NBA 2K18 vs NBA Live 18


Game modi
Er zijn verschillende gelijkende gamemodi in beide games, die vergelijk ik apart. In aantal wint NBA 2K18 het hier met gemak, want naast de onderstaande modi is er niet heel veel meer. Wel kudo's voor EA dat ze het vrouwenbasketbal (WNBA) in de kijker zetten. Het is alleen jammer dat je niet kunt kiezen om in alle modi met de dames te spelen, het gaat hier echt alleen om losstaande wedstrijden. Er wordt geen naam genoemd, noch van een team noch van spelers. Wie weet zien we er meer van terug zodat we een compleet seizoen WNBA kunnen doen. Maar gezien het toevoegen van vrouwenvoetbal in FIFA ook meer een 'kijk ons feministisch doen' was om daarna nooit meer te verbeteren heb ik daar een hard hoofd in.

MyCareer / The One

De verhaalmodus is iets die elke sportgame tegenwoordig moet hebben. En zoals in elke sportgame is er altijd wel iemand die de ambitie heeft de beste te worden. In NBA 2K18 ben je een jonge gast met de naam DJ die in plaats van geloot wordt op basis van een wedstrijd die je zelf moet spelen eens van de straat geplukt wordt door een scout. In NBA Live 18 heb je een knie-operatie ondergaan en ben je bezig met je comeback. Eerlijk gezegd is het beide niet zo spannend. NBA Live 18 variert met The Streets en The League: je speelt soms op pleinen of gymzalen op school waar de groten der aarde ooit zijn begonnen. Daar mag je laten zien uit wat voor hout je gesneden bent. In The League ga je natuurlijk naar de overbekende stadions van de clubs om je daar te profileren. NBA Live 18 gooit er nog twee real-life sportjournalisten tegenaan die zo af en toe in een show over jouw comeback hebben. Dat is leuk gedaan.

NBA 2K18 heeft het juist gezocht in een complete buurt om MyCareer en de verhaalmodus in elkaar over te laten lopen. Je wordt losgelaten in een wijk waar je naar de verschillende activiteiten kunt lopen. Wil je online een potje spelen, ga naar het basketbalplein. Wil je een nieuw kapsel? Er is een kapper. Een kledingwinkel, minigames in een arcade, quizjes, van alles is er te doen. Het is eens wat anders dan een menu waarin je de verschillende opties kiest.

MyTeam / Ultimate Team

Kaartjes verzamelen: volgens mij is FIFA ermee begonnen, maar het is sindsdien niet meer weg te denken uit een sportgame. Het wordt steeds uitgebreider maar het grote nadeel is dat het ook een steeds grotere melkkoe wordt. NBA Live 18 doet niets nieuws ten opzichte van FIFA, NHL en Madden. Je koopt kaarten, stelt een team samen en door daarmee te winnen en geld te verdienen kun je nieuwe spelers, coaches, kleding, stadions, etc kopen. Die beinvloeden het spel van je team weer en zo probeer je een topteam met topbonussen bij elkaar te sparen. EA verrast hier compleet niet.

NBA 2K18 gooit wat meer gewicht erin. Daar zijn nog contracten omdat een speler na een tijdje ermee kapt, dus je zult wat van je verdiende ingame geld moeten gebruiken om je team in topconditie te houden. Nieuw is Pack & Playoffs. Je bouwt je team op uit kaarten, maar het probleem is dat elke speler maar een x aantal wedstrijden speelt. Je zult of nieuwe kaarten moeten trekken om je team compleet te houden, of je speler een contractverlengingskaart geven, zodat hij toch wat langer blijft. Het begin van MyTeam begint al taktisch. Hierin krijg je een pakje kaarten, dat je openmaakt. Er worden steeds twee kaarten getoond, maar je mag er maar een kiezen. Die keuze is dit jaar zeker belangrijk, want die begint al met de coach. Als je een trainer kiest die erg aanvallend laat spelen, moeten de spelers die je na die trainer hebt gekozen ook wel geschikt zijn voor die speelstijl. Er zit dus meer tactiek in, er zijn bijvoorbeeld ook kaarten om blessures af te kopen en veel meer andere mogelijkheden. Qua aantal challenges is NBA 2K18 ook in het voordeel, er is veel meer te doen omdat elk team wel een stuk of dertig challenges heeft. En dan zijn er nog de klassieke teams van weleer om aan te pakken.

NBA 2K18 - MyTeam (Foto: 2K Games)

MyGM / Franchise

Als je meer de coach wil uithangen dan hebben beide games daar een modus voor. MyGM van NBA 2K18 is eigenlijk niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Er is een verhaal te volgen, maar dat is ook meteen het enige grote punt dat aangepast is. NBA Live 18 probeert iets dat op een managementmodus lijkt, maar zit vol rare bugs of beslissingen. De NBA is ingedeeld in weken in plaats van in dagen, dus de simulatie simuleert enkele wedstrijden van een team gebundeld. Raar. Ook zijn er geen transfers buiten die van je eigen om, zijn er geen blessures, en je kunt niet een online wedstrijd tegen echte gamers spelen. Er is ook geen enkele mogelijkheid om spelers aan te passen. Wil je de coach uithangen is MyGM beter, maar dat komt omdat EA aan het prutsen is met hun Franchise-modus in NBA Live 18.

