Blu-ray: Ghostbusters

Remakes blijven een riskante grond om je op te begeven als regisseur. Dat heeft Paul Feig echter niet tegengehouden om zich aan de klassieker Ghostbusters te wagen. En zelden is er dan ook zo veel over een remake gezegd, geschreeuwd, gescholden en zelfs door bedreigd. FOK! bekeek nog een keer waar al die ophef nou eigenlijk over ging. Enkel en alleen omdat er vrouwen in plaats van mannen worden neergezet? Nee, het was ook gewoon nog eens een verschrikkelijke film.

Het is hommeles in New York. De stad krijgt te maken met angstaanjagende perikelen wanneer het aantal paranormale activiteiten toeneemt. Wie ga je dan bellen? De Ghostbusters natuurlijk! Wat er met de oude Ghostbusters is gebeurd wordt niet helemaal duidelijk, maar wel dat er een nieuwe groep moet opstaan om het gevecht aan te gaan. Vier vrouwen met elk hun expertise slaan de handen ineen om de strijd te beginnen. Dat blijkt alleen lastiger dan gedacht, zelfs met wat hulp.

Allereerst moet gezegd worden dat er wel geprobeerd is om recht te doen aan het origineel. Dat het misschien niet altijd zo opgevat lijkt te worden, is een kwestie van een tunnelvisie. Dit laat de film echter niet wegkomen met het feit dat het rammelt aan alle kanten. Zo zijn de gecastte actrices in hun eigen scènes nog best grappig, maar weten ze in de ensemblegedeeltes alle vier geen voet aan de grond te krijgen. Het werkt gewoon voor geen meter en de onderlinge relaties tussen de actrices kunnen dan wellicht goed zijn, dat is zeker niet altijd terug te zien op film.

Ook is er nog een mankement: het script. De grappen zijn stuk voor stuk erg van het kaliber "inkoppertje" en zijn een groot gedeelte van de tijd ook nog eens vreselijk banaal. De film lijkt zichzelf geen moment serieus te nemen en dat is niet altijd een positief feit, zelfs niet bij een comedy. Dat zorgt er namelijk ook al snel voor dat het hopeloos doodvalt en de humor niet meer echt aankomt. Zonde, want Feig heeft eerder met comedies als Bridesmaids wel laten zien dat hij een film met humor kan maken die ook nog eens een aardig verhaal vertelt. Dat laatste lijkt hij bij zijn pogingen om Ghostbusters te pitchen bij de studiobazen even uit het oog verloren te zijn. Dat is overigens ook terug te zien in de bezoekerscijfers; Ghostbusters bezorgde de filmstudio een verlies van meer dan 80 miljoen dollar.

Desondanks is Ghostbusters een poging tot, maar komt het niet verder dan dat. Op sommige punten wordt juist bevestigd waarom er nou zoveel commentaar vooraf is geleverd: de remakebehandeling is wéér niet op de juiste manier uitgevoerd. Voor de liefhebber is er op het schijfje nog een extended versie te vinden, met een uncut-deel van de hand van Feig en zijn er wat leuke featurettes die wat tekst en uitleg geven te ontdekken. Anders kan 'ie gewoon weer snel in de kast opgeborgen worden. Deze film kreeg eerder een 7, bij ondergetekende komt het niet verder dan een 4.