Life is Strange: Before the Storm - Episode 1

Life is Strange: Before the storm is de prequel van de sleeper hit van 2015 Life is strange. In drie afleveringen keer je weer terug naar Arcadia, waar het vorige deel zich afspeelde. Dit keer speel je niet met Max, maar met haar vriendin Chloe. Samen met haar ga je op stap door het leven van een puber, met alle problemen die daar bij horen.

Een waarschuwing vooraf. Als je Life is Strange nog niet hebt gespeeld, dan kun je dat beter doen voordat je aan dit deel begint. Het verhaal leunt erg op het feit dat je al weet wat er zich afspeelde, en omdat je het weet, wordt het verhaal een stuk intenser.

Life is Strange: Before the storm speelt zich af nadat Max is verhuist met haar familie naar Seatle. Chloe blijft achter in Arcadia en probeert haar leven verder op te pakken. Haar vader is net overleden waardoor er problemen zijn met haar stiefvader, haar schoolcijfers zijn niet om over naar huis te schrijven en als klap op de vuurpijl mist ze Max verschrikkelijk. Tijdens een rockconcert komt zij Rachel Amber tegen, de topstudent van de school en vanaf dat punt duik je het verhaal in.

En dan kom je in een rollercoaster van emoties terecht. Hoewel Chloe stoer doet naar de buitenwereld, kun je ervoor kiezen om toch haar zachte kant te laten zien. Dit voelt raar aan, vooral omdat het hele diepe, volwassen gesprekken zijn. Dieper dan dat je van iemand van 16 jaar verwacht en daardoor saaier. Gelukkig worden deze snel afgewisseld met de puberacties die ervoor zorgen dat je niet in slaap valt. Want sommige gesprekken zijn echt slaapverwekkend.

Omdat Chloe geen superpowers heeft zoals Max, moet zij het over een andere boeg gooien. Ze heeft een grote mond en daar maakt ze zorgvuldig gebruik van. Zo kan ze tijdens een dialoog een wedstrijdje ‘woordstrijdje’ voeren door woorden van een andere persoon tegen hun te gebruiken. Hierdoor moet je goed opletten wat zij zeggen, en dan aan de hand van een steekwoord een antwoord terug geven. Dit geeft een gevoel dat je echt in een gesprek met iemand zit te voeren. Ook het feit dat je de tijd niet meer kan terugdraaien om tot een beter antwoord te komen, zorgt ervoor dat je antwoorden net iets beter uitkiest dan dat je anders zou doen.

Dit seizoen bestaan uit drie afleveringen waar andere games, zoals het vorige seizoen en bijvoorbeeld Telltale, er vijf maken. Hierdoor lijkt het verhaal soms van de hak op de tak te gaan, omdat het teveel wil vertellen in een te korte tijd. Misschien is dat een jeugdig iets, dat je leven als een achtbaan voor je langs vliegt. Gelukkig zijn er nu wel wat dingen te doen naast het verhaal, zoals een potje Dungeons en Dragons bijvoorbeeld.

Helaas stelt hierdoor de eerste aflevering een beetje teleur. Voor mij draaide Life is Strange altijd om de keuzes die je maakte en de toevoegde waarde van de game was, dat je keuzes ook kon terugdraaien als de uitkomst je niet beviel. Doordat dat er niet meer in zit, voelt het als een normale point-and-click game aan met een goed verhaal.