R/C: Wltoys F949; Vliegen voor beginners

2. Review & Reacties

Een poosje geleden kreeg FOK! van RCmoment.com een mailtje, of we niet eens nader wilen kijken naar een R/C product. De WLtoys F949 was niet veel later onderweg. En een goede week later stond het vliegtuigje hier in huis. 

Wltoys F949 Cessna doos

Wltoys F949 Cessna Doos achter

Wltoys F949 Cessna Inhoud

 In de doos zit:

1x Reserve propellor
1x wiel voor 
1x wiel achter
1x Remote 
1x Lader voor batterij
1x 500mAh batterij 
1x Romp van vliegtuig
1x Vleugel van vliegtuig
1x schroevendraaier

Het vliegtuig is dus compleet geleverd en na het vastschroeven van de vleugels en vastklikken van het landingsgestel kan je de lucht in. Het enige wat je nog nodig hebt zijn een 6-tal AA batterijen voor de afstandsbediening. 

Wltoys F949 Cessna AB batt

Zes batterijen is overigens wel een erg fors aantal, vaak hebben drones/vliegtuigjes die veel batterijen vragen ook een laadcircuit aan boord zodat je het vliegtuig onderweg kan opladen maar ook dat is niet het geval bij de WLtoys F949. Waarom er voor zes batterijen is gekozen is dan ook een raadsel.

De remote voelt door de grote hoeveelheid batterijen wel zwaar aan. Verder is het een vrij standaard model. Het monochrome scherm geeft o.a de trim van het toestel en het percentage van het gas aan. Het is fijn dat het monochrome scherm geïnstalleerd zit, op deze manier heb je een beter idee van de hoeveelheid trim die je het toestel hebt gegeven. 

Wltoys F949 Cessna remote

Het in elkaar zetten van het vliegtuig is verder erg simpel, door het vastzetten van een enkele schoef zitten de vleugels op hun plaats en ook het plaatsen van het landingsgestel kost weinig moeite. Hoe stevig het dunne landingsgestel is moet overigens nog blijken, het metaal dat gebruikt wordt is erg dun, bij een flinke crash is de kans aanwezig dat dit buigt. 

Wltoys F949 Cessna landingsgestel
Het (simpele) landingsgestel

Wltoys F949 Cessna Vleugel los
De vleugel valt voor in de body

Wltoys F949 Cessna vleugel op plaats
Vastdraaien van de schroef midden op de vleugel is voldoende

De Cessna lijkt gemaakt van een EOP foam. Dit schuim is erg licht, het totale vliegtuig in vliegklare toestand weegt dan ook maar 58 gram. Door het lage gewicht dacht ik in eerste instantie dan ook dat het vliegtuig niet veel zou overleven. Maar het schuim is erg buigzaam blijkt toch erg goed tegen een stoot(je) te kunnen. Eenmaal in elkaar gezet meet het vliegtuig 38 cm lang en 50 cm breed. 

Van binnen wordt het geheel aangestuurd door een klein printplaatje. Op deze printplaat zitten zowel de ontvanger als de servo voor zowel de rudder en de elevator van het vliegtuig. Daarnaast vinden we de aansluiting voor de batterij en de motoren op de printplaat. 

Wltoys F949 Cessna PCB

Wltoys F949 Cessna stuur
Rudder

Wltoys F949 Cessna hoogte
Elevator

Wltoys F949 Cessna motoren

Het bijzondere aan de F949 is dat ondanks dat het vliegtuig maar 1 propellor heeft deze wel meerdere motoren heeft. De rotor wordt aangedreven door 3 kleine motoren in plaats van een enkele grotere. Dit zou voor een evenwichtige belasting moeten zorgen waardoor er meer kracht is en de motoren langer mee gaan. 

Het vervangen van de motoren is niet makkelijk, hiervoor moet je namelijk de twee helften van het vliegtuig die met elkaar verlijmd zijn weer scheiden. Dit kan met een (scherp) mes waarna je hem weer vast moet lijmen. De vraag is wel wat er gebeurt als één van de drie motoren het begeeft, waarschijnijk moet je dan alle 3 vervangen. 

Wltoys F949 Cessna Batterij

De accu van de WLtoys F949 is een 500mAh 25C model die meegeleverd wordt. De batterij zit onderin het vliegtuig achter een makkelijk te openen klepje. De batterij lijkt met 500mAh niet erg groot, maar voor een vliegtuigje van dit gewicht is het toch aan de grote kant. 

Het vliegtuig kan dan ook lang vliegen op deze ene batterij, tijdens diverse vluchten heb ik ruim 22-26 minuten kunnen vliegen op een enkele acculading. Het laden van de batterij met de meegeleverde lader duurt 40-45 minuten. Met twee exemplaren kan je dus bijna constant vliegen. Er is in het vliegtuig zelfs nog een klein beetje meer ruimte, dus wellicht kan je met een iets grotere batterij nog wat meer uit het vliegtuigje persen. 

Vliegen 

Wltoys F949 Cessna vliegen 2

Wltoys F949 Cessna vliegen 1

 

 

Het vliegen met de WLtoys F949 valt niets tegen. Na een aantal korte pogingen had ik het redelijk onder de knie. Het vliegtuig heeft verschillende vliegsnelheden, na verloop van tijd zal je snel doorschakelen naar de hoogste (reactie)snelheid, dit maakt het vliegen een stuk leuker. 

Ook leuk is het opstijgen vanaf de straat, door de wieltjes is dit mogelijk, op ruw(er) trerein is het overigens niet mogelijk en zal je hem vanuit je hand de lucht in moeten laten. Het landen op de straat valt ook niet mee, de wieltjes zijn zo klein dat het vliegtuig in de meeste gevallen op de kop eindigt wanneer het vliegtuig de straat raakt. 

Met de vliegduur zit het zoals gezegd wel goed, met ruim boven de 20 minuten ben je wel even in de weer, ik had dan ook niet direct de behoefte om een extra batterij te kopen. 

Het gewicht van het vliegtuig is wel laag, dit merk je dan ook bij het vliegen. Bij een kleine windvlaag ben je daarna toch weer bezig met het bijsturen om de juiste koers te blijven houden. Het vliegtuig reageert in de hoogste snelheden vrij direct waardoor je er prima wat loopings mee kan doen. 

Het bereik van het vliegtuig lijkt ook in orde, vliegen op een afstand van een ruime 140 meter is geen probleem. Het toestel zou volgens diverse mensen wel 200 meter kunnen overbruggen, iets dat meer dan genoeg is voor zo'n klein vliegtuig. 

Conclusie:

Voor €35 lijkt de F949 een prima klein instapvliegtuigje. Het vliegt makkelijk, de batterij gaat lang mee en het toestel kan tegen een stootje. Een nadeel is dat het vliegen met dit vliegtuigje vrij beperkt is, gezien het maar een 3ch model is. Ik verwacht dan ook dat als je het eenmaal onder de knie hebt je snel wil doorstromen naar een wat serieuzer alternatief. Maar tot die tijd kan je natuurlijk prima even oefenen met deze Cessna. 

De WLtoys F949 Cessna 182 is te koop voor ongeveer €35 bij RCmoment.com, met de coupon RC3 krijg je $3 korting. 

Bij het importeren van producten van een land buiten de EU kun je te maken krijgen met extra kosten als het product een waarde heeft van meer dan €22. Kijk in het Chinese webshoptopic voor meer informatie.