Criminal Girls 2: Party Favors

Een Vita-spel waar ik aardig wat uren in heb zitten is Criminal Girls: Invite Only. Om de True Ending te zien was ik wel even bezig en tegen die tijd zat ik ook aardig richting platinum, dus ja, dan ga ik door om alles te halen. Criminal Girls 2: Party Favors is een weer op zichzelf staand verhaal, met nieuwe personages en een nieuw plot.

Jij speelt een programma-instructeur met geheugenverlies. Je moet een groep meiden, die delinquenten worden genoemd, weer op het rechte pad krijgen, want anders gaan ze naar de hel. Het programma laat, net zoals in het eerste deel, groepen criminelen in spe de Spire beklimmen, waar ze allerlei proeven moeten doorstaan. En ja, natuurlijk gaat het hele programma mis als jij als speler zo'n groep moet begeleiden. Veroordeelden komen uit de hel en het systeem gaat in complete verdedigingsmodus. Een andere programma-instructrice vind onze groep een compleet gevaar en stuurt ons zonder discussie naar de hel. Je doel wordt nu geheel anders. Tijd om uit de hel te ontsnappen, weer terug naar de Spire te gaan en orde op zaken te stellen. En dat met behulp van een zooitje ongeregeld.

Criminal Girls 2: Party Favors (Foto: NIS America)

In Criminal Girls: Invite Only waren de meiden namelijk nog redelijk eensgezind. Dat is in Criminal Girls: Party Favors wel anders. Vanaf het begin is het ruzie en niemand vertrouwt elkaar. Dat komt omdat er eigenlijk maar zes meiden in een groep horen, maar er is een daadwerkelijk veroordeelde in de groep, dus je groep is zeven meiden groot. Wie is de reeds veroordeelde, hoe is ze uit de hel en in het programma gekomen en wat is ze van plan? Het is eigenlijk een soort 'Wie is de Mol', maar dan in de hel. Dan komt de groep nog een duivelse meid tegen die zo af en toe de groep op loopt te stoken tegen elkaar. Ze weet veel van de hel, maar wat is haar rol? Het zorgt wel voor meer levendige gesprekken in de groep, terwijl ze proberen te ontsnappen.

Een van de verbeteringen in de gameplay is dat je tijdens het spelen nu een keuze hebt tussen vaardigheden. Want natuurlijk zijn de minigames terug en mag je de meiden weer betasten, kietelen, slaan en meer dominante spelletjes. Het blijft vreselijk awkward en weer moet je niet je volumeknop hoog hebben staan in de bus, want mensen verwachten dat je een slechte pornofilm aan het kijken bent. Maar die minigames zijn wel nodig om elk van de meiden nieuwe vaardigheden te laten leren.

Criminal Girls 2: Party Favors (Foto: NIS America)

Dit keer heb je alleen de keus: wil je een aanvallende vaardigheid of ga je liever voor een verdedigende? Je kunt zo een allrounder maken, of juist een meid gespecialiseerd maken in aanval of verdediging. Je keus heeft ook invloed op een nieuwe vaardigheid van jou. Je kunt meiden namelijk coachen tijdens een gevecht. Hierdoor worden ze net wat beter, of slechter. Want een coachtactiek zal bijvoorbeeld een positief effect geven op iemand die aanvallend is, maar vaak gaat dat gepaard met een negatief effect op de meiden die defensief vechten.

De graphics van Criminal Girls 2: Party Favors zijn flink verbeterd. De achtergronden hebben veel meer details en zijn ook een stuk origineler. Natuurlijk is er het verplichte nummertje met lava, maar andere kerkerniveaus zijn origineler. Zoals een gedeelte waar het net op een grasvlakte lijkt met allemaal gestroven teddyberen. Alleen de vijanden zien er weer matig uit, daar had wat meer detail ingemogen in plaats van de blokkige lelijke sprites die het nu zijn. De meesten komen ook rechtstreeks van het eerste deel, daar had wat meer variatie in gemogen. De minigames zijn dit keer niet in mist gehuld, dus dit keer zie je wat meer reactie van de meiden.

Criminal Girls 2: Party Favors (Foto: NIS America)

Criminal Girls 2: Party Favors bestaat uit een uitgebreider verhaal, wat nieuwe gameplaymechanieken die het spel taktischer maken en wat nieuwe minigames. Maar het blijft jammer dat NIS America een policy heeft om geen AO (Adult Only)-rating games uit te geven. Hierdoor is er flink wat censuur toegepast. Zo heten de minigames in het Westen 'motivation games', terwijl het overduidelijk straffen zijn en zo ook heten in de Japanse versie. De Westerse versie mist daar conversatie, en ook zijn de scenes wat aangepast, om zo de machtsverhoudingen tussen speler en personages te verkleinen. Dingen als bondage zie je dus een stuk minder in de Westerse versie. Er is wel meer werk in gestoken dan bij het eerste deel, waar er domweg mist in de minigames geplempt werd om zo alle problemen te verhelpen.

Criminal Girls 2: Party Favors (Foto: NIS America)

Criminal Girls 2: Party Favors is een verbeterde versie van het eerste deel. Alleen blijft het jammer dat de censuur zo enorm toegepast is. Je speelt een spel dat gaat over hel, criminelen en straffen. En dan is er in de Westerse versie opeens een geheel andere invalshoek en hebben we het over 'motiveren' om meiden weer op het rechte pad te krijgen. Tja, ik snap dat de uitgever zoveel mogelijk wil verkopen, dus een AO-rating helpt daar meestal niet bij. Maar laten we wel zijn, de mensen die hierin geïnteresseerd zijn, zijn waarschijnlijk al 18+. Het spel is een dungeon-crawler met een twist. Wel een twist die niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Pluspunten
Minpunten
  • Verbeterde gameplay
  • Leuker verhaal
  • Details van omgevingen
  • Censuur XL
  • Lelijke vijanden
Exclusief voor PlayStation Vita.