CD: Ozark Henry - Us

Zo'n twee jaar na zijn plaat Paramount is er eindelijk weer een nieuw album van de Belg Piet Godaer verschenen. Nu zal deze naam veel mensen helemaal niks zeggen maar als we dan verklappen dat deze sympathieke muzikale duizendpoot schuil gaat achter het pseudoniem Ozark Henry, vernoemd naar een gebergte (Ozark) en een personage uit een boek van de legendarische William S. Burroughs (Henry), zullen toch wel de nodige lampjes gaan branden. Met Us laat de Belg op onnavolgbare wijze horen dat ook zwaarmoedige thema's prima in lichtvoetig klinkende muziek kunnen worden verpakt.

Ozark Henry - Us

Ozark Henry is een eigenzinnige artiest die het liefst alle touwtjes zelf in handen heeft. Zo schreef en componeerde hij in zijn eentje alle tracks op deze nieuwe plaat. Het liefst kroop hij ook zelf achter de knoppen en schuiven om de opnames te produceren, maar op Us liet hij deze taak aan de ervaren producer Tim Bran, die eerder zijn sporen al verdiende met onder meer London Grammar, Birdy en The Verve. Ozark Henry is een artiest wiens muziek zich niet gemakkelijk in één hokje laat plaatsen. Zo zul je bij de kennismaking met Us vooral moeten denken aan ouderwetse triphop met een stevige dosis electropop maar geeft de plaat bij meerdere luisterbeurten steeds meer van haar diepgaande gelaagdheid prijs.

Voor zijn achtste studioalbum liet Ozark Henry zich inspireren door de onvoorstelbare wantoestanden en onrechtvaardigheden die hij als UNODC Goodwill ambassadeur zag in de wereld van de mensenhandel. Zo vraagt de Belg zich hardop af waarom we zo ons zo hard inzetten op het beschermen van onze grenzen, in plaats van onze waarden. Ozark Henry doet dat evenwel met verdomd catchy popdeuntjes die je meteen in je hoofd blijven zitten. Ondanks het duistere karakter van de liedjes weet Ozark Henry er toch wel een heerlijk dromerig album van te maken.

Ozark Henry
Ozark Henry

Us is een plaat geworden die de confrontatie met de luisteraar aangaat en die je laat nadenken over het feit dat we in een tijd van verandering leven waarin niet altijd even gemakkelijke keuzes moeten worden gemaakt. Of, zoals Ozark Henry ook duidelijk verwoord in 'The Dream That Never Stops', 'een tijd waarin we nog mogen dromen over een moment waarop we als gehele mensheid tot inzicht komen dat er het nodige moet worden gedaan om te zorgen dat we alsnog een rooskleurige toekomst hebben'. Een heerlijke luisterplaat die het zeker verdiend om in vele cdspelers te belanden.