Little Nightmares - The Depths

Little Nightmares is voor mij een van de verrassingen van dit jaar. De sfeer in deze griezelplatformer maakt de soms rottige besturing en wat makkelijke puzzels helemaal goed. Secrets of The Maw is een driedelige uitbreiding voor de game en deze maand is The Depths als eerste deel uitgekomen.

We zijn weer in de mysterieuze Maw opgesloten. Dit keer niet met Six, de hoofdrolspeelster uit het basisspel Little Nightmares, maar met The Runaway Kid. Met Six gingen we de hoogte in om te ontsnappen, maar The Runaway Kid zoekt het juist wat dieper. En natuurlijk huist ook daar een monster. The Granny achtervolgt je vaak zat, maar voordat je haar echt te zien krijgt en moet verslaan ben je een uurtje of wat verder. Wat een leuk detail is, is dat het verhaal zich synchroon afspeelt met het verhaal van Six. Je staat bijvoorbeeld oog in oog met een welbekend oog uit het origineel en je gaat dezelfde route nemen als Six toentertijd. Alleen liep zij naar rechts om naar boven te gaan en ga jij juist naar links om lager te komen in The Maw.

Little Nightmares - The Depths (Foto: Bandai Namco)

De puzzels van Little Nightmares hebben dit keer te maken met water, want de kelder is een stuk natter dan de rest van The Maw. Dus verwacht platform-hoppen, het waterniveau laten zakken of stijgen en dat soort eigenlijk best wel standaard activiteiten. De focus op dat water maakt het misschien wat eentonig, maar wat deze The Depths zo goed maakt is The Granny. De sfeer van opgejaagd zijn en de sfeer die er in de omgeving hangt is fantastisch.

De gameplay lijkt ongewijzigd: waar Six het nog met een aansteker moest doen krijgt The Runaway Kid al snel een zaklamp om de donkere omgeving te verkennen. Ook de problemen van het origineel zijn weer aanwezig: de besturing. Het gaat soms om juiste timing en dan grijp je of mis, of spring je net verkeerd. Mocht je mis springen en een zekere dood tegemoet gaan dan is er altijd wel een savepunt ervoor zodat je niet een compleet stuk overnieuw moet doen, maar handig is anders.

The Depths is een leuke DLC. Het is wel kort, dat was Little Nightmares op zich ook. Maar ook krachtig, want wederom is die sfeer en opbouw naar spannende momenten fantastisch. Helaas wil de besturing nog steeds soms je in de weg zitten en de puzzels zijn geen hersenkrakers. Dat laatste hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar wat uitdagender mag van mij wel. Tarsier zet weer een sfeervol verhaal neer dat gelijk loopt met dat van Six en dat is leuk gedaan. Voor mensen die het origineel tof vinden is deze uitbreiding zeker een aanrader.