Kong: Skull Island

King Kong: een icoon in de geschiedenis van de cinema. Klassieke beelden die op de één of andere manier in de cultuurgeest van meerdere generaties zijn geschreven. Een aap, machtiger dan eender een aap met een vrouw in zijn handen, terwijl hij hangt aan het Empire State Building. Iedereen kent het. Duidelijk is dat deze aap niet lang meer heeft. Omringd door vliegtuigen die hem van alle kanten bestoken is het slechts een kwestie van tijd voor deze King Kong ter aarde stort. We zagen dit de eerste keer in 1933, de laatste keer in 2005. En nu is daar Kong: Skull Island.

In deze versie wordt de klassieke verhaallijn naar de achtergrond verschoven om de focus te leggen op een geheime expeditie naar Skull Island, zogenaamd om dit eiland in kaart te brengen. Onderzoeker Randa (John Goodman) heeft echter andere plannen: hij wil bewijzen dat monsters bestaan. En dat doet hij. Kort na aankomst wordt de expeditie aangevallen door een gigantische aap: Kong. Deze missie van ontdekking en exploratie wordt een missie van wraak en overleving, omlijst met een rijke cast waarvan niet iedereen het einde zal halen.

Kong: Skull Island cast

Spektakel: dat biedt deze versie van Kong het publiek. De versie van Peter Jackson uit 2005 had ook voldoende spektakel, maar laten we eerlijk zijn: die duurde drie uur en Kong kwam pas na 1,5 uur om de hoek kijken. In deze versie duurt het hoogstens 1,5 minuut voor we de bekendste aap ter wereld voor het eerst op het witte doek zien. Deze eerste introductie is wat tam, maar we zijn dan ook nog maar net begonnen. De actie wordt in de 2 uurtjes die volgen langzaam opgebouwd tot een spetterende climax, dus er volgt nog genoeg. Maar niet nadat we de nodige Apocalypse Now-referenties hebben afgevinkt. De film speelt zich af tijdens het einde van de Vietnam Oorlog en die film was een duidelijke inspiratiebron voor regisseur Jordan Vogt-Roberts. Een rode zon, draaiende wieken in slow motion, wat rockmuziek ter illustratie… Roberts laat tevens zien goed met visual effects om te kunnen gaan in zijn eerste grote Hollywood-film.

Het spektakel wordt aangevuld met een grote cast aan namen. Tom Hiddleston voert het hele clubje aan als overlevingsexpert James Conrad. Voor een expert komt zijn kennis echter niet verder dan het overduidelijke hardop roepen: ‘Run!’. Brie Larson (Oscar-winnares) is gelukkig ook mee. Ze speelt Mason Weaver, een fotografe mee op deze geheime expeditie. Inderdaad, er wordt iemand meegestuurd om zoveel mogelijk top secret materiaal vast te leggen. De militairen worden aangevoerd door Samuel L. Jackson als Packard, het type officier dat aan het einde van een oorlog zijn mannen doodleuk nogmaals onnodig in een levensgevaarlijke situatie brengt.

Kong

Zoals je al kunt lezen, zijn de personages niet echt diep uitgewerkt. En dat hoeft ook niet: ze dienen grotendeels als kanonnenvoer. De cast is veel groter dan ik hier kan beschrijven en gelukkig zijn er hier en daar wat verrassingen over wie het overleeft en wie ten prooi valt aan de gevaren van Skull Island. John C. Reilly is één van die overige castleden die als Hank Marlow, een gevechtspiloot uit WOII, wél indruk weet te maken op de kijker. Reeds 28 jaar bracht hij door in deze hel en juist hij wordt het karakter waarvan je wilt weten hoe het afloopt.

Maar uiteindelijk gaat maar om één ding: spektakel, in de vorm van explosies, heavy machineguns, neerstortende helikopters (een heleboel!) en brute gevechten in de vorm van big ass monsters die elkaar helemaal kapot willen maken en daarbij alles verwoesten wat op hun pad komt. Over the top dus. Maar héérlijk popcornvermaak! Precies twee uur genieten en na de film ben je eigenlijk alweer vergeten waar het nou eigenlijk over ging.

Maar blijf nog wel even zitten tot na de credits…