Gigaset ME, eindelijk 5-inch topper voor 136 euro

3. Gigaset ME

 

Design en bouwkwaliteit

Zoals al genoemd hebben we hier te maken met Gigaset, natuurlijk niet een echt 'Chinaphone' merk en qua bouwkwaliteit merk je dit wel gelijk. Waar je bij Chinese merken hier nog weleens ziet dat ze wat steken laten vallen is dat nu niet het geval. Het is zeer degelijk gebouwd, zowel van de simcard-tray waarbij uitsparingen zitten zodat een nano sim blijft hangen, tot de knoppen die goed in de behuizing zitten Zo hebben ze ook gebruik gemaakt van Gorilla Glass aan de voorkant waarbij je dus één plaat hebt waar geen stof achter kan komen. Je ziet dus geen speaker aan de bovenkant van het toestel waarbij je je kan afvragen hoe je dan in hemelsnaam iets kan horen als je belt, ik heb geen idee maar het werkt wel. Bijzonder aspect dus wel. 

Aan de achterkant heb je te maken met opnieuw Gorilla glass en na een paar weken gebruik zijn er geen krassen te zien, in tegenstelling tot andere telefoons die een normale glazen achterkant hadden. Een opstaand randje rondom de camera beschermt weer iets tegen krassen, en links de dubbele led flitser en rechts de hartslagsensor zorgen weer voor wat symmertrie. Qua bouwkwaliteit heb ik geen klachten, alles sluit goed aan, de oplader zit goed in het toestel en de notificatieled is goed zichtbaar als het toestel iets verder van je af ligt. 

gigasetme-design1 (Foto: rene90)

gigasetme-design3 (Foto: rene90)

gigasetme-design4 (Foto: rene90)

gigasetme-design5 (Foto: rene90)

gigasetme-design6 (Foto: rene90)

 

Het scherm

Het scherm sluit niet 100% aan op de randen, dus je hebt een klein zwart randje. Niet heel schokkend en je moet natuurlijk in je achterhoofd houden dat het hier gaat om een toestel van 135 euro. Het scherm zelf heeft goede kijkhoeken en buiten is het nog goed af te lezen. Met een zonnetje erbij merk je wel dat het scherm iets reflecteert maar niet problematisch verder. De kleuren zijn prima te noemen. Pluspuntje is sowieso dat de hele voorkant over Gorilla Glass beschikt, een prettige bescherming dus en na een aantal weken gebruik is er nog geen krasje te vinden. Het touch gedeelte van het scherm is niks over te klagen, waar je wel eens bij andere toestellen hebt dat hij net niet alle aanrakingen lekker registreert is dat hier niet een probleem.

gigasetme-scherm1 (Foto: rene90)

gigasetme-scherm2 (Foto: rene90)

 

Prestaties

De Gigaset ME beschikt over een Snapdragon 810 (octa-core) met 3GB werkgeheugen. De processor staat erom bekend dat hij heet kan worden onder zware belasting en na 30 minuten fullHD is de telefoon warm, maar niet 'niet vast te houden'. Qua prestaties draait het toestel lekker snel en zit er geen lag in alle geteste apps.

  • Antutu: 71350
  • Geekbench: 1172 single, 3335 multi
  • Vellamo: 2330 Mutli-core, 2012 Metal, 3532 Chrome
  • 3D Mark Slingshot Extreme: 1081

gigasetme-antutu (Foto: rene90)

 

GPS

Werkt beter dan verwacht, zelfs in huis (zonder verbindingen aan) krijg ik een fix wat met andere toestellen vrijwel nooit is gelukt. Buiten is dit dus helemaal geen probleem en is er een fix in 1 seconde. Prima zaak dus. 

gigasetme-gps1 (Foto: rene90)gigasetme-gps2 (Foto: rene90)

 

Speaker

Iets waar ze zelf mee adverteren dat er gebruik wordt gemaakt van speciale technieken, wat eigenlijk elke fabrikant wel doet. Er zit een G-sound optie in de instellingen weggewerkt die alleen werkt met koptelefoons. De speaker zelf presteert zeker niet slecht, redelijk goed volume en geen blikkerig gebruik.

