Story of Seasons: Trio of Towns

Je hebt soms van die dagen op kantoor dat je denkt: ik ben helemaal niet geschikt om hele dagen door te brengen achter dit ergonomisch verantwoorde bureau. En al helemaal niet om bij de koffieautomaat te praten over koetjes en kalfjes. Het roer moet rigoureus om: was ik maar dolfijnen gaan poetsen ergens aan een hagelwit strand of cactussen gaan bijpunten in Mexico. Of had ik maar een klein en schattig boerderijtje met een veld vol gezonde groenten, drie mollige koeien en een hond genaamd Pixel.

Mocht dat laatste scenario je het meest aanspreken, dan is Story of Seasons: Trio of Towns dé game om je nieuwe ietwat kneuterige leven in op te bouwen. De Story of Seasons-reeks is overigens stiekem gewoon het oude vertrouwde Harvest Moon, maar vanwege gekonkel rondom licenties is er in dit deel van de wereld een ander naampje geplakt op deze Nintendo 3DS-game. Het concept is onveranderd gebleven: alles draait om het reilen en zeilen van een kleine boerderij in een pittoresk dorpje.

Story of Seasons: Trio of Towns - Stephany (Foto: Marvelous)

Verhaal Story of Seasons: Trio of Towns
Aan het begin van de game woon je als piepjonge hoofdpersoon (Holly of Henry) nog thuis. Maar net als in het leven van een gemiddelde jonge FOK!-er wordt het de hoogste tijd om van je stereotype zolderkamer af te komen en een eigen bestaan op te bouwen, ver bij je ouders vandaan. Je hebt dankzij je oom Frank – de jongere broer van je pa – altijd al een op niets gebaseerde voorliefde gehad voor het boerenleven. Hoewel je vader het liever anders ziet, vertrek je naar Westown, waar je oom je de beginselen van het boerenleven bijbrengt.

Het is hard werken: je moet je gewassen verbouwen, water geven en na onvoorstelbaar lange tijd oogsten. Ondertussen begin je ook een kleine bescheiden veestapel op te bouwen. De koeien moeten gemolken worden, de kip wil eten en je hond moet ook nog een blokje om. Daarna is je energie al een heel eind op en kun je je zuurverdiende centen uitgeven aan een stevig maal in het plaatselijke restaurant, om weer wat op krachten te komen.

Story of Seasons: Trio of Towns - Alpaca (Foto: Marvelous)

Want er is meer in Story of Seasons: Trio of Towns: een heel dorp met personages die allemaal schreeuwen om je aandacht. Je grote liefde schijnt ook nog ergens rond te lopen, maar daarvoor heb je helemaal geen tijd. Via het plaatselijke uitzendbureau verricht je allerlei hand- en spandiensten voor de diverse dorpsbewoners. Dat varieert van houthakken tot dienstdoen als medisch proefkonijn en ook word je vaak à la Animal Crossing ingezet als koerier. Deze taakjes zijn wat repetitief, maar je maakt er je wel zeer geliefd mee. Hoe komt het toch dat je in zulke spellen met liefde onkruid uit andermans tuin plukt, terwijl je eigen echte tuin er intussen uitziet als het kasteel van Doornroosje?

Tempo: relax!
Het tempo van Story of Seasons: Trio of Towns ligt laag, maar dat is tegelijkertijd nu juist de charme van dit soort boerderij-sims – iets waar je van moet houden. Maar steeds is er iets om naartoe te werken en dat maakt het lastig neer te leggen. Eén koe is niet genoeg, naast Wagyu wil je ook nog Beef. En je móet een alpaca, want alpaca’s zijn tof. Voor die hele beestenbende is wel een grotere stal nodig en om die te kunnen bekostigen, ben je eerst bezig met geld verdienen en de benodigde materialen verzamelen. Overmorgen is er een festival, daarvoor wil je de beste pompoen ooit oogsten. Bij de winkeltjes in het dorp kun je steeds meer items kopen en komen steeds meer diensten beschikbaar. Voordat je het weet, ben je twintig uur verder.

Story of Seasons: Trio of Towns - Crop (Foto: Marvelous)

Drie nederzettingen
De titel geeft het al weg: ondertussen krijg je ook nog toegang tot twee andere dorpjes waar je weer andere items, planten en dieren vindt. Naast het cowboyachtige Westown is dat ten eerste het tropische Lulukoko waar je een prachtig strand treft (nog geen dolfijn gespot, trouwens). Als laatste opent Tsuyukusa zijn poorten, of beter gezegd: zijn tori. Dit is onmiskenbaar Japanse kitsch, met rode bruggetjes, lampionnen en bamboescheuten.

Conclusie
Story of Seasons/Harvest Moon kauwt al jaren hetzelfde concept uit. Heb je eerder al geconcludeerd dat je daar niets mee hebt, dan hoef je het genre geen herkansing te geven. Houd je er wel van, dan is Trio of Towns een feest der herkenning waar je heel wat uren zoet mee bent. De toevoeging van twee extra dorpen zorgt weer net voor dat beetje extra variatie.