Eerste indruk Nintendo Switch

 

Nintendo en online is nog steeds een dingetje. Nu is er bij release nog weinig te doen online, maar we zullen pas weten wat ze van plan zijn als hun betaalde online service beschikbaar komt. Deze is in het begin gratis, maar later wordt er net als bij de concurrenten geld voor gevraagd. Lang niet zoveel, maar toch, het is een verandering van hun strategie. Of het netwerk stabiel gaat zijn is nu nog lastig te zeggen, wat we allemaal mogen verwachten aan diensten is ook nog erg schimmig. Eerst zullen er games moeten komen die er gebruik van maken. De eerste meldingen dat je een app op een smartphone moet hebben voor teamchat en dergelijke helpen in ieder geval niet mee. Wie weet is het fantastisch, zonder het geprobeerd te hebben valt er weinig over te zeggen. Afwachten dus. Voor nu is er alleen de friend-functionaliteit. En daar gaat al iets mis, alsof Nintendo niet heeft geluisterd naar de klachten van Wii U. De friendcodes zijn weer terug, dus je kunt mensen met 12-cijferige codes toevoegen. Zo gebruikersonvriendelijk als de pest dus, ik ben al blij dat ik mijn eigen telefoonnummer en IBAN kan onthouden, laat staan dat er nog een lange code in mijn geheugen moet. Dit keer worden er ook friend-voorstellen gedaan als je elkaar al volgt via social media, tenminste, als je de je Nintendo-account koppelt aan je social media-kanalen. Maar Nintendo moet eens wakker worden in 2017 als het gaat om online, we hebben nota bene een leesbaar Nintendo-accountnaam.

De Nintendo Switch is een innovatief stukje hardware waardoor je games overal kunt spelen en dat is natuurlijk een fantastisch idee. Nee, het is geen PS4Pro of Xbox Scorpio-killer qua performance, hier neemt Nintendo weer een gok door een andere richting op te gaan. Nu zit ik niet te wachten op een derde console met dezelfde multiplatformgames en enkele exclusives, maar genoeg mensen die maar een platform thuis willen hebben staan. En dan telt de ondersteuning van andere uitgevers wel mee. En die valt tot op heden tegen. Nintendo heeft wel aangegeven dat er veel uitgevers hun ja-woord hebben gegeven. Maar er zijn niet veel concrete aankondigingen gedaan.

Developers Nintendo Switch

Er zijn er wel al een paar: Bethesda heeft Skyrim voor de RPG-liefhebbers, Ubisoft doet mee met Rayman, Steep en de nu al uitgebrachte Just Dance 2017. Sportliefhebbers kunnen uitkijken naar FIFA van Electronic Arts en NBA 2K18 van 2K Games. Nu zijn dit allemaal games die waarschijnlijk pas vanaf de herfst te krijgen zijn. Maar naast de nu uitgebrachte Skylanders is Activision nog erg stil. Square Enix heeft een port van I am Setsuna nu uit. Dragon Quest Heroes 1 en 2 zijn in Japan aangekondigd, maar waar is bijvoorbeeld Final Fantasy of Kingdom Hearts? Electronic Arts heeft naast hun FIFA verder niets te melden gehad, zien we dus geen Mass Effect Andromeda op Switch? SEGA staat ook in het rijtje met Bomberman, maar ik had toch echt al gehoopt op een Yakuza 0-aankondiging of Hatsune Miku. Capcom heeft Ultra Street Fighter II: The Final Challengers, maar ik wil op het toilet zeven kleuren kunnen schijten van angst met een Switch-versie van Resident Evil 7. Hopelijk wordt de komende tijd duidelijk wat er allemaal in de pijplijn zit van andere uitgevers, tot op heden overtuigen de uitgevers mij nog niet van hun ondersteuning.

Nintendo zelf heeft natuurlijk wel gezorgd voor hun eigen pijplijn aan exclusieve games: The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een game die nu al legendarisch is. Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe, Fire Emblem: Warriors, Splatoon 2, Xenoblade Chronicles 2 en een nieuwe exclusieve Shin Megami Tensei zijn nog niet in de winkel te krijgen, maar bij release gaan deze games zeker goed verkopen. Indie-support is er genoeg en ook is er ruimte voor de minder grotere namen zoals Yooka-Laylee en Disgaea 5. Microsoft laat natuurlijk ook Minecraft los. Maar het probleem bij deze release: het is allemaal nog pijplijnwerk. Nu kan ik deze eerst maand me helemaal verliezen in Zelda, maar daarna moet ik toch wachten tot eind april voordat Mario Kart als eerste grote titel uit komt. De gamebibliotheek van Switch begint dus zoals de Wii U: in de zoveel maanden een grote game. Ik mis nog de typische Nintendo-franchises als Donkey Kong, Pikmin (maar die geruchten ...), Smash Bros (maar weer die geruchten), Animal Crossing, Pokémon, en als Nintendo haar nog niet vergeten is: Samus Aran. Metroid heeft lang genoeg in de diepvries gelegen, kom maar op.

Om de Switch aan te raden voor elke gamer op de wereld: nee, ik kan het nog niet. De potentie is er, de eerste goede game is er ook, maar het aanbod is nu nog te karig om iedereen naar de winkel te sturen. De Nintendo-fans zijn nu al te druk bezig met hun gereserveerde Switch, dat is zeker. Maar die mensen die de kat uit de boom kijken snap ik prima. Het lijkt alsof Nintendo haast had met het uitgeven van de Switch. Het online netwerk is nog een mysterie, de pijplijn met concrete titels voor 2017 is ook nog niet heel erg gevuld. Genoeg geschreven, ik ga gamen. Mocht je een vroege vogel zijn en iemand met een Switch bezig zien op het traject Arnhem - Utrecht: niet storen, ik ben compleet ondergedompeld in de wereld van Zelda.