Blu-ray: The Great Wall

150 miljoen dollar. Dat was het budget voor de nieuwste avonturen-fantasiefilm van de Chinese regisseur Yimou Zhang, waarin Matt Damon de hoofdrol speelt. Met dit budget is het gelijk ook de duurste film die ooit in China is gemaakt. Een dergelijk groot budget met een Hollywoodster als Damon in de hoofdrol zou een succesformule moeten betekenen, maar of dit ook zo is? FOK! zocht het voor je uit.

The Great Wall is gebaseerd op een oude Chinese legende die het ontstaan van de Chinese Muur zou verklaren. De twee Europese huursoldaten William (Matt Damon) en Tovar (Pedro Pascal, bekend van Game of Thrones en Narcos) zijn helemaal uit het westen gereisd om op zoek te gaan naar een krachtig wapen waarover alleen de Chinezen beschikken. In deze zoektocht stuiten ze per ongeluk op een enorme muur, die bewaakt wordt door de verbluffende Naamloze Orde. Het is duidelijk dat dit leger in volle paraatheid staat om het land te beschermen tegen een aanval. Tegen hun zin in raken William en Tovar verzeild in de strijd van de Naamloze Orde, waardoor ze niet langer hun eigen zoektocht kunnen voortzetten. Uiteindelijk moeten de twee kiezen: zullen ze de Orde helpen in een naderende oorlog, of enkel voor eigen gewin gaan?

the great wall2

Regisseur Yimou Zhang heeft al veel succes behaald met het regisseren van Chineestalige films, zoals Hero en Raise the Red Lantern, die beide genomineerd zijn voor de Academy Award voor Beste Internationale Film. Daarnaast heeft hij veel internationale bekendheid gekregen door zijn regie van de imposante openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing. Er waren dan ook hoge verwachtingen toen bekend werd dat Zhang The Great Wall zou regisseren: de eerste Engelstalige film van de regisseur.

Zhang staat vooral bekend om het rijkelijk gebruiken van kleuren, wat we ook weer terugzien in zijn nieuwste film. De actiescènes zijn prachtig: de verschillende troepen van het Chinese leger hebben allen een eigen kleur wat ervoor zorgt dat elke scène er sprookjesachtig uitziet. Vooral wanneer er shots vanuit de lucht worden genomen, wordt het duidelijk hoe groot en imposant zowel de Chinese Muur als het leger zelf zijn. Het zijn vooral deze beelden die de film een magische allure geven.

the great wall 3

De Amerikaans-Chinese coproductie kan echter niet voldoen aan de hoge verwachtingen die vooraf waren gesteld. De film heeft alles: een gerenommeerd regisseur, een Hollywoodster en een monsterbudget. Maar wat de film simpelweg niet heeft, is een goed verhaal. De prachtige actiescènes kunnen helaas niet verbloemen dat het script kant noch wal raakt. Alles wat er gebeurt is redelijk voorspelbaar en het scenario is ondoordacht. Daarnaast bevatten de diverse personages totaal geen diepgang. Dit is jammer, want als hier meer aandacht aan was besteed had de film naar een hoog niveau getild kunnen worden.

the great wall 4

Toch doet de avonturenfilm wat hij moet doen: entertainen. De kleurrijke actiescènes zijn eveneens prachtig op het kleine scherm en de film verveelt werkelijk geen moment. De extra’s van de blu-ray zijn daarnaast interessant, vooral de informatie die gegeven wordt over de totstandkoming van de visuele effecten van de film. The Great Wall is geen klassieker, maar dit hoeft ook helemaal niet. Hij leent zich perfect als entertainment in het weekend en zorgt ervoor dat de kijkers zich voor twee uurtjes in een magische wereld kunnen wanen.