Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII was de game die de klassieke JRPG-serie eindelijk succes bracht in het Westen. Dankzij een mooie open wereld, de prachtige cel-shaded graphics van Level 5 en voice acting voelde het als een moderne game. De PS2-game uit 2006 is nog altijd een uitmuntende JRPG die van de charme overloopt, maar deze 3DS-port is helaas niet perfect.

Laat er geen misverstand over bestaan: Dragon Quest VIII op 3DS is de beste versie van deze game. Dankzij gameplay tweaks en bepaalde toevoegingen is de game beter dan ooit. Het is dan ook doodzonde dat het spel op deze handheld op grafisch gebied ongepolijst en soms zelfs lelijk oogt. Als je een game 10 jaar na de release speelt verwacht je niet dat de game grafisch achteruit gaat, ook al is het nu draagbaar.

Het is mij onduidelijk of het aan de 3DS hardware of aan Square Enix ligt, maar de open wereld van Dragon Quest VIII komt op dit platform niet goed uit de verf. Details die je in de PS2-versie vanaf een grote afstand kon zien, bomen in de verte bijvoorbeeld, zijn nu kale plekken op de 3DS. Pas als je dichterbij komt verschijnen deze details in beeld, maar wel met een van de lelijkste pop-in effecten die ik in lange tijd heb gezien. De game heeft ook geen 3D-optie om het enigszins goed te maken. Ik had liever een Dragon Quest VIII-port op de Switch gezien, maar commercieel gezien is 3DS een logische keuze. Je kunt daar immers (in Japan tenminste) alle mainline Dragon Quest-games op spelen.

De port maakt het gelukkig op andere gebieden ruim goed, tot het punt dat het superieur is tegenover de PS2-versie. Er zijn (net als in de Dragon Quest VII-remake) geen random battles meer. Monsters lopen nu zichtbaar rond, waardoor je gevechten kunt ontlopen als je dat wil. Belangrijker nog is dat je die gevechten veel sneller kunt laten verlopen dankzij een nieuwe optie die alles op fastforward zet. Deze twee elementen zorgen ervoor dat je echt uren bespaart en de game veel minder grindy aanvoelt.

Voor fans zoals ik is de nieuwe content ook mooi. Je kunt nu twee beroemde NPCs toevoegen aan je party, waardoor je hele nieuwe strategische teams kunt bouwen. Belangrijk is ook de nieuwe post-game dungeon in de toch al hele ruime post-game. Het zorgt ervoor dat het samen met Pokémon Gold & Silver de beste post-game content ooit heeft in een JRPG. De game is ook opnieuw gebalanceerd om bepaalde overpowered skills teniet te doen en ze hebben ook een paar waardevolle nieuwe items en alchemy-recepten toegevoegd.

De game zelf is nog steeds zeker de moeite waard voor nieuwkomers. In Dragon Quest VIII speel je de dienaar van een koning en een prinses die respectievelijk in een soort trol en een paard zijn getransformeerd. De vloek moet teniet gedaan worden en daarom gaan ze samen op zoek naar de dader: Dhoulmagus, een kwaadaardige harlekijn met een magische scepter. Dhoulmagus maakt tijdens het verhaal meer slachtoffers, waardoor andere mensen die wraak willen zich toevoegen aan je team. Het verhaal is ietwat voorspelbaar, maar zoals het Dragon Quest betaamt heeft het veel charme en voelt het juist lekker om zo'n hele klassieke JRPG te spelen.

Deze game scoort ook goed op alle belangrijke vlakken wat mij betreft. Niet alleen de personages en het verhaal zijn goed, maar daarnaast heeft het ook meer te bieden. Op het gebied van verkennen bijvoorbeeld, dankzij veel verborgen schatten, de mini-medal verzameling en de nieuwe foto-sidequest. Je kunt ook je eigen items en wapens maken aan de hand van alchemy-recepten, iets dat heel verslavend werkt. Ten slotte is er ook nog de Monster Arena. Dit is een colosseum waar je monsters, die je zelf moet recruteren, tegen andere teams kunt laten vechten.

Wat dit deel echt onderscheidt van de andere zijn de productiewaardes. De open wereld in VIII voelt nog steeds groots en modern aan, met veel verschillende steden en personages. De personages zijn, vooral dankzij hele goede voice acting, meer aanwezig en memorabel dan in andere DQ-games. Het is echt een heel mooi avontuur en wat mij betreft duidelijk de beste game in de serie.

Conclusie:
Dragon Quest VIII op de 3DS is dankzij nieuwe gameplay-features en toevoegingen de beste versie van deze uitmuntende game. Natuurlijk blijft het zonde dat het lelijker is dan een tien jaar oude game, maar die nieuwe features verzachten de pijn. Al met al is dit nog steeds een essentiële game voor JRPG-liefhebbers en ik zou hem ook aan iedereen daarbuiten aanraden.

Pluspunten
Minpunten
  • Nog steeds een prachtig avontuur
  • Zichtbare monsters en snellere gevechten besparen uren
  • Twee nieuwe partyleden
  • Nieuwe content, waaronder een extra post-game dungeon
  • Grafisch ziet het er minder uit dan de PS2-versie
  • Heel lelijk pop-in effect om details in te laden
De nieuwe versie van Dragon Quest VIII is exclusief voor 3DS.