CD: Adrenaline Mob - We The People

We The People heet het nieuwe album van Adrenaline Mob. Zowel de titel als de hoes doen vermoeden dat dit album in het teken staat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen jaar. Het is natuurlijk interessanter, hoe de band klinkt in de nieuwe samenstelling.

Met de onverwachte dood van drummer A.J. Pero in 2015 kreeg de band een flinke knauw. Wat wil je ook, wanneer je een bandlid ineens dood aantreft in je tourbus. Een hartaanval was de reden van overlijden van de voormalige drummer van Twisted Sister. De rest van de tour werd met diverse drummers volbracht, waaronder Mike Portnoy (ex-Dream Theater) die in beginsel in de band zat, maar na het debuut Omertá al weer zijn biezen pakte. Op het nieuwe album bestaat de band naast de vaste krachten Russell Allan (de zanger van Symphony X) en supergitarist Mike Orlando uit bassist David Zablidowsky (o.a. Trans-Siberian Ochestra en SOTO) en drummer Jordan Cannata (J.Rad en Scarecrow).

Pero is, overigens, nog wel te horen op dit album, want als eerbetoon zijn een van de laatste opnamen met hem, in de vorm van een cover van Billy Idol (‘Rebel Yell’), erop gezet. Het is ook de afsluiter van de cd, die in zekere zin toch wel verrast. Daar waar de vorige twee albums toch redelijk standaard waren, komt de band eindelijk meer los op We The People. Dat komt ook mede omdat Orlando nu toch meer laat horen wat hij in zijn mars heeft. Hij komt met een reeks sterke riffs en solo’s aanzetten. Dat wordt al meteen met de opener ‘King Of The Ring’ duidelijk gemaakt. Cannata laat zich daarop ook goed gelden met het betere beukwerk. Ook songs als ‘Ignorance & Greed’ en ‘Violent State Of Mind’, of het meer ingetogen ‘Bleeding Hands’ kunnen wel bekoren. Met ‘Chasing Dragons’ en ‘What You’re Made Of’ heeft de band zeker twee ijzersterke snelle songs in handen.

Ik wil nu niet meteen de complete loftrompet steken over dit album, want daarvoor is de cd nu ook weer niet spectaculair genoeg. Een song als ‘Raise ‘Em Up’ slaat wat mij betreft de plank mis. Maar, kritiek uit andere hoeken dat Allen, als een van de betere progressieve metal zangers, niet voor dit rauwere werk geschikt is, vind ik ook weer overdreven. Ook het drumwerk van Cannata wordt her en der afgekraakt. Natuurlijk is het geen tweede Portnoy, maar hij laat horen toch wel aardig mee te kunnen draaien in deze band. Dat de productie/mix beter had gekund, daar kan ik wel mee leven.

Al met al is dit derde album van Adrenaline Mob goed te pruimen. We The People is zelfs verreweg de beste cd die de band tot nu toe heeft afgeleverd. Kortom, zeker voor de sceptici de moeite waard om te checken.