Just Cause 3 Gold Edition

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Just Cause 3 uitkwam. In de aanloop naar de release liet Square Enix er destijds qua marketing geen gras over groeien: talloze gameplaytrailers lieten een vertrouwd beeld zien van hoofdpersoon Rico die alles in de omgeving naar de gallemiezen knalt. Genoeg mensen die goed te spreken waren over de game, maar het enthousiasme bekoelde ietwat toen de game een tijdje uit was en toch wel vrij grote performance-problemen liet zien, met name consoles. Desondanks zal het totaalpakket Just Cause 3 Gold nog genoeg mensen aan kunnen spreken die aanschaf tot dusver hadden uitgesteld en meteen een allesomvattende versie in huis willen halen.

Wat is de Gold Edition? Het is Just Cause 3 met alle tot op heden uitgekomen DLC erbij inbegrepen. De verschillende uitbreidingen waren eerder al los te verkrijgen of in bedundelde hoedanigheid onder de noemer Air, Land & Sea Expansion, die zoals de naam al suggereert uit drie onderdelen bestaat. Behalve deze officiële uitbreidingen introduceert de Gold Edition ook enkele unieke voertuigen, wapens en cosmetische items. Voor een inhoudelijke recensie van de originele content uit Just Cause 3 kun je onze eerste review uit 2015 hier teruglezen, gebaseerd op de pc-versie.

Just Cause 3 Gold is dus geen reusachtige overhaul met drastische veranderingen in de basis, en hoewel een aantal vervelende aspecten uit de eerste (console-)uitgave wel lijken te zijn opgelost, kampt de game nog steeds met een aantal vervelende bugs. Zo zijn er nog altijd clipping-problemen waarbij je vast komt te zitten in een gebouw of object. Ook is er op de PS4 Pro nog steeds bij vlagen sprake van framedrops. Deze lijken wel een stuk minder constant en alleen als de stront echt de propellor raakt qua drukte op het scherm wil de game af en toe worstelen met een stabiele framerate. Dit kan ik helaas alleen baseren op de vergelijking met gameplay die ik pakweg anderhalf jaar geleden heb mogen aanschouwen op een gewone PS4, waarbij ook laadtijden soms buitensporig lang waren. Dat laatste lijkt gelukkig volledig opgelost, alleen de eerste savegame laden na het opstarten van de game duurt vrij lang, maar tussentijdse (quick)loads zijn niet storend qua laadtijd.

De Air, Land & Sea-uitbreiding is respectievelijk onderverdeeld in de pakketten Sky Fortress, Mech Land Assault en Bavarium Sea Heist. Sky Fortress draait om een nieuwe bedreiging voor de republiek Medici, namelijk de Eden Corporation. Deze nieuwe schurkenbende vliegt met een gigantisch luchtschip boven het eiland, en stuurt een leger van drones aan in verschillende soorten en maten. Aan Rico de taak om het zooitje op te rollen, en daar krijgt hij een aantal erg leuke gereedschappen voor in handen.

Met Sky Fortress krijg je (na enkele verplichte missies) de beschikking over de bavarium wingsuit, wat ook meteen een van de tofste dingen is uit de hele uitbreidingsset. De nieuwe wingsuit beschikt over boosters waarmee het in essentie gewoon een zeer wendbare jetpack wordt. De boosters hebben een beperking qua gebruik maar laden vrij snel weer op waardoor je voortdurend op hoge snelheid kunt blijven vliegen. Het maakt de gewone wingsuit, de parachute en de grappling hook compleet overbodig voor het voortbewegen. Behalve dat het een heerlijk gevoel van vrijheid geeft om op je dooie gemakje over het exotische Medici te vliegen, is het praktische nut ervan dat je nog een stuk sneller en comfortabeler van A naar B kunt komen.

Daar houdt het nut van de nieuwe wingsuit niet op. Wat het nog een stukje interessanter maakt is dat je nieuwe vleugels beschikken over (upgradebare) wapens. Zo heb je twee gemonteerde machinegeweren en kun je raketten afvuren, uiteraard allemaal gebaseerd op het explosieve bavarium-mineraal. Niets leuker dan al schietend een duikvlucht maken richting een outpost terwijl je met wat goed getimede barrel-rolls enkele helicopters en satelietschotels ontwijkt. Je kunt de wingsuit tijdens het vliegen ook iets afremmen met de linker trigger waarna je je tegen muren of rotsen weer kunt afzetten voor een nieuwe vlucht. Dat maakt het manoeuvreren nog wat aangenamer omdat je niet iedere keer met een deuk in je health naar beneden lazert als je per ongeluk een kerktoren of bergtop aantikt. Het vergt wat proefvluchten maar als je al enigszins vaardig was met de gewone wingsuit dan voel je je met dit speeltje binnen de kortste keren Iron Man.

