Chuwi iLife V5S, zuigen en dweilen voor $129,99

4. De praktijk

 

De dweilfunctie is iets wat nieuw is en waar ik ook erg benieuwd naar ben, daarnaast zal ik nog wat meer ingaan op de 'invisible wall' in hoeverre dit ook echt werkt. Daarnaast zijn er de gebruikelijke modussen gelijk aan de voorganger die later nog aan bod komen en die voor sommige wat herhaling zijn. 

Het schoonmaken

Deze Pro zou 850pa zuigkracht hebben met een maximale geluidsproductie van 50dB. Er wordt ook gesproken over een werktijd van 120-150 minuten en om met de laatste te beginnen klopt dat uiteraard niet geheel voor het stofzuigen. Na 1,5 uur gaat hij op zoek naar het basisstation en gaat hij weer opladen. Wat mij betreft lang zat en alles in het huis wordt wel voldoende schoon. Wat me opvalt is dat deze Pro versie iets beter met muren om kan gaan, de vorige ging op de muur af en stopte op het laatste moment, deze vertraagt als hij bijna bij de muur is alsof de sensor blijft meten tot hij echt op het laatste moment gaat draaien. In dat opzicht is mijn ervaring dat hij minder botst en het allemaal wat soepeler gaat. 

Qua geluidsproductie heb ik met de decibelmeter eens gemeten hoe dit zit, en als je op de bank op een meter of 2-3 zit komt het onder de 50dB, zit je echter in de buurt van de stofzuiger tik je de 60dB aan op momenten. Toch gaat het vooral om de eigen ervaring, en ik vind het vervelend om hem aan te hebben als ik tv aan het kijken ben of iets in die richting. Dan is het storend genoeg, gelukkig kan je hem wel op andere momenten aan laten gaan als je weg bent van huis. 

v5pro-db1 (Foto: rene90)

v5pro-db2 (Foto: rene90)

Dweilen

Zoals al genoemd heb je het watertankje waar ik dan heet water met een beetje allesreiniger in doe. Dit heeft twee kleine puntjes waar het uit kan lekken op de dweil (zie video). Het risico is dat je heel lokaal het water op de dweil krijgt, waardoor je eigenlijk maar twee strepen kan krijgen. In eerste instantie is dit ook zo, maar na 5-10 minuten is het water over de gehele dweil verdeeld en krijg je een egaal dweil-spoor wat wel wat lastig te zien is op de video. Mijn tip zou wel zijn om de dweil even zelf al vochtig te maken voordat je begint.

Haal je geen illussies in je hoofd dat je vloer heel vies kan zijn en opeens blinkend schoon is want dat is zeker niet het geval. Voor de echte vlekken moet je gewoon handmatig dweilen, maar het periodieke dweiltje door de woonkamer waardoor het weer fris is werkt het goed. Zeker omdat hij door de 7 cm hoogte ook onder de banken en meubels door kan. Met een vol bakje van 300ml kan hij twee uur bezig zijn, er zit geen sensor in dat het leeg is, dus zelf lijkt het me dat hij naar huis gaat het moment dat de batterij bijna leeg is. Omdat de borstel en zuigmotor niet werken is deze werktijd beduidend langer dan de stofzuig-modus.

v5pro-dweilen (Foto: rene90)

 

Invisible wall

De specificaties van dit product geven aan dat het alleen voor de X5 zou zijn, dit is niet waar. Omdat Chuwi veelal dezelde hardware gebruikt was mijn vermoeden dat dit product gewoon op de V5 Pro werkt juist. Hoe het exact werkt is dat je er 2 AA-batterijen in stopt, en om de paar seconden wordt er een infrarood signaaltje gegeven. Ik heb nog nooit gehad dat hij door deze muur heen is gegaan. Iets wat minder duidelijk is is hoelang de batterijen meegaan en of je elke maand weer nieuwe batterijen erin moet gaan doen. Dit zal ik updaten als ik dit apparaat  langer in gebruik heb. Er zit wel een aan-uit knop op maar om dit elke keer te doen gaat nogal ten koste van het gebruiksgemak.

v5pro- (Foto: rene90)

 

Spot cleaning

Als je hiervoor kiest gaat de stofzuiger op de plek waar hij staat beginnen, en maakt vervolgens steeds groter wordende rondjes om dat punt heen. Het idee erachter is dat als je ergens een pak hagelslag hebt laten vallen, je hem in het midden daarvan neerzet en hij vervolgens dit goed schoon kan krijgen. In de praktijk is dit niet een stand die ik veel gebruik en zal ik eerder even de kruimeldief pakken in zo'n geval. 

Edge cleaning

Een stand die ik wel eens aanzet omdat ik in mijn gang merk dat vaak de hoeken en randen vuil worden en dan is deze stand dus ideaal omdat hij ook goed werkt. Door de sensoren 'voelt' hij waar de rand is en draait hier telkens omheen zodat alle hoekjes gepakt worden. Prettige stand dus die ik eens in de zoveel tijd gebruik om de gang schoon te krijgen. 

Auto clean

Simpel gezegd een stand dat hij op zijn eigen manier gaat schoonmaken. Hij zou hier volgens de specificaties wel een patroon in gebruiken zodat hij niet bepaalde plekken telkens opnieuw doet. Ook als hij tegen dingen aan botst snapt hij dat hij hier omheen kan in plaats van 180 graden om te draaien en die hele ruimte over te slaan. Werkt an sich prima, en dit is ook de modus die gebruikt wordt als je een vaste tijd hebt ingesteld. 

Ook merk je dat het een redelijk dunne stofzuiger is en hij makkelijk onder tv-meubels of banken door kan. 

Schedule clean

Met een kleine toevoeging was dit de stand geweest die ik wel had gebruikt, maar op dit moment nog niet. Dat komt door het feit dat je een tijd per dag kan instellen, en hij dus elke dag aan de slag gaat. Zelf vind ik elke dag wat teveel en je kan dus niet instellen dat hij 3 keer per week iets doet. Als ze dat hadden toegevoegd had dit je wat meer vrijheid gegeven en was het zeker een nuttige toevoeging geweest. Wat ik nu meestal doe is de stofzuiger uitzetten en als ik de deur uit ga en het nodig is hem even op 'auto-clean' zetten.

Automatisch terugkeren

Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, maar het is toch wel waar. Ook in mijn huis met een lange gang weet hij zijn weg weer terug te vinden naar de basis. Dit komt door de sensoren die blijkbaar goed genoeg werken om ook op een bepaalde afstand te registreren. Als hij zijn basisstation vindt, gaat hij langzaam die kant op en rijdt dan weer op de contactpunten zodat hij gaat opladen. Wat dat betreft dus ideaal.