Blu-ray: Now You See Me 2

Er komen vaak films voorbij waarbij  een vervolg eigenlijk niet nodig was geweest. Now You See Me was ook zo'n film. Er was zeker ruimte voor een vervolg, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat die ruimte ook daadwerkelijk gevuld moet worden. En toch is de groep illusionisten, ditmaal volledig onder leiding van Dylan Rhodes, gespeeld door Mark Ruffalo, terug van niet zo lang weggeweest. Ditmaal met een andere vijand, maar nog steeds op de vlucht voor hun daden uit het eerste deel. En of dat de plot nou allemaal zoveel goed doet, is nog maar de vraag.

De Four Horsemen wisten eerder al de wereld te verwonderen met hun magie, en zijn voorlopig nog niet van plan om daarmee te stoppen. Overigens moest de bezetting vanwege omstandigheden iets aangepast worden. Merritt weet in ieder geval nog steeds met zijn specialiteit mensen te hypnotiseren en Jack is nog steeds de meester van de kaarten. Maar wanneer een computergenie genaamd Walter Mabry de groep dwingt om een onmogelijke stunt uit te voeren, wordt de inzet plotseling hoger dan de Horsemen ooit hadden verwacht. Dan komt daar ook nog eens bij dat de naam gezuiverd moet worden, en dit allemaal terwijl de klok doortikt.

Ondanks dat de behoefte voor een tweede deel er niet bepaald was bij het grote publiek, is er een interessant script aangeleverd met een aantal leuke twists. Het script komt dan ook van de hand van Ed Solomon, die ook het scenario neerpende voor het eerste deel. Een aansluiting met het voorgaande materiaal is er dus zeker, maar daar wordt op sommige momenten misschien net iets te veel naar gezocht en op geleund. Dat is echter geen smet op het gehele plaatje, want het verhaalverloop is er typisch een van een avonturenfilm, waarbij Solomon net dat beetje magie weet toe te voegen zonder het te veel te overdrijven. 

Een teleurstelling in deze film is echter de dubbelrol van Woody Harrelson. Dit was absoluut niet nodig geweest en geeft nou net dat overdreven komische toontje wat een film als Now You See Me 2 niet nodig heeft. Het had de makers sowieso gesierd als zij iets meer in waren gegaan op de goocheltrucs en niet er vanuit dat de kijkers die zomaar voor lief nemen, zeker niet na de uitgebreide verklaringen die erop volgde in het eerste deel. Een andere lichte teleurstelling is het personage dat wordt gespeeld door Daniel Radcliffe, die alleen in de film geschreven lijkt te zijn om zijn naam op het affiche te kunnen plaatsen, want veel voegt hij nou niet echt toe aan het verhaal; er zou uiteindelijk gewoon doorgeschreven kunnen worden op de slechterik uit het eerste deel, gespeeld door Michael Caine. 

Wat overblijft is een leuke avonturenfilm met in deze uitgave een flinke hoeveelheid extra's. Er is na de credits bijna anderhalf uur over om van te genieten, bestaande uit een uitgebreid kijkje achter de schermen, speciale aandacht voor de nieuwe bezetting van de groep en hoe de magie tot leven is gekomen. Dat is toch wel wat er het meeste gemist wordt: de échte verwondering der magie uit het eerste deel.