CD: Jett Rebel - Don't Die On Me Now

Na Truck is Don’t Die On Me Now inmiddels de tweede van de drie cd’s die dit jaar van Jett Rebel verschijnen. Je zult het waarschijnlijk niet hebben gemist. Hij was al te zien bij DWDD en veelvuldig te horen op 3FM met de Megahit ‘Lucky Boy’. Of wellicht ben je hem tegen het lijf gelopen bij zijn promotietour in de lokale platenzaken?

Truck was alleen al lovenswaardig voor het feit dat Jelte Tuinstra het had aangedurfd weer old school te gaan door het album op vier sporen op te nemen. De 27 songs waren misschien iets te veel van het goede. Op dit album staan er 13, waarvan ‘See Through City’ een intermezzo is van 24 seconden en de afsluiter ‘Baby Tiger’ anderhalve minuut met onheilspellende klanken en kattengemauw. De opname en productie is op deze nieuwe schijf overigens weer volgens de moderne maatstaven.

De opener ‘Devious’ is Jett Rebel op en top. Het is namelijk een song die wordt omgetoverd in een jam en weer terug. Dit gaat het straks live in Ahoy volop goed doen. Wat dat betreft is zijn live-reputatie prima. Net zo uitgesponnen wordt er op ‘Green’, wat in de basis een lijzig bluesnummer is. Met de dosis (glam)rock zit het ook wel snor op deze cd. Daar zijn naast de wat meer rockabilly-achtige single ook de songs ‘Nothing turns me on than a Rock ‘n Roll Song’, ‘Teenage Man’ en ‘Get Your Rock ’n Roll on’ meer dan goed voor. Songtechnisch steken andere nummers er echter wel bovenuit. ‘It’s Real’ is zonder meer zo’n hoogtepunt. Het is Prince-achtig mooi. Wat betreft die artiest, weet Jett Rebel op ‘Look At Me Now’ een kruising te smeden tussen diens ‘Alphabet Street’ en ‘Strawberry Fields’ van The Beatles. Ook de feel good muziek a la Bryan Wilson op ‘Tracks Of Your Tears’ is van een sterk kaliber. En naast dat alles, is er ook nog ‘Take It As A Present’, een nummer vol cabaret en piano in de traditie van Randy Newman en Ben Folds.

Op dit album presenteert Jelte, zoals hij in het cd-boekje aangeeft, ‘The Jett Rebel 3’ met, naast Jelte zelf, Xander Vrienten (ja, de zoon van….) op bas en Kees Schaper op drums. Jelte vertelt verder over zijn studio en de totstandkoming van songs. Zo is ‘Devious’ inderdaad als jam ontstaan, en is er zelfs een twintig minuten durende versie van opgenomen. Over de betekenis van de liedjes zelf schrijft hij, ‘You lazy bastards can figure that out for yourself’. Verder haalt Jelte nog even uit naar de wereld van DJ’s en digitale muziek, vals zingende artiesten en bands die er te veel de playbackshow op nou houden. Het verhaal eindigt verder met een oproep aan de muziekindustrie om niet alleen aan geld verdienen te denken, maar bovenal hoopt Jelte dat we erg van dit album gaan genieten. Gezien de songs op dit album is dat zeer goed mogelijk.

Ook op dit album bewijst Jett Rebel andermaal een sterke songwriter te zijn. Verder klinkt er een bepaalde mate van volwassenheid door. Don’t Die On Me Now bevat een uitstekende mix van zijn invloeden, die hij naar zijn hand weet te zetten. Met dit album komt de lat voor het aankomende laatste album van het drieluik van Jett Rebel aardig hoog te liggen. Dat lijkt een uitdaging die Jelte op het lijf is geschreven, want hij is een topmuzikant van eigen bodem.