Blu-ray: King Arthur: Legend of the Sword

De legende van koning Arthur kennen we allemaal, en vormde over de jaren heen de inspiratie voor een aantal films. Zo bracht Disney de animatieversie The Sword in the Stone (1963) en ook de absurdistische komedie Monty Python and the Holy Grail (1975) is een klassieker geworden. Nu is de vraag of regisseur Guy Ritchie ook zijn draai kan geven aan dit Middeleeuwse verhaal met zijn nieuwste film King Arthur: The Legend of the Sword, die sinds kort uit is op blu-ray.

king arthur 5

Wanneer koning Uther Pendragon (Eric Bandana, Hulk) verraden wordt door zijn jaloerse broer Vortigern (Jude Law, Sherlock Holmes) kan hij nog net voor zijn dood zijn zoontje uit het kasteel Camelot smokkelen. Vortigern bestijgt de troon die hij altijd heeft gewild, en de jonge Arthur (Charlie Hunnam, bekend van zijn hoofdrol in de hitserie Sons of Anarchy) groeit zich totaal onbewust van zijn erfgoed op in een bordeel in Londinium. Vele jaren gaan voorbij wanneer ineens het water rondom Camelot zakt. Uit deze wateren onthult zich het verloren zwaard van koning Uther Pendragon: het magische Excalibur. Iedere jongeman uit het koninkrijk van dictator Vortigern moet zijn handen op het zwaard leggen, zodat de erfgenaam van koning Uther gevonden en vermoord kan worden. Wanneer Arthur het zwaard uit de steen trekt verandert alles, en wordt hij gedwongen om zijn ware afkomst onder ogen te zien.

king arthur 1

De Engelse filmmaker Guy Ritchie heeft al veel succesvolle films achter zijn naam staan, waarvan vooral de gangsterkomedies Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) en Snatch (2000) klassiekers zijn geworden. Velen vroegen zich af waarom Ritchie zich waagde aan een verfilming van de legende van koning Arthur, maar de filmmaker is erin geslaagd om dit project goed uit te werken. Alles wat we van Ritchie gewend zijn: de snelle editing, slow-motions en vlotte grofgebekte dialogen tussen Britse gangsters zijn ook in King Arthur: Legend of the Sword weer van de partij. Of dit past bij een klassieke Arthur-legende? Critici vinden van niet: de actiefilm krijgt dan ook een score van 27% op Rotten Tomatoes.

king arthur 2

Een waarheidsgetrouwe verfilming is het inderdaad niet, maar dat is ook nooit de intentie geweest. De humoristische actiefilm is een ware rollercoaster met veel spektakel. Gigantische olifanten, duistere magie en harde gevechten: niets is te gek voor Ritchie. Daarnaast zijn Jude Law en Charlie Hunnam perfect gecast voor hun rollen en worden ook de bijrollen goed vertolkt. Of het nodig was om David Beckham zijn acteerdebuut te laten maken is de vraag, maar het leidt niet af, en zijn poging tot acteren met zijn kenmerkende accent is op zich nog wel grappig. De keerzijde van de actiefilm is wel dat het script nogal zwak is en de CGI nog weleens aan de wensen overlaat. Ook is het middenstuk – ondanks de snelle kenmerkende stijl van Ritchie gedurende de gehele film – nogal langdradig, maar het begin- en slotstuk zijn echter zeer vermakelijk en maken een hoop goed.

king arthur 3

De harde soundtrack die de film perfect aanvult, komt ook thuis krachtig over en ondanks het donkere kleurenpalet ziet King Arthur: Legend of the Sword er prachtig uit op blu-ray met een beeldformaat van 16:9 en een resolutie van 1080p. De bijbehorende extra’s zoals een kijkje achter de schermen bij de stuntcoördinator zijn interessant, maar niet de reden om de film zelf in huis te halen. Waarom je dat wel moet doen, is omdat het een van de meest vermakelijke fantasiefilms is van de laatste tijd en het de legende van koning Arthur in een origineel en eigentijds jasje stopt. En liefhebbers van Guy Ritchie? Die zullen hier zeker van genieten.