Blu-ray: Kong/Godzilla/Tarzan set

Filmuniversums zijn voor Hollywood ‘the next big thing’. Net zoals fantasy dit vijftien jaar geleden was en we op dit moment nog de laatste stuiptrekkingen van Young Adult boekverfilmingen voor onze kiezen krijgen probeert iedere studio aan kruisbestuiving te doen. Marvel is er al succesvol in, DC is op weg, Universal lukt het nog niet echt maar Legendary is stilletjes ook al een eind op weg. Godzilla en Kong: Skull Island zijn namelijk de eerste twee films van een monsteruniversum, het MonsterVerse. Als bonus krijg je er ook The Legend of Tarzan bij in de set die we hier bespreken.

Godzilla is de oudste van de films in deze boxset. Deze film is compleet anders dan alle andere verfilmingen van het iconische monster zoals we die in onze Westerse cultuur kennen. Tijdens de eerste vertoningen in de bioscopen kreeg de film zelfs lovende recensies. Inmiddels zijn deze wat ingeperkt omdat de film de indruk wekt dat je naar een goede film zit te kijken maar dit valt wel mee als je er er op terug kijkt. Toch is dit een prima actiespektakelstukje.

Godzilla 3

Hetzelfde kan gezegd worden voor Kong: Skull Island. Ook hier probeert de film de suggestie te wekken dat er een meestwerk gemaakt is. Dit door veel te refereren aan klassiekers als Apocalypse Now en een grootse sterrencast in te zetten. Hetzelfde niveau van die oorlogsfilm wordt niet gehaald en ook de sterren hebben allemaal betere rollen op hun naam gezet. Toch ontstijgt de film de middelmatigheid en is de film een actiespektakel vol leuke twists, creaturen en de nodige humor. De film eindigt zoals het hoort met een korte scène ná de credits.

De twee genoemde films bouwen heel subtiel een filmuniversum op. Doordat de twee genoemde films compleet los van elkaar staan wordt er weinig geforceerd ingebracht. Dit is de fout die Marvel in het begin nog weleens maakte en Universal dit jaar ook deed met The Mummy. Beide studios hadden films waarvan de plot volledig op pauze ging om te hinten naar andere karakters en gebeurtenissen. Dat het publiek dat niet slikt is inmiddels gebleken. Gelukkig heeft dit universum een succesvolle start waardoor de confrontatie tussen Kong en Godzilla inmiddels onvermijdelijk is.

Kong Skull Island 1

In deze box is ook The Legend of Tarzan toegevoegd. Deze film behoort niet tot hetzelfde universum maar is toch in deze set opgenomen. Dit is de minste film van de drie die volgens sommigen alleen de moeite waard is vanwege Alexander Skarsgård die de titelrol van King of the Jungle op zich neemt. Uiteraad biedt ook deze film voldoende actie maar is dit niet een film die de middelmaat ontstijgt. Ook is volkomen onduidelijk waarom voor deze combinatie is gekozen.

Alle films hebben een aardig rijtje bonus features die best leuk zijn om te kijken en ook echt iets meer informatie geven over het proces om tot het eindproduct te komen. Zo bevat de disc van Kong een uitgebreid kijkje hoe men tot het idee is gekomen om deze compleet andere invalshoek van King Kong te maken. Alle films hebben bovendien een fantastische DTS 5.1 track en zijn allemaal te gebruiken als demomateriaal, waarbij de scène waarin Kong de helikopters neerhaalt de voorkeur krijgt.

Leuke boxset om cadeau te geven of te krijgen, alleen de keuze voor Tarzan is opmerkelijk te noemen.