Unseen

We leven in een tijd waarin echt iedereen met een camera en een beetje ambitie een filmpje kan maken om deze vervolgens met de rest van de wereld te delen via sites zoals YouTube en de sociale media. Meestal levert dat goedbedoelde amateuristische meuk op die vast heel erg leuk is voor mensen uit de vriendenkring van de filmmaker maar waar de rest van de wereld bepaald niet op zit te wachten. Zo nu en dan kom je echter wel eens een film tegen die ver boven dat gemiddelde uit weet te stijgen. Een goed voorbeeld daarvan is de korte slasher horrorfilm Unseen van de Canadees Steve Merlo.

Unseen

In Unseen draait het om een contactgestoorde man (met de fluisterende stem van Steve Merlo) die, om het maar even subtiel uit te drukken, behoorlijk in de war is. De man is op zoek naar een overspelige ex genaamd Jenny (Mary Goswell), al wordt het nergens duidelijk of dit een werkelijk bestaande persoon is of dat ze alleen maar bestaat in het zieke brein van de psychopaat. Een jonge vrouw genaamd Crystal (Darah Kotanko) wordt door de creep gestalkt, die zich door niemand laat weerhouden om wraak te kunnen nemen.

Unseen 1

De Canadees Steve Merlo is een creatieve duizendpoot. Zo is hij niet alleen regisseur, maar is hij ook scenarioschrijver, componist en uitvoerend artiest van de door hem geschreven filmmuziek. Voor Unseen liet de filmmaker zich inspireren door een nachtmerrie die hij ooit had gehad. Het was een angstdroom waarin een goede vriend met tegenslagen te maken kreeg en zijn vrouw hem ook nog eens dreigde te verlaten. In zijn woede had de vriend daarop zijn vrouw en kind vermoord. Door deze droom vroeg Merlo zich af wat het moment zou zijn waarop een persoon de macht over het verstand zou verliezen en waar een mens tijdens een dergelijke waanstoornis toe in staat zou zijn.

Unseen 2

De (te) korte grofkorrelige zwart-wit film, die werd opgenomen in Kelowna in Brits-Columbia (Canada), ademt de sfeer van de klassieke slasherfilms uit de late jaren zeventig. Dat is op zich niet zo verrassend als je weet dat Merlo films als Halloween en Black Christmas als inspiratiebronnen noemt voor zijn rolprent. Ook in Unseen zien we het verhaal grotendeels vanuit het oogpunt van de moordende hoofdrolfiguur. Ben je door het bovenstaande verhaal nieuwsgierig geworden naar Unseen, dan zul je toch nog wat geduld moeten hebben. Unseen is momenteel op een aantal grote filmfestivals te zien en zal daarna voor een groter publiek uitgebracht worden. Wil je meer over de film weten dan kun je ook even een bezoekje brengen aan de Facebook-pagina van de regisseur.