen in Harrisville.

conjuring 4

The Conjuring 2
Het is inmiddels 1977, vijf jaar later na de gebeurtenissen vanuit Harrisville. Het beruchte echtpaar Ed en Lorraine Warren reizen nu af naar Noord-Londen om de alleenstaande moeder Peggy Hodgson (Frances O’Connor, Mr. Selfridge) en haar vier kinderen te hulp te schieten, omdat ze getergd worden door kwaadaardige geesten. Al gauw blijkt echter dat de jongste dochter, Janet (Madison Wolfe, Zoo) bezeten is door demonen. Ed en Lorraine proberen haar te helpen, maar worden hierdoor zelf het slachtoffer van deze duistere entiteiten. Kan het stel de familie redden, of krijgt de bovenaardse wereld de overhand?

conjuring 3

Beide horrors zijn berust op waargebeurde feiten, maar dit mag gerust met een korreltje zout genomen worden. Toch zorgt het voor een extra dimensie: Ed en Lorraine hebben in de jaren ’50 écht paranormale verhalen nagejaagd en dit ging bijvoorbeeld gepaard met exorcisme. Binnen het genre van spookhuisfilm brengt regisseur James Wan echter niets nieuws met The Conjuring-films: de opbouw en het plot verlopen volgens een bekend patroon waarbij de clichés zo kunnen worden afgestreept. Dit neemt echter niet weg dat Wan dit genre wel weet te perfectioneren, en dat het gros van de kijkers gegarandeerd rillingen zal krijgen van de succesvolle horrors. Door de films op te bouwen met een voldoende graad van realisme, humor en drama – en er niet constant de nadruk op ligt van horror – lukt het Wan om het publiek zelfs met een simpel handengeklap de stuipen op het lijf te jagen.

Ook wordt er lang ingespeeld op de suggestie dat er een duistere entiteit in de huizen bevindt, maar geeft Wan niet gelijk zijn geheimen prijs. Pas wanneer de spanning ruimschoots is opgebouwd en we een aantal keer geschrokken zijn van een muziekdoos of dichtgeslagen deur, wordt het ware gezicht van terreur bekendgemaakt. Dit, gepaard met fantastische muziek van Joseph Bishara (Insidious-films, Annebelle) zorgt ervoor dat beide films nog een tikkeltje enger worden en het geheel omgetoverd wordt naar twee van de succesvolste horrorfilms van de laatste tien jaar. Of het allemaal vernieuwend is? Het antwoord is nee, maar James Wan weet het genre spookhuisfilm perfect uit te werken met beide Conjuring-films. Daarbij verschillen de films, ondanks een gelijksoortige setting, genoeg van elkaar waardoor het niet aanvoelt alsof er sprake is van simpele recycling.

conjuring 2

De beeldkwaliteit van het blu-ray schijfje is van het niveau dat verwacht mag worden: met een resolutie van 1080p en aspect-ratio van 2.40:1 ziet het geheel er scherp uit op het kleine scherm. Met ondersteuning voor DTS-HD Master Audio 5.1 lukt het de films ook om men thuis voldoende angst aan te jagen door de schrikbarende soundtrack die uit de speakers vloeit. Ook zijn er veel extra’s aanwezig die het geheel aanvullen, zoals making-of filmpjes en verwijderde scenes, maar is er helaas geen audiocommentaar aanwezig van de regisseur. Iets wat we graag hadden willen zien, aangezien James Wan toch wel één van de beste horrorregisseurs van deze tijd is.