Blu-ray: Alien: Covenant

‘In space, no one can hear you scream’, zo luidde de slogan van de baanbrekende sci-fi horror Alien (1979) van regisseur Ridley Scott. Het werd een tijdloos meesterwerk en het begin van een populaire filmfranchise, waar vandaag de dag nog veel films hun inspiratie vandaan halen zoals Life (2017). De nieuwste film in de reeks is Alien: Covenant, die sinds kort te verkrijgen is op blu-ray. Lukt het Ridley Scott om de kijkers weer de stuipen op het lijf te jagen zoals hij deed in 1979? FOK! zocht het uit.

alien: covenant 1

Alien: Covenant is het vervolg op de quasifilosofische sci-fi Prometheus (2012), die wisselend werd ontvangen omdat hij minder actie en horror bevatte dan men zou verwachten van een film uit de Alien-franchise. Beide films spelen zich af vóór de gebeurtenissen van de originele Alien-films en laten zien waar de oorsprong ligt van de klassieke Xenomorphs. Het is niet per definitie nodig om kennis te hebben van de voorgaande films, aangezien er voldoende uitleg wordt gegeven zodat iedereen van de horror kan genieten. De film is natuurlijk wel bedoeld voor liefhebbers van de franchise, en deze zullen tevreden zijn: Alien: Covenant weet logisch voort te borduren op Prometheus met daarbij voldoende spanning - zoals we gewend zijn van het origineel - in ere te houden.

Het verhaal gaat als volgt: tien jaar na de gebeurtenissen van Prometheus reist de bemanning van het ruimteschip The Covenant door de ruimte om een nieuwe planeet te kolonialiseren. Aan de rand van de Melkweg stuiten ze ineens op een schijnbaar onontdekt paradijs: een planeet vlakbij die een betere leefomgeving vormt voor de kolonisten. Gezamenlijk nemen ze de beslissing om de koers te veranderen en een kijkje te gaan nemen. Wanneer ze aankomen, blijkt de planeet niet zo utopisch als gedacht: er is geen dierlijk leven te vinden en er heerst enkel stilte. Als ze vervolgens een gevaar ontdekken dat hun ergste nachtmerries overtreft, beginnen ze aan een angstaanjagende ontsnappingsmissie.

alien covenant 2

Naast een sterke dubbelrol van Michael Fassbender (X-Men: Apocalypse, Prometheus) die de show steelt met zijn vertolkingen van synthetische androides van de Weyland Corporation en een overtuigend optreden van Katherine Waterston (Fantastic Beasts and Where to Find Them) als de dappere Daniels, valt er weinig te zeggen over de rest van het acteerwerk. De andere crewleden zijn slechts banale bijrollen, wat ervoor zorgt dat geen van deze personages blijft hangen. Als kijker is het hierdoor lastig om met hen mee te leven; en het maakt eigenlijk niet uit of ze nou worden afgeslacht of zich wel uit een benarde situatie weten te redden.

Daarbij zijn de special effects, aan de hand van het Britse visuele effectenbedrijf Framestore (Blade Runner 2047, Guardians of the Galaxy) juist wel weer van een uitmuntend niveau. Het is een feest der herkenning als de aliens in vol ornaat in beeld komen, en met de huidige techniek zien ze er enger uit dan ooit tevoren. De film weet door de vele bloederige actiescènes zijn spanning goed te behouden, en dit compenseert het script dat toch een beetje tegenvalt. Het voelt af en toe meer alsof Scott het publiek als een soort historicus de wondere wereld van de Alien-franchise wil laten ontdekken, wat ten koste gaat van de horror en het tempo die kijkers van de Alien-films gewend zijn en resulteert in saaie scènes.

alien: covenant 3

Alien: Covenant is vele malen beter dan zijn voorloper Prometheus, doordat Scott ditmaal een goede balans weet te maken waarbij zowel voldoende actie en horror gebalanceerd wordt met het oorsprongsverhaal dat hij maar al te graag wil vertellen. Daarnaast is het zeker waard om de blu-ray in huis te halen, omdat het audiocommentaar en een masterclass bevat van Ridley Scott waardoor men een beter begrip krijgt waarom de sterregisseur bepaalde keuzes maakt en een kijkje kan nemen hoe de meester te werk gaat. Alien: Covenant weet helaas niet het niveau van de originele Alien te evenaren, maar is intrigerend genoeg om de kijkers over te halen om het aangekondigde vervolg hierop te bekijken, dat hopelijk eindelijk een antwoord zal geven op een hoop vragen.