Lego City Undercover

De door Grand Theft Auto-geïnspireerde Lego-game kwam in 2013 al exclusief uit voor Nintendo WiiU. Ruim vier jaar later wordt de game beschikbaar voor de modernere platformen, maar was het het wachten waard?

In Lego City Undercover speel je als Chase McCain, een agent die eerder weggestuurd is uit het Lego City Police Department door onenigheid met zijn leidinggevende. Chase komt echter weer terug na aandringen van de burgemeester van Lego City en krijgt de taak om de beruchte en ontsnapte crimineel Rex Fury terug achter de tralies te krijgen. Je voelt het al: het is een vrij standaard politieverhaaltje dat je ongetwijfeld eerder hebt gezien.

Om zich toch een klein beetje te kunnen onderscheiden voegt Undercover een flinke dosis humor toe aan de cutscenes. Wat betreft verhaal zal de humor wellicht de enige drijfveer zijn om verder te spelen, want de plot zelf is verder weinig indrukwekkend. Ook de humor zal op den duur voorspelbaar en eentonig worden, maar erg storend wordt het niet. Bijkomend voordeel is wel dat het verhaal en gameplay grotendeels onschuldig zijn, waardoor in principe spelers van jong en oud kunnen genieten van het avontuur.

Wat daarbij helpt is de enige toevoeging van de nieuwe versie van Undercover ten opzichte van de WiiU-versie: co-op. Behalve dat de gameplay natuurlijk geoptimaliseerd is voor controller in plaats van de WiiU-pad, biedt Undercover naast de co-op niets meer dan de oude versie. Dat dan uitgerekend die functie wat tegenvalt, is op zijn minst schrijnend te noemen. Niemand had verwacht dat de hele game omgegooid zou worden om de game geschikt te maken voor twee spelers, maar Traveller’s Tales heeft in dit geval echt helemaal niets gedaan om te verbloemen dat co-op slechts een ‘afterthought’ was.

Speler 2 zal zich altijd compleet onnodig voelen, er zijn geen puzzels of collectibles waar twee spelers voor benodigd zijn en het aantal tegenstanders in het toch al zeer matige gevechtssysteem wordt er ook niet lastiger op. TT Fusion had er goed aan gedaan in ieder geval een paar co-op activiteiten aan de game toe te voegen, nu is het lastig om de nieuwe versie van Undercover niet als een makkelijke cash-grab te zien.

Cash-grab of niet, de oude versie van vier jaar geleden was een best aardige game, en dat is inmiddels niet echt veranderd. De missies zitten vol met geheimen en collectibles en om het verhaal uit te spelen ben je wel tien à twaalf uur zoet, en dan is er nog voldoende herspeelbaarheid. Je moet wel tegen herhaling kunnen, zeker als je al bekend bent met eerdere Lego-games, want Undercover doet eigenlijk niets nieuws. Ja, er is een open wereld, maar daar valt nauwelijks iets te doen, het fungeert grotendeels als een locatie die je gebruikt om van de ene missie naar de andere te rijden.

Zelfs dat wil niet altijd lukken, omdat je bij sommige missies een bepaald aantal ‘building blocks’ nodig hebt, waardoor je geforceerd wordt collectibles in de open wereld te gaan zoeken. Dat zal nooit uren gaan duren, maar blokjes zoeken zou altijd optioneel moeten zijn, Undercover verplicht het echter.

En de gameplay? Ook dat voelt een beetje hit-and-miss. De camera zit vaak in de weg en de rij-mechanieken zijn beroerd te noemen. Bovendien zijn de gevechten simpeler dan ooit en kan de game niet handmatig opgeslagen worden, daarnaast is het vrij onduidelijk wanneer autosave wél geactiveerd wordt.

Tel daarbij op dat Undercover niet zo goed geoptimaliseerd lijkt te zijn voor de nieuwe hardware, soms ziet de game gedurende cutscenes er écht niet goed uit en bovendien zijn de laadtijden onacceptabel lang voor deze hardware. Vooral voor spelers die het origineel op WiiU al hebben gespeeld, is er heel weinig reden de game opnieuw op te pakken. Nieuwe spelers kunnen zich wel even vermaken met het puzzelen en verzamelen, maar ook daarvoor zijn inmiddels betere games beschikbaar, zelfs in de serie van Lego-games.

Pluspunten
Minpunten
 
  • Puzzelen en verzamelen
  • Humor
  • Weet zich niet te onderscheiden
  • Co-op valt tegen
  • Slecht geoptimaliseerd voor nieuwe hardware

Gespeeld op Xbox One. In 2012 al verkrijgbaar voor Nintendo WiiU, vanaf nu ook verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en PC.