De missies in Sky Fortress zijn niet bijster interessant maar de boytoys die je voorgeschoteld krijgen vormen een gerieflijke toevoeging aan het spel in algemene zin. Voor degenen die compleet overpowered met de game aan de slag willen is de bavarium wingsuit in ieder geval een must-have. Je kunt deze in de gewone game-progressie ophalen na story mission 4, omdat dan de Sky Fortress DLC unlockt. Naast de wingsuit krijgt Rico later ook nog de beschikking over een vriendelijke drone die fungeert als een soort waakhond, wat goed van pas kan komen in benarde situaties. Tenslotte zijn er nog wat nieuwe wapens te vinden die niet bijzonder noemenswaardig zijn.

De Bavarium Sea Heist verplaatst de chaos naar de kustwateren van Medici, waar behalve een legio olieplatforms een grote havenbasis van voorgenoemde Eden Corporation zich heeft gevestigd. Dit onderdeel heeft weer een aantal uitgebreide nieuwe missies, die hier een stukje vermakelijker en uitgebreider zijn dan in Sky Fortress. Toch is het verhaaltechnisch allemaal nog steeds niet erg boeiend en zijn het wederom vooral voertuigen en gadgets die de game extra levensduur geven. Na een tijdje krijg je de Eden Spark in handen, het meest onderscheidende nieuwe wapen van de DLC's. Met de Eden Spark kun je een soort Ion Cannon aanroepen, een gigantische laserbundel die uit de lucht straalt op een door de speler opgegeven locatie. Erg effectief om een legerbasis in no-time te veranderen in een parkeerplaats.

In de Sea Heist mag je uiteindelijk ook de Luchador besturen, een gepantserde, tot de tand bewapende speedboat die grote hoeveelheden hittezoekende raketten kan afvuren waarmee je binnen luttele seconden volledige kustbasissen kunt wegvagen. Na de eindeloze vrijheid die de bavarium wingsuit biedt is een boot misschien niet de meest aantrekkelijke vorm van transport, maar de buitengewone vuurkracht die de Loochador in huis heeft maakt het toch tot een leuke toevoeging. De Loochador beschikt tevens over een soort boost-jump waarmee je de boot enkele meters de lucht in kunt lanceren om zaken als drijvende wrakken te kunnen ontwijken. Het is in ieder geval goed om te zien dat ontwikkelaar Avalanche Studios bij alle gadgets goed heeft nagedacht over de wendbaarheid, om de speler zo min mogelijk navigeerfrustratie te besparen.

Dan blijft de Mech Land Assault over, waarvan de naam al weggeeft wat er centraal staat. Het nieuwe gebied van deze uitbreiding zit volgestampt met nieuw vijandelijk tuig waaronder mechs en Rico kan zelf uiteraard ook aan de slag met een mechanisch monster. Je kunt kiezen uit twee verschillende mechs, die eigenlijk meer weghebben van een soort hybride tank/hoovercraft. Opnieuw geldt dat het niet per se de nieuwe missies of locaties zijn die de DLC heel veel waarde geven, maar met de mechs kun je je met verstand op nul goed vermaken. De leukste novelty aan de mechs is dat je een soort energy-gun hebt waarmee je objecten kunt opzuigen en wegschieten zoals de gravity gun uit Half-Life 2. Net als met Sky Fortress en Sea Heist is het zo dat je de voertuigen en wapens gewoon kunt gebruiken in de originele missies en gebieden.

Just Cause 3 Gold zal niet zo snel interessant zijn voor terugkerende spelers. De echte fans hadden de extra content waarschijnlijk al eerder opgepikt via de Expansion Pass of losse aanschaf. Het zullen vooral gamers zijn die Just Cause 3 'altijd nog moeten spelen' die de doelgroep vormen van deze all-in-one-versie. Voor hen die juist gewacht hebben tot alle plooien zijn gladgestreken heb ik geen bevredigend antwoord. Onze originele review was gebaseerd op de pc-versie die sowieso minder last had van performance issues dan de console-tegenhangers. Verder is deze versie van Just Cause 3 Gold getest op een PlayStation 4 Pro, wat mogelijk nog een verkeerde voorstelling kan geven in vergelijking met een gewone PS4. Op de Pro draait de game in hoofdlijnen in ieder geval prima, al kan de framerate op sommige momenten nog flink kelderen. Bugs zijn er nog maar iets game-brekends ben ik niet tegengekomen, en ook over de laadtijden hoeft niet (meer) geklaagd te worden.

We kunnen concluderen dat de nieuwe missies en gebieden uit de DLC niet bijzonder memorabel zijn, maar het nieuwe speelgoed dat Rico in zijn schoot gegooid krijgt getuigt van veel creativiteit en biedt de speler alle ruimte om nóg veel meer chaos aan te richten. En daar draait het uiteindelijk allemaal om.