Blu-ray: Bleed for This

De nieuwste biopic van regisseur Ben Younger gaat over het leven en de onwaarschijnlijke comeback van bokslegende Vinny ‘The Pazmanian Devil’ Pazienza, die na een vreselijk auto-ongeluk probeert om weer de ring in te stappen. De film doet met vlagen denken aan de klassieker Raging Bull (1982) die door Martin Scorsese werd geregisseerd, en het is dan ook geen wonder dat Scorsese nu optreedt als executive producer. Bleed for This is een erg inspirerende en sterke film, maar weet helaas het hoge niveau van genre-genoten als Raging Bull en het recentere Southpaw niet te evenaren. Bleed for This is sinds kort uit op blu-ray.

Bleed for this 1

In de jaren ’80 was Vinny Pazienza (vertolkt door Miles Teller, o.a. Whiplash) een talentvolle bokser met weinig bekendheid bij het grote publiek. De sportman uit Providence wordt echter ineens een ster als hij tegen alle verwachtingen twee wereldkampioenschappen weet te winnen. Niet lang na het behalen van zijn laatste titel komt Pazienza echter terecht in een verschrikkelijk auto-ongeluk waarin hij zijn ruggengraat breekt. Hij krijgt te horen dat hij waarschijnlijk nooit meer zal kunnen lopen. De bokskampioen laat het hier echter niet bij zitten, en zet alles op alles om terug te kunnen keren in de ring. Hij schakelt hiervoor hulp in van de beroemde bokstrainer Kevin Rooney (Aaron Eckhart) die voorheen al Mike Tyson succesvol had gemaakt. Slechts een jaar na het ongeluk weet Pazienza alweer paraat te staan en keert hij terug voor misschien wel het laatste gevecht van zijn leven.

Acteur Miles Teller wist na het succes van Whiplash geen rollen meer aan de haak te slaan waar hij zijn potentie in kon laten blijken. In Bleed for This maakt hij dit weer helemaal goed. De rol is hem op het lijf geschreven en Teller weet te imponeren met zowel zijn sterke vertolking van The Pazmanian Devil als zijn realistische fysieke vertoning. Om in vorm te komen werd Teller dan ook getraind door bokstrainer Darrel Foster, die ook al Will Smith in vorm wist te brengen voor de rol van Muhammad Ali in de biopic Ali. Teller wordt bijgestaan door Aaron Eckhart, die eveneens een goede prestatie neerzet als de trainer Kevin Rooney.

bleed for this 2

Ondanks de sterke vertolkingen in de film, is er helaas nog wel wat op het sportdrama aan te merken. Om de spanning te verhogen wordt er af en toe een loopje genomen met de werkelijkheid waardoor het lijkt alsof Pazienza nét even legendarischer was dan dat werkelijk het geval is. Het verloop van een bokser die zijn weg probeert terug te vinden naar de top, is hierdoor soms ook ietwat cliché neergezet. Daarnaast is het voor kenners voorspelbaar hoe het verhaal af gaat lopen, maar dit is natuurlijk onvermijdelijk in een film die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Velen zullen echter het verhaal van Vinny Pazienza niet kennen. Voor deze doelgroep is de film dan ook echt een aanrader, omdat het op succesvolle wijze één van de meest bizarre en onwaarschijnlijke comebacks in de sportgeschiedenis portretteert.

De blu-ray schijf beschikt over een scherpe beeld- (resolutie van 1080p) en audiokwaliteit (DTS-HD Master Audio 5.1). Ook staan er een paar extra’s op, voornamelijk verwijderde scènes, maar deze zijn helaas beperkt. Al met al is Bleed for This een prima boksfilm waarin Miles Teller weer kan schitteren. De film verdiend meer aandacht in de filmwereld en is een must-see voor iedereen die Pazienza’s verhaal niet kent.