Prison Break: Resurrection

De tatoeages, de gevangenissen, The Company, de ontsnappingsplannen, de samenzweringen. Michael Scofield en Lincoln Burrows, maar ook T-Bag, Sucre, Sara, Tweener en vele anderen. In vier jaar heeft Prison Break een hoop personages, concepten, verhaallijnen en plotwendingen verbruikt en dat leek in mei 2009 ook netjes voorbij. Maar net zoals Fox uit hitserie 24 de laatste druppels probeert te persen, wordt ook Prison Break afgestoft en nieuw leven ingeblazen.

Prison Break was onderdeel van een golf van series die in het eerste decennium van deze eeuw, tegelijk met het succes van Lost, probeerden op wekelijkse basis een serieel verhaal te vertellen: in plaats van elke week iets oplossen (The A-Team, Knight Rider) met dezelfde personages, werden personages gevolgd in een verhaal waarin over een langere periode iets opgelost moest worden. In 24 was dat een terroristische dreiging, in Heroes was het een voorspelde catastrofale explosie, in Lost was dat... nou ja, dat is nog steeds niemand duidelijk en in Prison Break pleegde Michael Scofield (Wentworth Miller) een misdaad met als doel in dezelfde gevangenis terecht te komen als zijn broer, Lincoln Burrows (Dominic Purcell). Het idee was om samen uit de bak te breken, met behulp van een uitgebreid uitgedacht stappenplan en een lichaam vol tatoeages om hem te helpen.

Prison Break: Dominic Purcell

De serie was iets te populair voor zijn eigen bestwil: Paul T. Scheuring, bedenker van de serie, had een mooi eerste basisconcept bedacht, maar na een sterk eerste seizoen waren Michael en Lincoln, samen met wat anderen, uit de gevangenis ontsnapt en moesten ze op de vlucht blijven. De verhaallijnen werden wat meer vergezocht; in een poging de aandacht van de kijker vast te houden werd er meer focus gelegd op de samenzweringen van The Company totdat ze in het derde seizoen in een andere gevangenis belandden, want ja, het heet nu eenmaal Prison Break, zodat ze weer iets hadden om uit te ontsnappen. In het vierde seizoen werden de overgebleven hoofdfiguren ingehuurd om iets met geheime informatie te stelen en... om eerlijk te zijn heeft uw trouwe tv-reviewer na de eerste paar afleveringen het bijltje erbij neergegooid. Het was herfst 2008 en het was mooi geweest met al die onzin (zoals het 'even' verwijderen van Michaels full body tattoo). Bovendien was dat het jaar waarin Castle, The Mentalist, Fringe, Dollhouse en hee, kijk nou, een remake van Knight Rider van start gingen; er waren prima alternatieven voor de pre-Netflix bingewatcher.

In het vierde seizoen van Prison Break werden nog wat verbanden tussen de bestaande personages toegevoegd, kwamen overleden personages weer tot leven en legden andere (hoofd)figuren het loodje. De serie leek ten einde, maar dat was eigenlijk ook wel prima. Want wat zou een vijfde seizoen kunnen brengen? Nóg een keer ontsnappen uit een gevangenis?

Op die vraag kan slechts positief geantwoord worden - het heet immers niet voor niets Prison Break. Maar anno 2017 heeft ook hier de strijd tegen het terrorisme een plaats in het verhaal gekregen. Michael Scofield, zo leert zijn broer bij aanvang van het seizoen, zit mogelijk in een gevangenis in Jemen, waar ISIS heerst en westerlingen niet veilig zijn. Als hij daar zit, dan zit hij daar met een aantal flink foute figuren. Wat doet hij daar, en misschien wel interessanter, hoe kan het dat hij nog leeft?

Prison Break: Wentworth Miller

Lincoln begint een zoektocht naar zijn broer, maar wordt intussen in de gaten gehouden door een stel mysterieuze overheidsagenten. Het blijkt dat ook nu samenzweringen en mysteries de elementen zijn waarmee Prison Break 5, in slechts negen afleveringen, een nieuw verhaal wil vertellen. Moet Lincoln nu weer Michael uitbreken? Misschien niet. Er lijkt meer aan de hand te zijn dan simpelweg een uitbraak en het was natuurlijk altijd de inventieve Michael zelf die tig stappen vooruit dacht.

Voor een verkort seizoen komt de eerste aflevering van Prison Break: Resurrection wat onhandig, want traag en met weinig spektakel, op gang. Michael is voor het grootste deel van de tijd nog nergens te bekennen en dus volgen we Lincoln, die een tip krijgt dat Michael misschien nog leeft en vastberaden is hem te vinden. Intussen is T-Bag (Robert Knepper in zijn beste vorm sinds... nou ja, Prison Break, eigenlijk) uit de gevangenis, nu legaal, en krijgt hij een royaal aanbod van een onbekende weldoener. Sara Tancredi (was zij niet dood? blijkbaar niet!) leeft intussen met Mike junior en een nieuwe echtgenoot een rustig leventje. Het zijn wat startpunten voor de diverse castleden waar pas in latere afleveringen invulling aan wordt gegeven, maar waardoor Prison Break in die eerste aflevering niet direct overtuigt. Al snel daarna blijkt echter al dat er meer speelt dan het eerste uur liet zien en kan het puzzelen beginnen. Diverse personages krijgen boodschappen van onbekende afzenders, er wordt kennis gemaakt met de ingezetenen van de gevangenis en hun relatie tot Michael en uiteindelijk blijkt dat Lincolns zoektocht bepaald niet het begin was van dit nieuwe verhaal.

Prison Break draait, kortom, opnieuw om een gevangenisuitbraak, maar zoals altijd zit er meer achter. De kunst zal zijn de aandacht van de kijker negen afleveringen vast te houden met geloofwaardige ontwikkelingen. Op basis van eenderde van die afleveringen kan gegokt worden dat dit nieuwe seizoen een poging waard is. Paul T. Scheuring hield bijna acht jaar pauze; dat moet toch ruimte voor bezinning hebben gegeven?