DVD: Batman & Superman vista set

Om op de media-aandacht van Justice League mee te liften, heeft Warner Bros. (eigenaar van DC Comics) besloten om voor de feestdagen een set uit te brengen met de klassieke filmversies van Batman en Superman. Dit betreft de 5 originele Superman-films en de 4 films van Batman onder regie van Tim Burton en Joel Schumacher. 

De laatste jaren hebben de helden van Marvel Comics het overwicht in de bioscopen. Laten we echter niet vergeten dat tot enkele jaren geleden de superheld-verfilmingen van DC Comics een veel groter succes hadden. Dit komt voornamelijk door de eerste twee films van Superman en de reeks van Batman die eind jaren '80 begon en doorliep tot eind jaren '90. Beide reeksen werden ontvangen met wisselend succes.

Superman Christopher Reeve

De eerste film in deze box is Superman uit 1978. Dit is feitelijk de bron van alle superheldenfilms. Deze film was ontzettend succesvol in zijn tijd en bevatte naast Christopher Reeve ook grote namen als Marlon Brando en Gene Hackman. Hoewel het einde inmiddels achterhaald is, blijft dit een schitterende film. De film wordt vergezeld met Superman II, die een rechtstreeks vervolg op een aantal onderdelen uit de eerste film is. Inmiddels zijn er legio verhalen over het maken van deze twee films. Deze twee films werden namelijk tegelijk opgenomen. Tijdens de productie werd Richard Donner, regisseur van de eerste film, ontslagen. Richard Lester werd ingehuurd om de film af te maken en besloot resoluut een groot deel van de tweede film te verwijderen en opnieuw te filmen. Toch worden de eerste twee films een groot succes, hoewel de tweede film minder goed werd ontvangen.

Echt mis gaat het bij deel 3. In een poging om meer humor te verwerken in de films wordt Richard Pryor (een beroemde comedian in die tijd) ingehuurd als een geniale maar verstrooide technicus. Bovendien wordt door een ongelukkig ongeval Superman in twee gesplitst waardoor Clark het tegen een slechte versie van zichzelf moet opnemen. Buiten het feit dat het er allemaal ontzettend knullig uitziet heeft het niks te maken met het karakter van Superman. In het vierde deel, The Quest for Peace, gaat het nog verder bergafwaarts. Deze film wordt ook steevast gekenmerkt als één van de slechtste films ooit gemaakt. Zelfs Christopher Reeve heeft er nadien zoveel mogelijk afstand van genomen. Het ontwerp van villain Nuclear Man en het feit dat door budget cuts beelden uit de vorige films hergebruikt moesten worden maken dit tijdens het kijken naar de film pijnlijk duidelijk.

Superman Brandon Routh

Na dit fiasco was het in de bioscopen een hele tijd stil rond Superman. In 2006 kwam er dan toch na twintig jaar een nieuwe Superman-film: Superman Returns. In deze film nam Brandon Routh de cape over van Reeve. Dit was een film die 16 jaar in productie heeft gelegen. Drie regisseurs waren aan het project verbonden en in 1997 was de film al bijna opgenomen, maar dan met Tim Burton als regisseur en Nicolas Cage in de rol van Superman. Uiteindelijk heeft Bryan Singer (X-Men) deze film geregisseerd. Het is echter helaas een ongebalanceerde film geworden met een gigantisch budget maar door de tegenvallende resultaten besloot DC opnieuw te rebooten. 

Al met al is de Superman-reeks een filmserie geplaagd door bemoeienis van de studio. Feitelijk ging het bij de eerste film al mis en werd de regisseur ontslagen van een groots project. Bij de derde en vierde film werd er vervolgens alleen maar verder bezuinigd. In dat opzicht lijkt het of DC niks geleerd heeft, want met het huidige DC filmuniversum gebeurt nagenoeg hetzelfde. Desalniettemin is de eerste Superman-film een schitterende film en is de tweede film een goede opvolger. In die tijd waren dit films met revolutionaire speciale effecten en ze moeten dan ook bekeken worden als een reliek van die tijd.

Deze set wordt aangevuld met de eerste Batman-filmreeks. Die wordt afgetrapt met Batman uit 1989. Tim Burton kreeg de regie in handen van de studio en hij koos voor een meer serieuze toon dan het publiek gewend was dan de versie van Batman die Adam West speelde. Waar de film voor die tijd een duister, serieuze comic-verfilming was geeft dit na Nolan's Dark Knight trilogie toch ineens een compleet ander gevoel. Jack Nicholson's versie van The Joker is een dolkomisch personage en de manier van reageren op alle gebeurtenissen lijkt recht in een campy film uit de jaren '80 te horen, wat het dan ook is. Na het succes mocht Tim Burton een film maken wat resulteerde in Batman Returns, een nog duisterdere variant op de eerste film.

Batman Micheal Keaton

Ook deze reeks ontspoorde vanaf het derde deel. Vermoedelijk omdat Warner Bros te weinig aan merchandise kon verdienen door de duistere ondertoon van vooral de tweede film. Op een subtiele manier werd Burton aan de kant gezet waarna Joel Schumacher het overnam. De film werd vrolijker, kleurrijker en zo goed als de hele reeks werd gereboot. Val Kilmer nam de cape van Keaton over en Chris O'Donnel werd toegevoegd als Robin. Een dieptepunt werd bereikt met de vierde film, Batman & Robin. Ook in deze reeks is de vierde film op veel lijstjes van slechte films te vinden. Dit leidde allemaal tot de reboot in Batman Begins, maar die reeks is in deze box verder niet opgenomen.

De DVD's zijn een rechtstreekse heruitgave van DVD-boxen die eerder zijn uitgegeven. De films zijn wel voorzien van commentaar in een aantal gevallen, maar meer extra's kom je niet tegen op deze box. En dat terwijl er zo veel interessants te vertellen is.

Al met al is deze box niet meer dan een verzameling van alle oude Batman en Superman-films. Terugkijkend wordt pijnlijk duidelijk dat de filmstudio altijd al met deze schitterende karakters rommelde en dat dat niet veranderd is, getuige de vele wijzigingen aan Justice League die nu nog in de bioscopen draait. Deze films verdienen naar mijn idee een mooiere release dan dit, maar de prijs is voor 9 films van dit kaliber meer dan prima. Niks mis mee dus om hem te kopen of bij ons te winnen en in de kerstvakantie af te spelen.