Telefoon: Nomu S10 Pro, kan tegen een stootje

4. Software & Accu

De software van de Nomu S10 pro was een puntje van zorg. Toen we het toestel ontvingen stond er een recente ROM op het toestel. Deze ROM was niet vrij van fouten. Zo was er een fout waaribj de playstore steeds crashde, binnen een week na het melden van deze bug was er overigens een OTA update die het probleem verhielp. De meest irritante bugs waren na deze update gelukkig verholpen. 

Naast het kleine probleem bij de start werkt het toestel verder erg goed. Je merkt dat de processor niet het snelste is; daardoor loopt de interface niet altijd 100% soepel, maar dit is iets wat we bij veel goedkopere toestellen wel eens zien gebeuren. 

De interface is verder erg dicht bij stock Android; er worden (bijna) geen extra apps op het toestel meegeleverd en ook is er geen malware of adware aanwezig op het toestel. Nomu heeft 10 november een update uitgebracht (nog niet via OTA op 15-11) die de Android beveiligingspatch naar de versie van november update.  Of een update naar Android 8.0 gaat volgen is nog erg onzeker. 

Nomu interface

 

De snelheid van de software is verder prima in orde en in lijn met wat we verwachten van toestellen in deze prijsklasse. Wellicht zelfs nog wel een stapje beter danSnapdragon 435. De GPU is wel minder dan in de Snapdragon 435, maar gezien de processor is dit al geen toestel waar je veel games op wilt draaien en is het verschil hierbij in de praktijk dus beperkt. 

De benchmarks liggen in lijn met vergelijkbare toestellen, met een Antutu score van rond de 38.000 valt de Nomu niet positef of negatief op. De processor zit iets boven de 420 en 430 qua performance. 

Ook de WIFI en 4G verbindingen van het toestel zijn prima, snelheden van 50Mbps zijn prima te halen. Zowel op WIFI als 4G. Ook de spraakkwaliteit valt weinig op aan te merken. 

Accu:

Nu komen we aan bij het paradepaardje van de Nomu. De accu is volgens het bedrijf een 5.000 mAh unit. Het toestel is meermaals getest op een mAh metertje, hierbij kwamen de waarden in de buurt van een krappe 5.000mAh. 

Ook in de praktijk lijkt het wel redelijk te kloppen. Hoewel ik mij zelf er op betrap dat ik op dit soort toestellen vaak iets minder gebruik maak van apps gaat het toestel met whatsapp; wat youtube, een paar uren spotify toch twee dagen mee. De onscreen time staat daarbij op een tijd van ongeveer 6 uren. 

In de videotest zien we dit ook terug; het toestel staat bij deze test op 200 nits afgesteld en speelt (offline) constant de zelfde video in een loop. De telefoon houdt het in deze test zo'n 16 uren vol. Erg indrukwekkend. Wanneer we de WIFI wel aanzetten en een aantal andere testen draaien valt dit iets terug en zien we het toestel terug in de hogere middenmoot met een schermtijd van rond de zes en half uur.