Just Dance 2017 (Switch)

Iedereen die me kent weet dat ik niet mee moet doen met So You Think You Can Dance. Dat had Dan Karaty ook door toen hij me bezig zag tijdens een ander game-evenement. Gelukkig is er Just Dance, zodat ik met de gordijnen dicht kan oefenen. Of op het toilet, de badkamer, of de stiltecoupe van de trein zodat niemand mag lachen. Handig toch, zo'n Nintendo Switch?

Just Dance 2017 is meer van hetzelfde. Er zijn zo'n veertig nummers waarop je kunt 'dansen' met visuele aanwijzingen van de soms wel erg vreemd uitgedoste personages op het scherm. Qua inhoud is er maar een ding toegevoegd, namelijk het nummer 'How deep is your love' van Calvin Harris samen met Disciples. En dan nog, deze kun je alleen spelen door middel van Just Dance Unlimited. Dat is dus een tijdelijke bonus als je geen extra geld wil uitgeven. Unlimited is namelijk de abonnementendienst van Just Dance-franchise waardoor je toegang krijgt tot alle Just Dance nummers van vorige delen en meer. Zoals bij de andere versies van het spel mag je Unlimited voor 90 dagen gratis uitproberen, daarna mag je vijf euro per maand, een tientje per kwartaal of dertig euro per jaar uitgeven. Is dat het waard? Je krijgt meer dan tweehonderd nummers on demand erbij, maar het is waarschijnlijk alleen weggelegd voor de echte diehard fans. Dat ze een nummer tijdelijk exclusief maken, en dan ook nog na 90 dagen achter een paywall zetten is nogal zinloos in mijn ogen.

Just Dance 2017- Hatsune Miku (Foto: Ubisoft)

Just Dance 2017 heeft qua modi geen nieuwe content. Naast het dansen op nummers in de goed genaamde 'Just Dance'-modus is de Just Dance Machine-modus ook in de Switch-versie aanwezig. Hierin raken buitenaardse wezens zonder energie en moet jij als speler dansen om hun voertuig aan de gang te krijgen. Ontvoeringen in een dansspel, wie had het ooit gedacht. Grappig in deze modus is wel dat je bijvoorbeeld ballet of de haka uit Nieuw-Zeeland moet gaan doen. De tong, de gezichtsuitdrukkingen en de kreten mag je bij die laatste natuurlijk ook gebruiken, maar levert geen bonuspunten op. World Dance Floor en Just Dance TV zijn ook in de Switch-versie aanwezig. Deze hebben een internetconnectie nodig. In World Dance Floor dans je met een groep die zich over de hele wereld verspreid heeft om de high-score, terwijl in Just Dance TV je video's van anderen kunt bekijken.

Er zijn nog wat opties om offline te spelen. In Dance Quest speel je tegen de meerdere computertegenstanders tegelijk en moet je proberen in de top-drie van de highscore te komen. En dan de altijd populaire 'Sweat + Playlists'-modus, waar je een workout krijgt om zo al dansend af te vallen. Kijkend naar mijn eigen lichaam: het werkt niet, maar hé, het is wel handig om een playlist samen te stellen. Dance Mashup is nu ook achter de paywall gezet, dus je kunt in ieder geval negentig dagen de dansroutines van meerdere versies van Just Dance door elkaar in een dans gebruiken. Allemaal leuk verpakt, maar uiteindelijk draait het maar om een en dezelfde actie: de controllers op de juiste manier zwaaien, zwieren en vasthouden, zodat je hoog in de scorelijsten komt. En dat doe je het liefst met/tegen meerdere mensen, of dat nu offline of online is.

Just Dance 2017 - group (Foto: Ubisoft)

Party-games en Nintendo Switch zijn natuurlijk een prima combinatie omdat de console overal mee naar toe te nemen is. Neem het apparaat mee, zet het op tafel en je kunt al snel aan de slag. Just Dance 2017 ondersteunt tot zes dansende spelers tegelijkertijd, alleen is het dan aan te raden de dock mee te nemen en aan te sluiten op een groter scherm. Het spel is niet bepaald geoptimaliseerd voor kleinere schermen zoals die van de Switch. Met twee man is het nog te doen, daarna maak je nog weinig van de aanwijzingen op het schermpje. Het helpt dan ook niet mee dat Nintendo er niet voor gekozen heeft een HDMI-output op de Switch te zetten.

Om met zes spelers te kunnen spelen zou je zes Joy-Cons nodig moeten hebben. Dat zou alsnog een prijzig feestje worden, maar gelukkig ondersteunt Just Dance 2017 ook het gebruik van smartphones als bewegingscontroller. Houd het wel goed vast, want je hebt waarschijnlijk geen touwtje om je pols zoals de Joy-Cons dat hebben. De Joy-Cons zelf reageren prima op de bewegingen die je maakt, dat zit wel goed. Ik heb geen bizarre problemen ondervonden met connectieproblemen of niet registrerende bewegingen, dat zou namelijk ook funest zijn voor de game. De veel kleinere Joy-Cons zelf voelen dan weer een stuk prettiger in de hand dan bijvoorbeeld de grotere Nintendo Wiimote of PlayStation Move, waarbij je soms het idee hebt met een dildo te zwaaien.

Just Dance 2017 voor Nintendo Switch is niets anders dan een port. Een tijdelijk exclusief nummer dat ook nog eens achter een paywall verdwijnt nadat je gratis proefabonnement is afgelopen is wel erg karig als het gaat om extra content. Doe dan niets. Het enige echte minpunt dat kan ik kan benoemen is de niet geoptimaliseerde schermindeling als je in tabletvorm wil spelen. Als je dan met bijvoorbeeld het maximale aantal spelers van zes wil spelen dan is het echt niet meer te volgen. Bovenstaande launchvideo laat het eigenlijk dan al zien: ga verder op een televisie. Als je van bewegen houdt dan is Just Dance 2017 een prima game, ook op Switch. Dat je de game overal naar toe kan meenemen is een bonus, maar om een opname met dwangbuis te voorkomen zou ik niet in de bus gaan dansen zoals in de trailer.

Pluspunten
Minpunten
  • Party-game in hart en nieren
  • Smartphone-ondersteuning
  • Tablet-modus is niet geoptimaliseerd
  • Exclusieve content achter een paywall? Really?
Gespeeld op Nintendo Switch. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii, Wii U en pc..