Bellen / verbindingen

Hier had ik wat vraagtekens bij, want door het Gorilla Glass dat de gehele voorkant bedekt is er geen speaker te vinden op de plek waar je oor rust als je belt. Hoe ze dit exact hebben gedaan weet ik niet, maar je hoort wel gewoon de andere persoon. Ik moet wel bekennen dat het geluid iets anders klinkt en het meer wennen is dan dat het als vervelend moet worden beschouwd. Slim gedaan dus, en het werkt. 

Omdat Gigaset zich op de Europese markt heeft gericht is er voldoende ondersteuning voor de netwerkbanden. De 800Mhz band is aanwezig, en de snelheden en het bereik is prima. 

Vingerafdrukensor, infrarood, hartslag/UV, notificatieled

De fabrikant heeft uitgepakt met wat extra's die aanwezig zijn op het toestel. Om te beginnen de vingerafdruksensor aan de achterzijde. Gelukkig is deze iets verzonken in de behuizing zodat je hem wel voelt en deze werkt accuraat. Minpuntje voor mij is wel dat je een trilling voelt als hij geaccepteerd wordt, ik wil dit uit hebben wat niet mogelijk is om in te stellen. 

Het infrarood werkt dan weer goed, wat ik niet had verwacht. Vaak is het altijd een gedoe om het werkend te krijgen maar hier was het binnen no time geregeld. Zowel mijn Samsung TV en Yamaha versterker werken nu beide het toestel. In de praktijk maak ik er geen gebruik van omdat ik een Harmony afstandsbediening heb maar het is dus geen overbodige feature. 

gigasetme-remote (Foto: rene90)

Alleen groen is wat de notificatieled zal branden voor meldingen, tenzij je batterij bijna leeg is dan is deze rood. Erg jammer dat het beperkt is tot die kleuren en je geen mogelijkheden hebt om hier zelf variaties in aan te brengen.

Tot  slot de hartslagsensor, ik ga dit nooit gebruiken maar het lijkt wel te werken. Het zit naast de camera verwerkt en je opent simpelweg de Gezondheids-app en klikt op 'meten'. Het UV-licht is naar mijn mening nogal overbodig, ik ken niemand die hier iets mee zou doen. 

gigasetme-gezond1 (Foto: rene90)gigasetme-gezond2 (Foto: rene90)

Software

Ja, een puntje van kritiek hier. De Android versie is namelijk 5.1 wat voor deze tijd gewoon verouderd is. Stagefright / Malware bytes vinden geen bedreigingen dus het is geen groot probleem, maar voor degene die altijd de nieuwste versie van Android willen draaien moeten niet voor deze Gigaset ME gaan Ik heb contact gehad met de fabrikant die aangeeft dat er geen verdere update gaat komen. 

In de software zelf zitten geen bugs, hooguit wat tekortkomingen naar mijn mening. Ik had liever gehad dat ik meer vrijheid had in het instellen naar eigen smaak, zoals genoemd de notificatieled met aparte kleuren per app. 

Batterij

3000mAh geeft je bij licht/normaal gebruik ongeveer 1,5 dag, met een scherm-tijd van zo'n 2,5 uur. Door de quick-charge ondersteuning is de batterij wel snel opgeladen, in 10 minuten heb je 15% erbij en na 1,5 uur is hij helemaal vol. De processor is de grootste gebruiker dus onder wat zwaardere belasting zie je het percentage snel zakken. 

gigasetme-bat1 (Foto: rene90)gigasetme-bat2 (Foto: rene90)

Camera

Een 16MP, wat oudere generatie OV16825 sensor. De dubbele led flitser doet zijn werk goed en zorgt voor scherpe foto's onder donkere omstandigheden. Wat opvalt is dat hij iets minder presteert bij beweging dus bewegende objecten fotograferen gaat hem niet goed af. Foto's dichtbij gaat goed, objecten die verder staan en overzichtfoto's geeft wat meer moeite.

De 8MP selfie cam voldoet zeker en is goed bruikbaar in de tijd waarin mensen deze camera wat vaker gebruiken (voor Skype / Facetime / selfies etc.). 

gigasetme-cam1 (Foto: rene90)

gigasetme-cam2 (Foto: rene90)

gigasetme-cam3 (Foto: rene90)

gigasetme-cam4 (Foto: rene90)

gigasetme-cam5 (Foto: rene90)