Rhythm Paradise Megamix

Rhythm Paradise is een serie die al sinds 2006 door Nintendo wordt gemaakt. Het focust zich op hele korte ritmische minigames die leuk en origineel worden afgebeeld. "Minigames?!", hoor ik je al roepen. Minigames hebben in het Wii-tijdperk een slechte naam gekregen, maar Rhythm Paradise moet net als Wario Ware als een uitzondering worden beschouwd.

Rhythm Paradise Megamix is voornamelijk een collectie van de voorgaande drie games (die op GBA, DS en Wii uitkwamen). In totaal zitten er honderd minigames in deze über-collectie. Zeventig daarvan komen uit de vorige games terwijl dertig volledig nieuw zijn. Bovendien is een handjevol van de oude minigames voorzien van nieuwe graphics en muziek.

De minigames zelf zijn vrij absurd. In een van mijn favorieten ben je bijvoorbeeld een astronaut op de maan die voor een alien moet vertalen. In weer een andere minigame moet je robots van verschillende groottes met een spuit precies tot de top vullen met olie. Je kunt het serieus zo gek niet bedenken of het zit erin. Nog een voorbeeld: met een pijl en boog op geesten schieten terwijl op de achtergrond rockmuziek speelt.

De minigames duren meestal niet langer dan een minuut. Je moet ook in de meeste gevallen slechts de A-knop gebruiken. Het lijkt dus allemaal heel simpel, maar het punt is dat je ritmegevoel op tig manieren wordt getest. Vaak kun je met behulp van de muziek, de maat of visuele aanwijzingen met de juiste timing de knop indrukken. Het spel probeert je echter vaak te misleiden, door bijvoorbeeld plotseling de muziek stil te zetten of visueel iets totaal anders te tonen. Dat klinkt goedkoop, maar dat is het niet. Je moet gewoon volledig op je eigen ritmegevoel leunen.

Ik moet hier nogmaals benadrukken hoe knap het is dat de game honderd minigames lang vers blijft dankzij de ingenieuze gekkigheid van de minigames. Elke keer is het weer leuk en grappig om een nieuwe minigame uit te proberen omdat het simpelweg allemaal zo maf is. Kanttekening hierbij is dit alles een stuk minder geldt als je de eerdere games al hebt gespeeld.

Een andere nieuwigheid in dit deel is een de verhaalmodus. In voorgaande games selecteer je de minigames uit een simpel menu, maar in deze versie krijg je alleen toegang tot nieuwe spellen door het verhaal te spelen. Je moet Tibby, een roze beertje met een afro, helpen om een boom die helemaal tot de hemel reikt tak voor tak te beklimmen.

Op elk niveau zit een gek personage dat hulp nodig heeft. Als je vervolgens een collectie van vier minigames met een goede score uitspeelt mag je weer door naar het volgende niveau. De verhaalmodus is helaas het grootste minpunt van deze game. Er wordt veel te veel door onzinnige personages gebabbeld. De dialogen zijn leuk bedoeld, maar ik vind het alleen maar vervelend.

Honderd minigames klinkt trouwens niet lang, maar met deze game ben je echt minimaal twintig uur bezig. De minigames duren misschien een minuut, maar je moet ze allemaal stuk voor stuk leren. Daarnaast is er veel post-game content in de vorm van de Challenge Train. In deze modus moet je een paar minigames achter elkaar doen. Natuurlijk zijn de regels en ritmes iets aangepast.

Conclusie:
Rhythm Paradise Megamix is de leukste minigame-collectie ooit. De game zit boordevol geweldige ritmespelletjes waar je niet op uitgekeken raakt. Oude content en een slap verhaalmodus nemen iets van de glans weg, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Een absolute aanrader voor iedere 3DS-eigenaar.

Pluspunten
Minpunten
  • Enorme collectie minigames
  • Grappige visuals en gekke spelletjes
  • Bizar lang, maar wordt niet oud
  • Minder leuk voor mensen die oude content al kennen
  • Stom verhaalmodus met irritante personages
Exclusief voor Nintendo 3DS.