Collar X Malice

Of ik een otome-game wil reviewen. Collar X Malice. Uh, oke, het is een Japanse game, dus nee zeggen kan ik sowieso niet. Ik moet zoiets een kans geven. Soms levert dat de teleurstelling op die ik al verwachtte, maar soms heb ik een hele toffe niche-game ontdekt.

Otome
Otome is genre in visual novels. Even kort door de bocht: het is een genre dat zich richt op de vrouwelijke gamer. Je speelt een vrouw en je mag naast een verhaal uitspelen ook een romance beginnen met een personage naar keuze. Nu vind ik het helemaal niet erg dat er steeds meer visual novels richting het westen komen. Ik lees nog amper een boek, maar dit zijn ideale games als je eens een interactief verhaal wil volgen. Door je keuzes leid je jouw hoofdpersonage naar een van de meerdere eindes. Wil je de true ending vinden dan moet je meestal meerdere keren door de game om deze te unlocken.

Collar X Malice - Meeting

Verhaal
Het verhaal van Collar X Malice is in ieder geval niet typisch vrouwelijk te noemen. Shinjuku is een van de gebieden die compleet in quarantaine is gezet omdat de terroristengroep Adonis daar mensen vermoordt. Op 1 april gooiden zij een video online waarin leden met vervormde stemmen roepen dat ze het heft in eigen hand nemen en de in hun ogen verrotte maatschappij zelf gaan aanpakken. Na die dag werd er elke maand opnieuw iemand vermoord. Er wordt een Romeins cijfer achtergelaten door de moordenaars. En die cijfers tellen af tot iets groots.

Je speelt als de jonge politie-agente Ichika Hoshino. Jij werkt in Shinjuku. Na een melding van een oud vrouwtje dat altijd wat te zeuren heeft word je plots wakker in een kerk. Je hebt een ketting om je nek en een vervormde stem spreekt uit de ketting. Adonis wil je gebruiken in een experiment. Zijn ze niet tevreden of speel je niet volgens de regels, dan zal de ketting een gif in je spuiten en ben je dood. Je mag het niemand vertellen, alleen wat ex-politiemensen die door Adonis naar de kerk gelokt zijn weten ervan. Aan jou de taak om te weten te komen wat Adonis wil van jou, wie er achter zit en de zaak op zien te lossen. En natuurlijk een romance beginnen, als het even kan.

Collar X Malice - Hostage

Detective
Collar X Malice is geen traditionele visual novel, ik krijg er meer een detective-gevoel bij. Je hebt veel keuzes te maken zoals het hoort en natuurlijk moet je meerdere paden bewandelen om de true ending te halen. Maar minder typisch zijn de QTE-secties waarin je snel genoeg een knop moet indrukken en belangrijker: er zijn zelfs onderzoeken à la Ace Attorney te doen op moordplekken. Het verhaal is een thriller waarin je weet dat als je een verkeerd antwoord geeft je best in een bad ending terecht bent gekomen waardoor het game over is. Veel opslaan is dan ook belangrijk. Gelukkig kun je ook rewinden als je merkt dat je eerder toch iets anders had moeten kiezen. Het is ook geen klein verhaal, ik ben er toch een goede dertig uur mee bezig geweest om de true ending te zien.

Relaties
Al vrij snel maak je kennis met enkele mannelijke personages met wie je een relatie aan zou kunnen gaan, gebaseerd op je acties en antwoorden. De personages zijn allemaal verschillend van karakter en er zitten wat rare kwasten bij. Het is misschien raar dat terwijl je doodsangsten zou moeten uitstaan je toch een poging doet een relatie aan te gaan. De eerste walkthrough ga je waarschijnlijk voor de meest normale persoon van de groep, die is namelijk best makkelijk in te palmen. Sommigen zijn ook pas vanaf de tweede walkthrough te daten.

Collar X Malice - Romance

Beleving
De scenes worden erg kunstig weergegeven, ze hebben veel detail gestopt in de artwork van Collar X Malice. De personages zijn mooi uitgetekend, dus je hebt het idee een manga te spelen. Het helpt ook zeker dat de makers de brute moorden, geweld en dergelijke ook in beeld brengen, als donkere toon in deze game. Het enige dat de beleving kan breken zijn soms de momenten waarop je iets zou willen antwoorden, maar niet mag. Een voorbeeld komt al snel voor. Nadat Adonis je die ketting om je hals heeft gedaan en gezegd heeft dat je er niemand iets over mag vertellen en dat je er niet aan mag zitten. Een van de leden van de ex-politiemensen vraagt je of hij de ketting mag bestuderen. Ik zou nee willen antwoorden want ik zou dood kunnen gaan, maar in dit geval heb je geen keuze.

Conclusie
Collar X Malice is een verrassende visual novel geworden. Oke, het is een otome, dus je speelt een hoofdrolspeelster en er zijn romances aanwezig. Maar speel je juist otomos voor de relaties, dan kun je deze titel beter laten liggen. Het verhaal is de hoofdmoot en is een thriller met een wel erg donkere achtergrond. De sfeer is prima en ik heb dit verhaal dan ook met veel plezier gespeeld. Je gaat vaak dood door verkeerde keuzes, maar savegames en een rewind-functie in gesprekken helpen je om niet een complete voortgang te verliezen. Je bent met gemak tientallen uren kwijt als je alle eindes en daarbij ook de true ending wil zien. Als ik mensen een visual novel zou moeten aanraden zou het deze zijn.

Pluspunten
Minpunten
  • Tof thriller-verhaal
  • Artwork
  • Soms is er geen keuze de je wel verwacht
Exclusief voor PlayStation Vita.