Upgrading
Hier wint NBA Live 18 met gemak. Waarom? Geld, euro's. Of het moederbedrijf Take Two die ziet hoe lekker GTA Online loopt met microtransacties of dat 2K er graag een extra centje bij wil verdienen: in NBA 2K18 kost alles ingame currency. Alles. Jouw personage in de verhaalmodus/MyCareer begint op een rating van 60 en eigenlijk betekent dat niets anders dan dat je overal best matig in bent. Je wil jezelf dus upgraden en dat doe je met VC (virtual coins). Laat je die nu echt heel slecht krijgen door potjes te spelen. Het is al uitgerekend door de community: je hebt 200.000 VC nodig om naar een respectabele rating van 85 te gaan. Je zult 200 potjes moeten spelen om daar te komen. We hebben het hier over een normaal geprijsde game waarin de hoofdmodus een grindfest is om mee te kunnen doen in de online modi.

NBA 2K18 - Gym (Foto: 2K Games)

Want het ergste moet nog komen: VC kun je kopen. Als je de Legendary Edition koopt voor bijna de dubbele prijs dan krijg je al aardig wat VC erbij. Vind je dat nog niet genoeg, dan koop je gewoon nog meer VC. Hierdoor wordt NBA 2K18 een pay-to-win game. Ik zou het verwachten als het een gratis mobiele game is, maar voor de volle prijs dus compleet niet. Daarom is de wijk waarin je loopt in NBA 2K18 ook niet zo heel tof: alles kost VC. Wil je nieuwe kleding? VC. Wil je een nieuw kapsel? In NBA 2K17 was het nog gratis, maar nu: VC. Dus als je een nieuw kapsel neemt moet je je bedenken: dit had ik ook in het upgraden van mijn rating kunnen stoppen. MyTeam packs? Dezelfde VC als in die andere modi. Dus je moet nog kiezen ook: als je en MyTeam en MyCareer wil spelen gaat het je of geld kosten, of je kunt in beide modi niet echt meekomen zonder heel veel tijd in de game te stoppen. Be-lach-e-lijk. Je krijgt ook het schoolplein- of schoolgym-effect in multiplayer: omdat jij een lagere rating hebt dan de mensen die VC gekocht hebben vinden die spelers je meteen al een probleem. Je gooit, scoort, dribbelt en verdedigt minder makkelijk, dus je staat een onderaan de pikorde.

Conclusie
Had je me eerder verteld dat NBA 2K concurrentie zou gaan krijgen dan had ik je uitgelachen. Ook met NBA 2K18 is er op presentatie nog steeds geen gelijke, op aantal uitgebreide speelmodi is de game nog steeds nummer 1. EA haalt het op beide vlakken niet met hun NBA Live 18. En toch kan ik NBA 2K18 niet zonder meer aan bevelen. Dat komt niet door de enorme inhaalslag van EA, maar door de dollartekens in de ogen van 2K. Alles kost ingame currency, een spaarvarken dat je door heel de game in alle modi en mogelijkheden deelt. Omdat je niet genoeg kunt verdienen om de rating in MyCareer, de packs in MyTeam en ingame accessoires zoals kleding, kapsels en weet ik wat meer te kopen ben je eigenlijk gedwongen om of enorm te gaan grinden en te investeren in een van de modi, of je creditcard te trekken en ingame geld te kopen met euro's. En dan reken je het om: een nieuw kapsel kost je een euro. Nog steeds goedkoper dan bij een echte kapper, maar wtf, dit was vorig jaar nog gratis. Ik snap dat 2K Games de media, ook ons, een extra psn-code bij gaf om alvast wat ingame geld in dat spaarvarken te doen, dan valt het misschien niet zo op en lees je dit niet terug in reviews. Slinks en erg jammer. NBA Live heeft deze microtransacties in hun Ultimate-modus verstopt, dus alleen als je packs met kaarten wil kopen is dat mogelijk. Het beïnvloedt niet alles.

Als gamer kunnen we alleen stemmen met onze portemonnaie, ik ben erg benieuwd wat de algemene mening gaat worden van de community, of mensen met droge ogen die VC gaan kopen. Als men dit toelaat durf ik me niet af te vragen hoe een NBA 2K19 eruit komt te zien... En ondertussen ben ik benieuwd hoe een NBA Live 19 gaat zijn, want er is echt wel potentie, maar EA heeft nog tijd nodig om bij de concurrentie te komen. NBA Live 18 is uit op Xbox One en PlayStation 4, terwijl NBA 2K18 uit is op PlayStation 3, PlayStation 4, XBox 360, Xbox One, pc en Nintendo Switch.