Blu-ray: De Dick Maas Collectie

Nederland heeft ondanks dat soms anders wordt beweerd, een rijke filmgeschiedenis. Een naam die haast niet in die geschiedenis kan ontbreken, is die van Dick Maas. Velen zullen hem kennen van Flodder, dat hij samen met Laurens Geels maakte. Alle films daarvan zijn te vinden in deze box, maar dat is niet het enige. Echter, zijn de films het waard om op blu-ray in huis te halen, of is de mate van gedateerdheid te hoog? FOK! bekeek alle films die in de box zitten nog eens en kwam tot een aantal conclusies.

Allereerst is het fantastisch dat de films nu eens te verkrijgen zijn op blu-ray. Wat betreft Flodder waren onze Oosterburen ons voor, daar was vorig jaar al de gehele Flodder-collectie op het formaat in huis te halen. Veel fans haalden het dan ook in huis, de Duitse ondertitels voor lief nemende. Maar Flodder, zoals gezegd, is niet de enige titel waar Maas faam door heeft gemaakt. Ook Amsterdamned, over de moordenaar die de straten van Amsterdam terroriseert. Misschien is dat wel de reden waarom Prooi het net niet is geworden. De parallellen hebben de film simpelweg de das om gedaan.

Ook het recentere werk van Maas is te vinden in de box. Zo zitten Moordvrouwen, Quiz en Sint ook in de verzameling. Alledrie zijn het titels die wat los hebben weten te maken. Niet zo zeer qua succes, maar meer qua dat over de films is gesproken. Een uitstekend voorbeeld daarvan is natuurlijk Sint, een film waarvan de poster aangepast werd omdat die te eng zou zijn voor kinderen die langs een bioscoop zouden lopen. Grappig detail is dan wel dat die poster de Filmposterprijs in ontvangst mocht nemen. Moordwijven liet Kees Boot zijn acteertalent tot hogere niveau's stijgen, wat door een groot deel veroorzaakt werd door het slechte acteerwerk van de overige hoofdrolspeelsters.

Er is wel een punt van kritiek op deze collectie. De extra's die op vorige uitgaves te vinden waren van meerdere dvd's zijn niet overgeheveld naar deze blu-ray uitgaves. Dat is ronduit jammer te noemen. Een kijker koopt steeds vaker een home-video uitgave voor deze extra's en als er dan overgeschakeld wordt op blu-ray moet het niet de bedoeling zijn om diezelfde kijker te straffen voor de keuze. De zet is dan ook uiterst opvallend te noemen en is een grote smet op deze verdere prima verzameling. Dick Maas-fans van vroeger en van nu kunnen hun hart ophalen, maar dit keer wel in de beste kwaliteit.